De prin lume adunate

#adamclisi #turism #monument #vizitatori

Ce vizitam azi: Monumentul de la Adamclisi

Monumentul Triumfal de la Adamclisi este un obiectiv turistic pe care poti sa-l vizitezi in drumul catre litoralul romanesc.



Localitatea Adamclisi afla pe DN 3, la jumatatea drumului dintre Constanta si Ostrov (aproximativ 64 kilomtri distanta de municipiul Constanta).

Monumentul Triumfal de la Adamclisi, cunoscut si sub numele de Tropeum Traiani, unul dintre cel mai importante monumente antice de pe teritoriul Romaniei. A fost construit in perioada 106-198 d.Hr, in cinstea imparatului Traian, pentru a comemora victoria romanilor asupra dacilor in anul 102 d.Hr.

De altfel, monumentul fost reprezentat si pe monede emise in timpul lui Traian.

El a fost reconstituit in 1977, cand peste nucleul de piatra original s-au turnat mulaje de ciment. Inaugurarea variantei reconstituite de arheologi avut loc in acelasi an, in cadrul festivitatilor prilejuite de aniversarea unui secol de la cucerirea independentei Romaniei.


Descriere


Monumentul de la Adamclisi are o inaltime de 39 de metri si o forma circulara de 38 de metri. Este format dintr-un nucleu cilindric (12,6 m inaltime; 31 m diametru), la baza caruia se afla mai multe randuri de trepte circulare.

Nucleul este acoperit cu blocuri de piatra continuandu-se cu un rand de 54 de metope (49 in prezent) realizate in basorelief cu scene din luptele dintre daci si romani.

In partea superioara intalnim un acoperis conic, cu solzi pe randuri concentrice de piatra. In mijlocul solzilor se ridica o suprastructura hexagonala care are in varf trofeul bifacial (o armura cu patru scuturi cilindrice).

La baza monumentului se afla doua grupuri statuare ca re infatiseaza trupurile a trei prizonieri .


Alte obiective turistice


Monumentul de la Adamclisi face parte dintr-un complex muzeal in care sunt incluse Muzeul de Arheologie si Cetatea Tropaeum Traiani.

Muzeul se afla exact pe drumul care duce catre cetate. El a fost construit tot in anii '70, fiind dotat cu cateva vitrine cu material arheologice, printre care si cateva fragmente din monumentul original.

Ruinele cetatii Tropeum Traiani se afla la o distanta de 2 kilometri de Monumentul de la Adamclisi. Cetatea este considerata drept cea mai mare asezare civila romana de pe teritoriul Dobrogei si a fost construita odata cu monumentul, fiind locuita initial de familiile veteranilor din razboaiele daco-romane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea