De prin lume adunate

#unde iesim #ce vizitam azi #muzeu #aviatie #expozitie #avion #muzeul aviatiei

Ce vizitam azi: Muzeul Aviatiei din Bucuresti

Muzeul Aviatie din Bucuresti este un muzeu relativ nou, insa cu exponate pline de istorie. Aici vei avea ocazia sa vei documente si fotografii inedite despre istoria aviatiei romanesti, obiecte care au apartinut pionierilor aviatiei romanesti precum Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coanda. Tot la acest muzeu ai ocazi sa vei si aparate inedite de zbor, rachete sau piese de artilerie.

 

Mic istoric

 

Muzeul Aviatiei a fost infiintat in 1990 printr-o hotarare de Guvern, pentru a oferi publicului larg posibilitatea de a cunoaste cele mai importante momente ale aviatiei romanesti. Astfel, publicul are ocazia sa afle lucruri interesante despre Fortele Aeriene Romane prin intermediul documentelor, machetelor, fotografiilor si a altor materiale valoroase.

Cel care a initiat idea unui muzeu al aviatiei romane a fost istoricul Nicolae Iorga. Dupa primul razboi mondial , Liga Nationala Aeronautica din Romania a facut primele demersuri pentru adunarea intr-un muzeu a materialelor capturate de armata romana. Pana in anul 1990, toate documentele muzeului au fost transferate la Muzeul Militar National . Dupa anul 1990, muzeul a primit un spatiu nou, in incinta aeroportului Baneasa.

Muzeul Aviatiei este format din trei sectii: Istoria aeronauticii nationale si universale, Tehnica de forte aeriene si Istoria rachetelor si a cercetarii spatiale. Aceasta sectie se afla insa la Medias. Muzeul cuprinde 24 de colectii, cinci arhive documentare cu peste 15.000 de titluri. Multe dintre aceste documente au apartinut pionierilor din aeronautica romaneasca si mondiala. Tot in cadrul muzeului se gasesc peste 20 de mii de volume specializate. Punctul principal de atractie al muzeului este insa parcul cu cele peste 60 de aeronave, piese de artilerie, rachete antiaeriene si radare.

Sursa foto: patrimoniutehnic.ro

Ce poti vedea la Muzeul Aviatiei

 

In cadrul muzeului exista mai multe sali, care au primit denumirile a mari personalitati din spatiul aerian romanesc, personalitati care au ramas in istorie. Astfel, in sala Aurel Vlaicu ai ocazia sa vei obiecte personale ale inventatorului, documente, brevete, scrisori, fotografii originale, masca mortuara. Sala Henri Coanda curpinde o colectie unica in lume, cu 80 de colete, diplome, pliante, fotografii, stenograme, insigne, manuscrise originale, scrisori si obiecte personale. In sala Traian Vuia vei gasi documente despre istoria aeronauticii romane si universale.

In cadrul muzeului exista si sali dedicate si altor personalitati precum Smaranda Braescu, Elie Carafoli, Henri August, Petre Ivanovici, Francisc Galeno sau Alexandru Marcu. In aceste sali ai ocazia sa vezi sute de fotografii originale, documente despre momentele de varf ale aeronauticii romanesti, motoare, machete sau diverse tipuri de aparate de zbor. Daca ajungi la Muzeul Aviatiei vei admira si parcul de aeronave civile si militare, motoare de aviatie, armament de aviatie, piese de artilerie, aparate de bord si echipamente de navigatie.

Tot in cadrul muzeului mai poti vedea documente si fotografii despre zborul din 18 martie 1906 al lui Traian Vuia, documente despre primele scoli de pilotaj din Romania, schite originale si parti componente ale aparatului Vlaicu No.II, model 1912, documentele ale aviatiei romane din primul si al doilea razboi mondial, componente originale ale avioanelor Me109G si Fochewoolf 190A, simulatoare de aviatiem achetele avioanelor Vlaicu No.II si Vlaicu No.III, Farman 40, Nieuport 11bb, IAR 27, IAR 95, IAR 99, bombe de aviatie romanesti sau prototipul aparatului de zbor Virvase, creat de Justin Capra.

Sursa foto: fabricadeglucoza.ro

Unde se afla muzeul

 

Muzeul Aviatiei din Bucuresti se afla pe strada Fabrica de Glucoza, la numarul 2. Muzeul este deschis de marti pana vineri, intre orele 9.00 - 16.00, iar in zilele de sambata si duminica intre orele 10.00 - 17.00. Pentru a vizita insa Muzeul Aviatiei trebuie sa ai la dispozitie in jur de patru ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea