De prin lume adunate

#dracula #castelul bran #legende dracula

Ce vizitam azi: Castelul Bran

Castelul Bran este unul dintre principalele atractii turistice ale Romaniei. Legendele contelui Dracula aduc anual la castel sute de mii de turisti din toate colturile lumii.



Scurt istoric


Castelul Bran este situat la 30 de kilometri de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului. Prima atestare documentara a Castelului Bran o reprezinta actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou. Prin acest document locuitorii orasului Brasov primeau privilegiul de a construi cetatea.

Pe data de 1 decembrie 1920, Castelul Bran a fost donat Reginei Maria. In acest fel, orasul Brasov isi arata recunostinta pentru contributia la Unirea de la 1918. Timp de 7 ani, Regina Maria s-a ocupat de restaurarea castelului. La lucrari a participat si arhitectul Curtii Regale, Carol Liman.

Tot in aceasta perioada, Regina Maria a demarat si constructia Casei de ceai . In timpul acestor lucrari, castelul a fost dotat si cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca.

Mai apoi, in anul 1932, satele Bran, Simon si Moeciu au fost electrificate. In 1938, Regina Maria a lasat Castelul Bran drept mostenire Principesei Ileana, care l-a stapanit pana in 1948.

Dupa abdicarea regelui mihai si expulzarea Casei Regale, castelul a intrat in proprietatea statului. O perioada buna de ani, castelul a fost avariat si abandonat. Abia in 1956 a fost amenajat ca muzeu de istorie si arta medievala.

In 1987, castelul a intrat in restaurare, pana in anul 1993. In 2006 castelul a fost retrocedat lui Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana.


Ce poti vedea la Castelul Bran


La castelul Bran poti vedea obiecte si mobilier care au apartinut familiei de Habsburg. Printre atractiile castelului se numara coroana, sceptrul si pumnalul de argint care au apartinut Regelui Ferdinand, o fotografie - portret a Principesei Ileana cu semnatura acesteia, un acoperamant al patului Reginei Maria, piese de mobilier sau o carte de oaspeti care a apartinut Reginei Maria.

Castelul Bran adaposteste si Muzeul Bran care se intinde pe cele 4 etaje ale castelului. Aici sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri.

In castel va fi amenajata si o sala de proiectii cu imagini ale Arhivei Nationale de Film despre istoria familiei regale si a castelului, o camera a costumelor familiilor regale, precum si o sufragerie.

In Turnul Rotund al castelului va fi amenajat un apartament de lux, pentru cei care vor sa stea sa petreaca o noapte in Castelul Bran. Proprietarii castelului doreste sa restaureze si Casa de Ceai a Reginei Maria, aflata in incinta domeniului Bran. Aceasta aripa a castelului urmeaza sa fie deshisa publicului.

In castel este amenajata si o camera Bram Stoker, unde este prezentata Legenda lui Vlad Tepes. Tot in castel a fost descoperita si o scara secreta care face legatura intre etajele I si al III-lea. In curtea Castelului Bran este amenajat un muzeu al satului, care prezinta viata si traditiile taranilor din zona Rucar - Bran.


Unde se afla Castelul Bran


Castelul Bran se afla 30 de kilometri de orasul Brasov, in apropiere de Moeciu. Se poate vizita zilnic intre orele 9.00 - 18.00 (mai - septembrie) si 9.00 - 16.00 (octombrie - aprilie). Taxa de intrare este de 20 de lei pentru adulci, 15 lei pentru pensionari, 10 lei pentru studenti, 5 lei pentru elevi.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea