De prin lume adunate

#bucuresti #catedrala #catedrala sfantul iosif

Ce vizitam azi: Catedrala Sfantul Iosif

catedrala sfantul iosif este catedrala Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti. A fost construita intre anii 1873 - 1884, dupa planurile arhitectului Friedrich Schmidt. Stilul constructiei apartine istorismului, cu elemente romanice si gotice. Catedrala Sfantul Iosif este cea mai cunoscuta biserica romano-catolica din Bucuresti si un monument de arhitectura important.

La Catedrala Sfantul Iosif au loc si concerte de muzica pentru orga, cu orcheste, coruri si artisti celebri. Catedrala poarta hramul Sfantului Iosif si se celebreaza pe data de 19 martie.

 

Cea mai mare catedrala din Bucuresti
 

Aceasta catedrala este metropolitana si arhiepiscola, cu o lungime de 40 de metri si o latime de 22 de metri. Ctitorul catedralei este episcopul Ignatius Paoli, din Congregatia Calugarilor Pasionisti. Banii pentru constructia catedralei au provenit de la credinciosii din Bucuresti si de la diferite personalitati instarite.

Lipsa fondurilor necesare si incepere Razboiului de Independenta din 1877 au incetinit ritmul constructiei. Lucrarile la catedrala au fost finalizate in toamna anului 1883. Inaugurararea catedralei a avut loc pe data de 15 februarie 1885. Arhiepicopul Ignatiu Paoli a celebrat Sfanta Liturghie .

Altarul mare al catedralei a fost executat la Roma, iar vitraliile la Munchen. Pictura decorativa a navei centrale a catedralei a fost executata de catre Georg Roder din Munchen, iar pictorul Fr. Elsner a executat pictura decorativa din capela baptisteriului si din navele laterale ale Catedralei. In anul 1925 a fost construit si palatul resedinta la arhiepiscopului. Palatul era prevazut cu un turn cu sase clopote.

 

Catedrala Sfantul Iosif, vizitata de Papa Ioan Paul al II-lea


Orga Catedralei Sfantul iosif este una dintre cele mai bune orgi de concert din Romania. Este prevazuta cu 3 claviaturi si 3375 de fluiere.

Catedrala a suferit numeroase avarii in timpul razboaielor si cutemurelor. Cutremurul din 1977 a distrus multe dintre dotarile interioare si exterioare ale catedralei. Dupa fiecare cutremur catedrala a fost reparata si consolida, insa doar partial. In anul 1986 au fost terminate lucrarile de pictura ale catedralei.

Parohia teritoriala a Catedralei Sfantul Iosif a fost infiintata in anul 1900. Primul botez a avut loc pe data de 4 februarie 1884, iar prima casatorie pe 3 mai 1884. La acea data lucrarile la catedrala nu erau complet terminate. Comunitatea Catedralei este formata din aproximativ 480 de familii. Liturghia este celebrata in limba romana, iar in capela catedralei se tine duminica in limba spaniola.

Pe data de 8 mai 1999, in cadrul vizitei in Romania, Papa Ioan Paul al II-lea a celebrat Sfanta Liturghie in Catedrala Sfantul Iosif, dupa rit oriental.

Catedrala Sfantul Iosif se afla pe strada General Berthelot, la numarul 19. Poti merge aici ori de cate ori ai nevoie de cateva momente de liniste sufleteasca .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea