De prin lume adunate

#cluj #muzeu #muzeul etnografic al transilvaniei #muzeu etnografic

Ce vizitam azi: Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj

In Cluj se afla , un obiectiv turistic care merita sa fie vizitat de catre cei care nu au ajuns inca aici.


Mica istorie a muzeului


Muzeul Etnografic al Transilvaniei este primul care si-a desfasurat activitatea neintrerupt in Romania, de la infiintare pana in prezent. Muzeul pune la dispozitia publicului marturii ale civilizatiei traditionale din spatiul romanesc.

La infiintarea lui, muzeul era primul care avea la baza un program stiintific, realizat dupa cateva campanii de cercetari. Un numar de 1230 de obiecte si 160 de fotografii au fost achizitionate si organizate tematic pentru prima expozitie etnografica.

In 1956, planul tematic al parcului a fost restructurat e catre Teodor Onisor si Valer Butura. Acestia au stabilit patru sectoare tematice. In acelasi timp, a fost adoptata denumirea de Sectie in aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei.


Ce poti vedea la Muzeul Etnografic al Transilvaniei


Expozitiile permanente cuprind obiecte si exponate privind ocupatiile traditionale principale si secundare, tesaturi traditionale, alimentatia, portul popular, icoanele, obiceiurile traditionale etc.

Momentan, muzeul detine 5 expozitii permanenta. Ultima dintre ele este intitulata Cultura populara din Transilvania - secolele XVIII - XX.

Ocazional, muzeul gazduieste evenimente culturale si educative, precum concursuri de desen, tabere etnografice de vara, concursuri de oameni de zapada. Evenimentele sunt, de obicei, adresate copiilor. Muzeul constituie o atractia turistica potrivita pentru copii.

Cei mici pot sa-si formeze cultura generala intr-o atmosfera placuta. Printre exponate se gasesc jucarii de lemn, porturi populare, vase de lut, manechini in marime naturala in ipostaze traditionale etc.



Muzeul detine si un spatiu in aer liber: Parcul Etnografic Romulus Vuia . Acesta poate fi vizitat din mai pana la sfarsitul lunii octombrie. Planul parcului a fost realizat de profesorul Romulus Vuia in 1929.

La acea vreme exista necesitatea realizarii unui muzeu etnografic complex, in care sa se poata expune atat in pavilioane, cat si in aer liber. Muzeul a fost conceput ca o unitate economica in care gospodariile urmau sa fie locuite de catre familii reprezentative pentru zonele de provenienta.

Au fost aduse in acest parc mai multe constructii provenind din diverse parti ale tarii, precum Cada din Vidra, Troita din Lipsa, Godpodaria din Telciu, Sura Maghiara din Stana etc. Dupa Diktatul de la Viena din 1940, Muzeul Etnografic si Parcul National au fost duse la Sibiu, unde au functionat pana in 1945, dupa care au revenit la Cluj. Casa de la Vidra este singura constructie care a supravietuit dupa razboi.


Cum vizitezi muzeul


Cei interesati sa viziteze Muzeul Etnografic al Transilvaniei pot cumpara bilete individuale sau au posibilitatea sa-si faca un abonament pe categorii de varsta: copii, elevi, studenti, adulti. Muzeul este functional de marti pana duminica, intre orele 9 si 17:00.

Sursa foto: muzeul-etnografic.ro
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea