De prin lume adunate

#casa memoriala #casa memoriala ion minulescu #ion minulescu

Ce vizitam azi: Casa memoriala Ion Minulescu

Daca vrei sa petreci cateva momente placute, admirand opere de arta si literatura, poti face o vizita la casa memoriala ion minulescu din cartierul Cotroceni. Vei patrunde intr-un spatiu linistit, cu un farmec aparte, care te va transpune intr-o perioada de mult apusa.

Ion Minulescu s-a nascut in anul 1881, la Bucuresti. Si-a facut studiile la Pitesti, Bucuresti si Paris. La Paris, Ion Minulescu a frecventat cu pasiune boema literara din cunoscutele cafenele pariziene. Aici cunoaste numerosi poeti reprezentativi ai vremii. Intors in tara, Ion Minulescu incepe sa scrie poezii, dedicandu-se simbolismului. Poetul a devenit cunoscut dupa aparitia poeziei "Celei care minte", in anul anul 1905.

Printre volumele de versuri ale poetului se numara si De vorba cu mine insumi, Spovedanii, romanele: Casa cu geamuri portocalii, 3 si cu Rezeda 4, Rosu, galben si albastru, Corigent la limba romana si piese de teatru. Ion Minulescu s-a casatorit cu Claudia Millian in anul 1914. Bolnav de inima, poetul a decedat in timpul bombardamentelor din aprilie 1944.
 

Casa memoriala , colectie de arta


Casa memoriala Ion Minulescu este situata pe bulevardul Dr. Gheorghe Marinescu, in cartierul Cotroceni. Muzeul este compus dintr-un apartament de cinci camere si dependinte. Apartamentul a fost achizitionat de familia Minulescu in anul 1934. In anul 1991 Mioara Laurentia Minulescu (fiica lui Ion Minulescu, artist plastic) a lasat prin testament apartamentul, impreuna cu patrimoniul aflat in el Muzeului National al Literaturii Romane.

Casa lui Ion Minulescu este o adevarata expozitie, acesta fiind prieten apropiat cu numerosi pictori romani. Colectia aflata in apartamentul poetului Ion Minulescu (1881 - 1944) cuprinde documente literare, scrisori, manuscrise, fotografii si numeroase tablouri si sculpturi. Printre semnatari se regasesc Alexandru Ciucurencu , Margareta Sterian, Henri Catargi, Iosif Iser, Camil Ressu, Lucian Grigorescu, Cecilia Cutescu Stork, M.H. Maxy, Al. Satmari, Victor Brauner, Oscar Han si Claudia Millian.

Ultimul portret al lui Ion Minulescu a fost pictat de Camil ressu in anul 1942. Statuete, fotografii, sfesnice, paftale din argint, casete, o impresionanta colectie de icoane, piese de ceramica, vase din alama si argint completeaza decorul incaperilor.
 

Colectie impresionanta de icoane


Casa memoriala surprinde printr-o colectie impresionanta de icoane, tablouri si obiecte de arta plastica. Mobilierul clasic adaposteste rafturi de carti, o vitrina cu obiecte personale, volumele care au apartinut lui Ion Minulescu, precum si lucrari de sculptura.

Casa familiei Minulescu era frecventata de artisti printre care ii putem aminti pe Iser, Cecilia Crutescu-Stork, Camil Ressu, C. Medrea, N. Darascu, D. Cuclin.

Inca din holul de la intrare, vizitatorul este intampinat de o expozitie impresionanta de arta plastica. Mobilierul din livingul apartamentului este compus din canapea, fotolii si o masa, banchete stil englezesc fotoliu cu manere stil italian.

Oscar Han a modelat chipul in bronz al Claudiei Minulescu, asezat in apropierea celor doua capete de lut care ii infatiseaza pe Veronica Micle si Mihai Eminescu. In camera Claudiei Millian se gaseste o impresionanta colectie de icoane, peste 25 de piese.

Casa Memoriala Ion Minulescu de afla pe bulevardul Dr. Gheorghe Marinescu, la numarul 19, etaj 2, ap. 12, in cartierul Cotroceni, in apropierea Gradinii Botanice. Muzeul se poate vizita zilnic, de marti pana duminica, intre orele 10.00 - 17.00.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea