De prin lume adunate

#uniunea scriitorilor #comunism #casa monteoru-catargi #bucuresti #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Casa Monteoru Catargi

Calea Victoriei din Bucuresti adaposteste unele dintre cele mai impresionate cladiri din Bucuresti. Cladirile inca mai pastreaza aerul maiestuos si parfumul vremurilor de altadata. Una dintre aceste cladiri este si Casa Monteoru – Catargi , care adaposteste in prezent sediul Uniunii Scriitorilor din Romania.  

este una dintre cele mai valoroase cladiri din patrimoniul Capitalei si a fost construita in 1874 de Alecu Niculescu. Mai tarziu, casa a fost mostenita de fratele acestuia, Nicolae Niculescu, care a vandut-o in 1883 mareului propietar funciar, Grigore C. Monteoru. Numele sau este legat si de statiunea Sarata Monteoru, creata pe mosia sa din Buzau.

La scurt timp de la achizitionarea ei, intre 1887-1889 arhitectii Ion Mincu si Nicolae Cutarida renoveaza radical cladirea. Nicolae Cutarida amenajeaza interiorul casei in stil eclectic francez, cu plafoane pictate in stuc, cu lambriuri din esente rare, cu scara monumentala. Saloanele mari cu oglinzi aveau peretii tapisati cu matase frantuzeasca, iar mobilierul era adus de la Paris si Viena.

In parcul din fata casei, care adaposteste si cateva specii de smochini, proprietarul Grigore Monteoru, admirator al artei antice, a plasat trei statui, pe care le adusese din Grecia. Ele reprezinta siluetele unor personaje feminine. Acestora li s-au adaugat, in anul 1898, inca doua sculpturi realizate de Ion Georgescu si Ion Valbudea, care infatisau agricultura si industria romaneasca. Aceste doua sculpturi au disparut insa in anul 1917.

Dupa , in 1923, casa a gazduit pentru un timp Legatia Poloniei, apoi a ramas in proprietatea fiicei lui Grigore Monteoru, Elena, casatorita cu Lascar Catargiu. Dupa anul 1949, casa a fost nationalizata si a devenit sediul Uniunii Scriitorilor.

Dupa 1945, Armata Rosie a vizat aceasta cladire. Proprietara de drept, Elena Catargi, este sechestrata in podul casei si este obligata sa semneze niste acte prin care era de acord cu donarea casei. Astfel, din 1948, casa intra in propietatea Asociatiei Romane a Legaturilor cu Uniunea Sovietica.

Din 1960 Casa Monteoru trece in patrimoniul Gospodariei de Partid, iar apoi in administrarea Primariei Municipiului Bucuresti.

Casa Monteoru impresioneaza prin portile maiesuoase din fier forjat, statuile din marmura, coloanele dorice si decoratiunile din piatra. Interiorul cladirii este imbracat in marmura multicolora, lambriuri din esente rare de lemn, matasuri fine frantuzesti, oglinzi si cristaluri din Viena. Centrul salonului de intrare este dominat de un luminator impodobit in stilul barocului francez. Candelabrele, sobele din faianta de Meissen, mobilierul si obiectele decorative sunt alte podoabe de pret ale Casei Monterou Catargi.

Casa Monteoru Catargi adaposteste in prezent sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, sediul editurii Cartea Romaneasca, redactia revistei Noua literatura si restaurantul Blu.

Interiorul restaurantului Il Gattopardo Blu pastreaza aceeasi atmosfera maiestuoasa a cladirii si impresioneaza prin sculptata, lambriurile din lemn, decorurile antice, tavanul din mahon si oglinzile venetiene. Parfumul locului este accentuat de micile detalii, precum florile asezate pe fiecare masa si lumanarile parfumate. Daca vrei sa ai parte de un pranz sau o cina care sa rememoreze vremurile de altadata, intr-o atmosfera intima si eleganta, Il Gattopardo Blu este alegerea perfecta. In zilele de vara, restaurantul deschide si terasa, in curtea cu multa verdeata.

De-alungul timpului Casa Monteoru-Catargi a fost folosita ca locatie pentru diferite filmari. Printre cei care s-au folosit de decorurile sale impresionante se numara trupa Animal X, care a realizat aici un videoclip, dar si regizorul Nae Caranfil, care a filmat mai multe scene (casa bogatanului Leon Negrescu) din cea mai recenta pelicula a sa, Restul e tacere, in interiorul somptuos al cladirii.

Casa Monteoru Catargi se afla pe Calea Victoriei, la numarul 115. Mai multe detalii poti obtine la numarul de telefon 021.316.58.29.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea