De prin lume adunate

#castel #sinaia #castelul pelisor

Ce vizitam azi: Castelul Pelisor din Sinaia

Castelul Pelisor reprezinta o combinatie captivanta de arhitectura, stil si istorie , acesta fiind construit intre 1899-1903 de catre Carol I, avand semnatura unui arhitect ceh, in stilul Art Nouveau .

Arhitectul ceh Karel Liman a fost desemnat de regele Carol I pentru a concepe si ridica celebru castel, care urma sa devina resedinta mostenitorilor Ferdinand si Maria.

De cand intri in castel, te uimesc decoratiunile si mobilierul impecabil realizate sub grija un celebru mester de origine german, pe nume Bernhard Ludwig. Acesta s-a ghidat dupa miscarile artistice de la inceputul secolului XX, aborand un stil inovator si unic pentru Romania in acea perioada.

Colectiile de opere de arta existente in Castelul Pelisor cuprind creatii ale unor artisti celebri, reprezentativi pentru secolul XIX - XX: Emile Galle (sticlaria Galle), Joseph Hoffmann (piese de mobilier), L.C. Tiffany (candelabre), fratii Daum (sticlarie). Castelul gazduieste piese de mobilier in stilul Art Nouveau cu detalii si finisaje deosebite, piese de ceramica, portelan si faianta pictata, piese de sticlarie si numeroase piese de decoratiuni pentru interior care s-au pastrat pana azi, majoritatea in stare excelenta.

Influenta stilului romantic, dar inovator, al reginei Maria se observa in fiecare coltisor al castelului, aceasta fiind renumita pentru preocuparea sa pentru amenajari si decoratiuni interioare si exterioare. Se spune ca holul de onoare cu lambriuri atent lucrate de mesterii vremii, realizate din lemn de stejar, in stil clasic, dar rafinat, a fost construit dupa indicatiile precise ale reginei Maria. Aceasta a facut desene si planuri pentru majoritatea pieselor de mobilier din castel, consultandu-se, desigur, cu artistii plastici care se implicau in realizarea pieselor. Mobilierul din dormitorul acesteia este un astfel de exemplu.

Luminatorul de la intrare este cu adevarat impresionant, lumina naturala a soarelui fiind filtrata intr-un mod aparte de vitraliile deosebite, caracteristice pentru arta decorativa a inceputului anilor 1900.

O alta piesa de mobilier memorabila din Pelisor este biroul din lemn de nuc, decorat cu panouri care contin imagini ale celor trei castele celebre: Peles, Pelisor si Foisor.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea