De prin lume adunate

#muzeu #expozitie #arta #pictura

Ce vizitam azi: Muzeul Colectiilor de Arta

Arta romaneasca, ceramica persana sau statuete tibetane sunt doar cateva dintre atractiile Muzeului Colectiilor de arta. Cunoscut si sub numele de Palatul Romanit, muzeul adaposteste creatii ale unor artisti precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian sau Nicolae Tonitza.

 

Vistiernicul Romanit, iubitor de frumos

 

Palatul Romanit adaposteste in prezent Muzeul Colectiilor de Arta. Este situat pe Calea Victoriei si este o cladire reprezentativa pentru Bucuresti. Palatul a fost construit de boierul C. Faca. Boierul a murit insa inainte de a termina palatul, iar mostenitorii sai l-au vandut vistiernicului grec Romanit.

Acesta a amenajat interioare luxoase, cu perdele din matase, covoare din India si scaune din abanos . Dupa moartea vistiernicului Romanit, in 1834, palatul a fost inchiriat domnitorului Alexandru Ghica. De-a lungul timpului, palatul a fost pe rand cancelaria domnitorului Ghica, sediul ministerului de finante si al curtii administrative.

 

Un muzeu cu opere de arta valoroase

 

Muzeul Colectiilor de Arta a fost infiintat in toamna anului 2003 si repune in circuit public 15 din cele 44 de colectii donate statului roman incepand cu anul 1927. Dintre acestea fac parte Colectia Elena, Maria si Dr. Iosif N. Dona, Hurmuz Aznavorian, Colectia familiilor Dumitru si Maria Stefanescu, Colectia Josefina si Eugen Taru si multe alte colectii.

Noua organizare a urmarit valorificarea cat mai completa a patrimoniului fiecarei colectii si reconstituirea unei atmosfere  intime, specifica  interioarelor  particulare. Patrimoniul muzeului insumeaza peste 12.000 de lucrari cuprinzand toate genurile artistice: pictura, grafica, sculptura, arta decorativa.

Predominanta este arta romaneasca reprezentata prin valoroase piese de arta populara precum icoane pe sticla si pe lemn, ceramica, mobilier, tesaturi din secolele XVIII - XIX. In galeriile muzeului vei admira si creatiile unor artisti precum Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Ioan Andreescu, Jean Al. Steriadi , Francisc Sirato, Gheorghe Petrascu , Nicolae Tonitza, Nicolae Darascu, Theodor Pallady, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu .

Sculptura romaneasca este ilustrata de creatiile lui Oscar Han, Corneliu Medrea, Milita Patrascu si Celine Emilian. Arta orientala se impune prin statuete tibetane din bronz si bronz aurit, din lemn si fildes datand din secolele XVIII-XIX.

Patrimoniul de arta decorativa al colectiilor reuneste pretioase piese europene din portelan, sticla de Boemia,  mobilier, alaturi de obiecte de arta veche egipteana, de broderii orientale, covoare turcesti si ceramica persana.

 

Unde se afla muzeul

 

Muzeul Colectiilor de Arta se afla pe Calea Vitoriei, la numarul 111. Muzeul se poate vizita de sambata pana miercuri, intre orele 10.00 – 19.00. Este inchis in zilele de joi si vineri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea