De prin lume adunate

#unde iesim #ce vizitam azi #parc #muzeu #gradina botanica

Ce vizitam azi: Gradina Botanica

Odata cu venirea primaverii s-a redeschis publicului si Gradina Botanica. Daca ai chef de o plimbare in aer liber, printre plante speciale, din toate colturile lumii, gradina botanica poate fi destinatia ta ideala pentru o gura de aer curat.

 

Mic istoric

 

Gradina Botanica este unul dintre cele mai vechi parcuri din capitala si este deschisa tuturor iubitorilor de natura. Gradina a fost infiintata in 1890, de catre doctorul Carol Davila, langa Facultatea de Medicina si Farmacie si se intindea pe o suprafata mare, de peste sapte hectare, in cartierul select al capitalie, Cotroceni. In anul 1870, Gradina Botanica a fost amenajata ca un parc de agrement pentru familia regala si este mutata in centrul orasului, in fata Universitatii si este condusa de profesorul Dimitrie Brandza.

Acesta s-a ocupat de buna functionare a gradini si de amplasarea sa in locul in care se afla si astazi. Dimitrie Brandza a construit si primele sere din gradina, a infiintat Institutului Botanic si Muzeul Botanic. Cel de al doilea razboi mondial a afectat cladirile existente, colectiile de plante, spatiile exterioare si desfasurarea activitatilor didactice si stiintifice.

Sursa foto: bio.unibuc.ro

Ce vedem la Gradina Botanica?

 

Muzeul Gradinii Botanice se afla in incinta Gradinii Botanice, intr-o cladire in stil bracovenesc si este situat la intrarea in gradina. Este amenajat in 20 de incaperi si cuprinde planse pictate, fructe, seminte, fragmente de plante uscate sau conservate in formol, expuse dupa criterii ecologice , sistematice si functionale. In muzeu pot fi vizitate salile care cuprind flora Deltei Dunarii, flora de campie, de deal si de munte. Poate fi vazut un biotop de turbarie, diorame cu aspecte din delta si chiar si o "pestera". Tot aici sunt expuse manuscrise, aparate de cercetare de pe timpuri legate de domeniul botanicii, o colectie de piese de artizanat din materiale vegetale, o colectie de mostre de lemn de arbori si arbusti indigeni si exotici.

Gradina Botanica cuprinde mai multe sectoare: sectorul plantelor ornamentale, grupe geografice, plante rare din flora Romaniei, plante din zona mediteraneana,  flora Dobrogei, cascada, gradina italiana, rozariu, sectorul plante utile, sectorul "sistemul plantelor", arboret - dendrariu si complexul de sere. Complexul de sere este unul din cele mai importante edificii din gradina, care permite cultura plantelor exotice din regiunile calde ale globului.

Sursa foto: bio.unibuc.ro

Sectoarele exterioare ale Gradinii Botanice

 

Sectorul Decorativ este conceput ca un sector care sa uimeasca prin bogatia de forme si culori in toate cele patru anotimpuri si aduna peste 500 de specii de plante lemnoase si erbacee. Sectorul Plante rare cuprinde specii rare, unele dintre ele declarate monumente ale naturii pe plan regional sau national. Sectorul Flora mediteraneana cultiva aproximativ 200 de specii de plante de origine mediteraneana, dintre care unele se regasesc in si flora spontana a tarii noastre, in anumite regiuni cu climat corespunzator cum ar fi sudul Dobrogei, al Olteniei si Banatului.

Sectorul Gradina italiana este reprezentat de un parter gazonat, de forma dreptunghiulara, prevazut cu extremitati rotunjite, unde sunt amplasate plante perene. In centrul gradinii italiene este situat un bazin, in care se afla cateva specii de plante acvatice. Sectorul Flora Dobrogei este localizat pe o colina, ca simbol al reliefului predominant din Dobrogea si cuprinde o serie de specii rare si caracteristice, adaptate la conditiile specifice de clima ale acestei regiuni.

Sectorul Muntii Carpati reda in miniatura lantul Carpatic cu flora sa erbacee, arbustiva si arboricola. Sectorul Colina coniferelor cu cascada reprezinta o zona de atractie pentru vizitatori. Rosarium este un un sector in care trandafirii uimesc prin diversitatea formelor si culorilor. Colectia de Iris este situata in apropierea rozariului si cuprinde peste 100 de soiuri. Sectorul Plante utile se afla in apropierea serelor si cuprinde o colectie de plante melifere, furajere, industriale si medicinale.

Sursa foto: bio.unibuc.ro

Sectoarele interioare ale Gradinii Botanice

 

Serele cuprind o diversitate de specii de plante, achizitionate din cele mai diferite zone ale Terrei. Aicei vei vedea colectia de palmieri, de ficusi, de filodendroni, orhidee, ferigi exotice, plante subtropicale, plante tropicale de apa si de zone umede, plante suculente, cactusi sau bromelii.

Pavilionul central al serei este Palmariul, care este destinat colectiilor de plante inalte: palmieri, ficusi, filodendroni, liane de talie mare. Colectia de palmieri include peste 40 de specii originare din China, India, California, Africa sau Indochina. Compartimentul Orhideelor adaposteste 36 de specii de orhidee, cu flori de forme si culori diferite. Compartimentul Ferigilor exotice adaposteste o colectiecu specii din aproape toate zonele calde ale globului.

Compartimentul Plante Mediteraneene este populat cu specii de citrice de dimensiuni mari, arbore de cafea , maslini, dafini, azalee si camelii. Compartimentul Plante de apa tropicale adaposteste plante acvatice termofile precum nufarul de Amazon cu frunze uriase. Compartimentul Plante suculente si Compartimentul Cactusilor adapostesc plante care atrag prin aspectul lor bizar. In Compartimentul Cactusilor se regasesc specii de cele mai variate forme si dimensiuni. Compartimentul Bromelii cuprinde peste 45 de specii din familia Bromeliaceae, in majoritatea lor plante epifite originare din America Centrala si America de Sud.

Sursa foto: bio.unibuc.ro

Unde se afla Gradina Botanica

 

Gradina Botanica se afla pe Soseaua Cotroceni, la numarul 32 si se poate vizita zilnic intre orele 8:00 - 20:00. Programul de vizitare este: marti, joi, sambata si duminica intre orele 9-13. Pretul unui bilet este de 2 lei redus si 5 lei integral.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea