De prin lume adunate

#cimitir #cimitirul bellu #bellu

Ce vizitam azi: Cimitirul Bellu

este unul dintre cele mai cunoscute cimitire din Romania, un adevarat in aer liber. Aleile sale adapostesc legende, povesti de dragoste si mistere din epoci de mult apuse.


Istoricul Cimitirului


Cimitirul Bellu a fost amenajat intre anii 1852 - 1858. La jumatatea secolului al XIX-lea, exista traditia ca mortii sa fie ingropati in jurul bisericilor, insa in anul 1852 legea obliga ca cimitirele sa fie mutate in afara oraselor.

Terenul pe care se afla Cimitirul Bellu a apartinut lui Barbu Bellu, Ministru al Cultelor si Justitiei. Acesta doneaza terenul, pe care se afla o gradina de portocali, administratiei pentru a-l transforma in cimitir. O alta a cimitirului a fost donata de Mitropolie, care avea in aceea zona a Bucurestiului un teren cu mori de vant.

Cimitirul Bellu a inceput sa functioneze legal in septembrie 1858, atunci cand C.A. Rosetti cumpara un loc de veci pentru sa Elena.


Atractiile Cimitirului Bellu


Aleile cimitirului adapostesc opere de arta realizate de sculptori celebri precum Emil von Becker, Raffaello Romanelli, Karl, Carol si Frederic Storck, Oscar Han, Cornel Medrea, Dumitru Paciurea sau Ion Mincu.

In acest cimitir se gasesc mausoleele familiilor Cantacuzino, Ghica, Rosetti, Vacarescu, Florescu, Filitti, Mihailescu, Slatineanu sau Campineanu.

Un punct de atractie al cimitirului este mormantul lui Mihai Eminescu, situat pe Aleea Scriitorilor. De altfel, pe aceasta alee, numeroase persoane vin in pelerinaj la mormintele scriitorilor preferati, printre care si Nichita Stanescu , Camil Petrescu, Eugen Barbu sau George Bacovia.


Legendele Cimitirului Bellu


Cimitirul Bellu adaposteste numeroase legende si povesti pline de mister, care te duc cu gandul la povesti de dragoste interzise si misticism.

Una dintre principalele atractii ale cimitirului este sculptura realizata de Raffaelo Romanelli, care infatiseaza un barbat care sta in genunchi langa o tanara intinsa pe . Sculptura impresioneaza prin povestea celor doi indragostiti care au fost inmormantati aici.

Se spune ca la sfarsitul secolului XIX, Constantin Poroineanu, fiul unui mosier din Oltenia, pleaca la studii la Paris. Aici cunoaste o frumoasa frantuzoaica, cu care traieste o poveste pasionala. Tanara ramane insarcinata, insa tanarul nu primeste acordul parintelui de a se casatori. El se intoarce in tara, unde se casatoreste si aduce pe lume un baiat. Acesta la randul sau pleaca mai tarziu la studii la Paris unde se casatoreste in taina cu o frantuzoaica.

Ajuns in tara, tanarul afla ca cea cu care s-a casatorit este sora sa. Cei doi indragostiti, rapusi de durerea adevarului isi pun capat zilelor.

O alta legenda a cimitirului este infatisata de "Doamna cu umbrela", o sculptura distinsa, venita din alta lume. Se spune ca aceasta femeie, Katalina Boschott, profesoara de limbi straine si guvernanta a trait o intensa poveste de dragoste cu un barbat al timpului sau. Multi spun ca enigmaticul barbat a fost chiar regele Carol al II-lea. Statuia realizata de sculptorul Raffaelo Romanelli a fost comandata la moartea femeii de catre un domn misterios.

O alta atractie a cimitirului o reprezinta si mormantul Iuliei Hasdeu, un templu unic prin simbolurile infatisate. Se spune ca dupa moartea sa, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, scriitoarei, comunica cu fiica sa prin intermediul spiritismului.


Unde se afla Cimitirul Bellu


Cimitirul Bellu se afla pe Calea Serban Voda, la numarul 249.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea