De prin lume adunate

#unde iesim #muzeu #expozitie #evrei #muzeul de istorie a evreilor

Ce vizitam azi: Muzeul de istorie a evreilor din Romania

Daca vrei sa stii mai multe despre istoria evreilor din Romania, ai ocazia sa o faci la muzeul de istorie a evreilor din Bucuresti. Vei afla mai multe despre viata evreilor pe teritoriul Romaniei inca din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre. Vei afla si multe lucruri despre influenta comunitatii evreiesti in sfera culturala si economica a Romaniei.

 

Mic istoric

 

Muzeul de istorie a evreilor din Romania se afla in incinta Templului Unirea Sfanta, Ahdut Kodes. Templul a fost construit in anul 1836 si era cunoscut drept Sinagoga Mare a Croitorilor. In anul 1875 cladirea este daramata partial pentru crearea unei noi galerii. Din anul 1896 incepe restaurarea cladirii. Arhitecti sunt H.B. Iancovici si Iulius Grunfeld. Intre anii 1910 - 1920, se mai construieste o noua aripa, care cuprinde un amvon si locuintele personalului. In anul 1941, cladirea este devastata de legionari, insa este restaurata in 1945. Templul a reusit sa supravietuiasca atat celui de-al doilea razboi mondial, cat si regimului comunist, in care se demolau masiv edificii culturale si bisericesti.

Pe data de 15 ianuarie 1978, rabinul-sef al comunitatii evreiesti din Romania, Moses Rosen, propune ifiintarea unui muzeu al evreilor in cladirea Tempului Unirea Sfanta. Primul director al Muzeului a fost publicistul Marius Mircu, autor a numeroase lucrari despre evreii din Romania. In zilele noastre, Templul Unirea Sfanta este o cladire impresionanta, cu parter si doua nivele, iar arhitectura pastreaza accente maure, romantice si bizantine.

Cladirea muzeului este mare si are trei niveluri, parter si doua etaje . Stilul arhitectural este eclectic, cu accente maure si romanice, dar si bizantine. Muzeul prezinta istoria evreilor pe teritoriul romanesc inca din secolul al II-lea pana in zilele noastre. Exponatele reflecta viata cultural-comunitara, procesul de integrare economica, sociala si politica in societatea romaneasca, creatia stiintifica, literara si artistica. Unele exponate arata insa ca pe teritoriul Romaniei de azi au existat evrei inca din secolul I i.e.n.

In acest muzeu, publicul vizitator are ocazia sa vada o colectie impresionanta de carti, o arhiva a istoriei evreilor romani, tablouri pictate de evrei romani, obiecte din patrimoniul teatrelor evreiesti, afise si publicatii ale miscarii sioniste, dar si antisemite. Tot la acest muzeu exista si cateva incaperi dedicate perioadei Holocaustului. Muzeul mai cuprinde si o colectie de obiecte rituale evreiesti, obiecte de cult, machete de sinagogi si multe alte lucrari in limba idis.

Muzeul este structurat si pe domenii de activitate precum literatura, stiinta, arta sinagogala, arta si spectacol, teatru si viata de cult. In functie de aceste domenii, se pot vedea dovezi ale participarii evreilor la dezvoltarea culturii. In muzeu exista carti ale celor mai importanti scriitori evrei din Romania, lucrari stiintifice, afise de teatru, portrete ale actorilor evrei, dar si influenta economica a industriasilor si bancherilor evrei.

Astfel, in acest muzeu un spatiu importatn este dedicat gravorilor evrei, autori ai unor medalii emise de diferite institutii ale statului. Tot in muzeu se pot vedea dovezi ale influentei economice pe care evreii bogati au avut-o asupra economiei Romaniei. Exista astfel date despre primii bancheri evrei care au infiintat banci in Romania.

Bancherul Bercovitz a infiintat in 1836 in Bucuresti celebra Banca Bercovitz, bancherii Hilel si Leon Manoah erau unii dintre cei mai vechi angrosisti de manufactura , Solomon Halfon este cel care a infiintat Banca Halfon, in 1829. Marmorosh si Blank sunt cei care au infiintat vestita banca "Marmorosh-Blank & Co", una dintre cele mai mari si longevive banci ale Romaniei.

 

Unde se afla muzeul

 

Muzeul de istorie a evreilor din Romania se afla pe strada Mamulari, la numarul 3, in zona Piata Unirii si este deschis de luni pana miercuri intre orele 09.00 - 13.00, iar joi intre orele 09.00 - 12.30 si 15.00 - 18.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea