De prin lume adunate

#hotel #restaurant #manuc bei #bucurestiul de altadata #hanul lui manuc #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Hanul lui Manuc

Arhitectura de factura romantica, petrecerile mondene, mancarurile alese si evenimentele istorice controversate sunt doar cateva dintre aspectele pline de mister are Bucurestiului de altadata. In vremurile demult apuse, Hanul lui Manuc reprezenta popasul elegant de la portile Orientului.

O fila de istorie

Hanul lui Manuc a fost construit intre anii 1806-1808 de catre Manuc Marzaian sau Manuc Bei asa cum era cunoscut in aceea vreme. Arhitectura hanului este una foarte noua pentru acea epoca. Intemeietorul sau nu isi dorea ca hanul sa aiba aspect de fortareata si i-a dat un aer mai romantic. Terenul pe care s-a construit hanul apartinea Curtii Domnesti, iar Manuc Bei l-a cumparat la licitatie. La acea vreme, afacerea incheiata de bei era una profitabila, hanul aflandu-se in plin centru comercial al Bucurestilor.

Hanul lui Manuc impresiona prin dimensiunile sale si era una dintre cele mai frumoase constructii din Valahia. Hanul avea o arhitectura alambicata: la subsol se aflau 15 pivnite, la parter 23 de pravalii cu diverse acareturi, doua saloane mari, zece magazii, camere pentru servitori, bucatarii si un tunel in care incapeau peste 500 de persoane. Tunelul era folosit ca loc de refugiu in caz de rasmerita. La etaj existau 107 camere, care erau folostie de oaspeti importanti care tranzitau capitala in marile drumuri comerciale. In curtea hanului exista si o cafenea si o gradina interiora cu fantana arteziana. Aceasta fantana era singura de acest fel in Romania acelor vremuri. Hanul mai avea si un chei de piatra, pe malul raului Dambovita, unde se putea lua masa.

Dupa moartea lui Manuc Bei, hanul si celelalte proprietati ale acestuia raman sub tutela administratorilor lui Manuc, care decid sa arendeze toate mosiile. In anul 1827, hanul se afla in arenda lui Dimitrie D. Dedu si a lui Nicolae Alexiu. In anul 1838, in Bucuresti are loc un cutremur devastator care distruge mai multe cladiri importante ale orasului. Nici Hanul lui Manuc nu scapa , iar structura sa de rezistenta este grav avariata. Fiul lui Manuc, Murat, decide sa vanda hanul, deoarece costurile intretinerii acestuia erau foarte mari si era obligat sa il consolideze dupa cutremur. Hanul este asadar cumparat de Dimitrie Iconomidis. Dupa aceasta data, hanul trece in posesia mai multor proprietari.

In anii 1861 - 1862, hanul este vandut lui Lambru Vasilescu, care investeste in reparatia cladirii. Tot Vasilescu schimba numele hanului in Marele Hotel Dacia - Grand Hotel de la Dacie. Hotelul isi recapata treptat farmecul si succesul din perioada lui Manuc. Datorita dimensiunilor sale impunatoare si a salilor grandioase, hotelul este numai bun pentru oragnizarea de petreceri.

La Hotelul Dacia sunt oragnizate frecvent petreceri, evenimente mondene si baluri mascate la care participa lumea buna a capitalei. Din anul 1878 in salile hanului se organizeaza si spectacole de teatru, realizate de omul de cultura I. D. Ionescu. Tot aici au loc si spectacole de iluzionism cu celebri magicieni din America si concerte de muzica clasica. Tot aici s-a desfasurat si primul spectacol de opereta din Romania.

Hanul a gazduit si evenimente istorice importante. In 1812 aici s-au purtat negocierile care aveau sa puna capat razboiului ruso-turc, iar Sala Dacia a gazduit intalniri ale politicienilor inainte de intrarea Romaniei in primul razboi mondial. La aceste intalniri au luat parte personalitati precum Nicolae Filipescu, Tache Ionescu, Barbu Stefanescu Delavrancea, sau Octavian Goga. Acestia cereau guvernului intrarea Romaniei in razboi alaturi de puterile Antantei pentru a elibera Transilvania si Bucovina.

Cine a fost Manuc Bei

Manuc Bei, pe numele sau adevarat Emanuel Marzaian, a fost proprietarul unei averi fabuloase care cuprindea case, bani, bijuterii, magazine, mosii in Romania, Moldova sau Franta si chiar munti. De-a lungul vietii a locuit in mai multe tari, insa in Franta a impresionat personalitatile din lumea buna prin farmecul, rafinamentul si frumusetea sa.

Manuc era un personaj influent in lumea politica, cunostea 12 limbi straine si era considerat un adevarat diplomat. Despre el se mai crede ca era francmason si agent dublu, atat pentru Imperiul Otoman, cat si pentru cel tarist. La doar 48 de ani, Manuc moare in imprejurari misterioase. Unii spun ca a fost otravit de sluga lui cea mai credincioasa, altii spun ca ar fi murit intr-un accident de calarie.

Hotelul si restaurantul Manuc

Hanul lui Manuc a cunoscut decenii de glorie si este o cladire importanta in arhitectura contemporana a capitalei, iar structura sa se pastreaza intacta chiar si la 200 de ani de la constructie. Chiar daca in prezent restaurantul si hotelul sunt inchise, in trecut hanul a adapostit mii de calatori.

Daca ai fi trait in epoca fanariota si ai fi facut o calatorie in orasul de pe Dambovita, cu siguranta ai fi innoptat la Hanul lui Manuc. Hanul avea parte de faima si peste granitele tarii, atat pentru arhitectura cosmopolita, dar si pentru mancarurile alese.

Vinurile, rachiul si braga erau cateva din comorile din pivnitele hanului, cafeaua la filigean era o specialitate adusa din Turcia, iar vizitatorii erau in mare parte purtatori de salvari si turbane. Pe mesele de la Hanul lui Manuc, la loc de cinste era potrocul de gaina, friptura de miel si zaharicalele - halvita, halva , sarailie si vata pe bat.

Intre doua feluri se mancare se fuma narghilea si se bea ceai verde . Mai tarziu, meniul s-a diversificat: a aparut salata de boeuf, purcelul de lapte la tava si pestele. La seratele mondene se servea friptura rece de mistret, platouri cu peste si vinuri albe si negre. In timpul spectacolelor de teatru, lumea buna a capitalei era servita cu piscoturi, sampanie si cafea care erau oferite gratuit.

Unde se afla Hanul lui Manuc

Hanul lui Manuc se afla pe Strada Franceza, in apropiere de Curtea Veche Domneasca. In prezent, atat restaurantul, cat si hotelul sunt inchise.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea