De prin lume adunate

#ce vizitam azi #foisorul de foc #muzeul national al pompierilor #muzeu #bucuresti #timp liber

Ce vizitam azi: Foisorul de Foc

Foisorul de Foc este una din atractiile Bucurestiului care insa nu a primit atentia cuvenita. Nu multi bucuresteni se pot lauda ca au trecut pragul acetui muzeu care adaposteste una dintre cele mai fierbinti pagini din istoria noastra. muzeul national al pompierilor ofera vizitatorilor atat o incursiune in lumea "fantanarilor", asa cum erau numiti pompierii in trecut, cat si o viziune asupra Bucurestiului contemporan.

Mic istoric

Foisorul de Foc din Bucuresti a fost construit in 1890 dupa ce singurul turn al capitalei, Turnul Coltei a fost demolat pentru ca se afla intr-o faza avansata de degradare. Foisorul de Foc are o inaltime de 50 de metri si la vremea respectiva era cea mai inalta cladire a orasului. Turnul a fost proiectat de arhitectul sef al primariei, George Mandrea, care fusese scolit in Germania .

Foisorul servea ca punct de supraveghere si alarmare a pompierilor in caz de incendiu, atat in timpul zilei, cat mai ales pe timpul noptii. Foisorul urma sa serveasca si ca turn de apa , care sa imbunatateasca alimentarea cu apa potabila a partii de est a orasului. Dupa finalizarea constructiei insa, Uzina de Apa Grozavesti nu a avut pompe suficient de puternice pentru a il umple cu apa.

Primaria a cedat astfel Companiei de Pompieri intreaga cladire. Parterul a fost amenajat pentru trasurile de incendiu si caii acestora. Etajul intai a devenit cazarma soldatilor, iar etajul doi a fost destinat comandantului. Supravegherea orasului de la inaltimea turnului s-a facut pana in anul 1910 cand a fost inlocuita prin anunturile telefonice.

Foisorul de Foc a fost folosit de pompierii din Bucuresti pana in anul 1935. In capitala se construiau tot mai multe cladiri inalte, iar introducerea telefoniei facea inutila existenta unui turn de veghe in caz de incendiu. Foisorul de Foc si-a pierdut astfel principalul atu, de cea mai inalta cladire a Bucurestilor.

Comandamentul Pompierilor a hotarat ca Foisorul de Foc sa nu ramana inutilizabil si a decis infiintarea Muzeului National al Pompierilor. Dupa reamenajarea si renovarea turnului, Foisorul de Foc si-a redeschis portile pe 16 septembrie 1963.

Muzeului National al Pompierilor

Muzeul National al Pompierilor doreste sa prezinte marile evenimente ale pompierilor romani in stransa legatura cu alte evenimente ale istoriei noastre, iar marile incendii sunt prezentate educativ.

Muzeul expune documente, fotografii cu marile incendii din tara si pregatirea pompierilor, echipamente utilizate de pompieri de-a lungul timpului, pompe, drapelele unitatilor de pompieri, costume din azbest, manuscrise, harti, arme albe si de foc, machete de utilaje, unele folosite inca din 1774.

Exponatele sunt prezentate in ordine cronologica, incepand de la etajul intai pana la sase. In muzeu se mai gaseste si o colectie de picturi si alte obiecte de arta care ilustreaza lupta omului cu focul. Unul dintre cele mai cunoscute documente de acest fel este cartea Memorabilul focului cel mare, de Anton Pann.

Unde se afla Foisorul de Foc

Muzeul National al Pompierilor sau Foisorul de Foc, cum este cunoscut de majoritatea bucurestenilor, se afla pe Bulevardul Ferdinand I, la numarul 33. Turnul se poate vizita zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8 - 16.

Sambata si duminica este inchis, insa se pot organiza vizite doar pentru grupurile care s-au programat in prealabil. Pretul unui bilet de intrare este de 2 lei, integral si de 1 leu, redus pentru elevi, studenti si pensionari.

Pe langa exponate, muzeul ofera si o panorama asupra orasului Bucuresti, de la balconul circular situat la 50 de metri inaltime.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea