De prin lume adunate

#unde iesim #timp liber #muzeu # casa memoriala george bacovia #george bacovia

Ce vizitam azi: Casa memoriala George Bacovia

La inceput de toamna fa o plimbare la pas prin Bucuresti. Poti ajunge si la Casa Memoriala George Bacovia, un loc placut, unde vei avea ocazia sa descoperi universul mareului poet.

Ce trebuie sa stii despre George Bacovia

George Bacovia s-a nascut pe 17 septembrie 1881 si a fost un scriitor roman format la scoala simbolismului literar francez. Este autorul unor volume de versuri si proza scrise in baza unei tehnici unice in literatura romana, cu vadite influenie din marii lirici moderni francezi pe care-i admira.

La inceput vazut ca poet minor de critica literara, va cunoaste treptat o receptare favorabila, mergand pana la recunoasterea sa ca cel mai important poet simbolist roman sși unul dintre cei mai importanti poeti din poezia romana moderna. Numele de nastere al poetului este George Andone Vasiliu.

Marele poet simbolist roman a lansat de-a lungul vietii o bogata si impresionanta colectie de scrieri literare. Poeziile lui Bacovia au fost puse pe muzica si interpretate de folk-isti romani ca Nicu Alifantis, Tudor Gheorghe, Doru Stanculescu.

Ce trebuie sa stii despre Casa Memoriala George Bacovia

Organizat in casa in care a locuit poetul intre anii 1933 - 1957, muzeul a fost inaugurat in 1966. Sunt expuse manuscrise literare, obiecte si documente care au apartinut poetului George Bacovia (1881 – 1957) si sotiei sale, Agatha.

In holul casei sunt prezentate fotografii de familie, acte personale, diploma de bacalaureat de la liceul din Bacau, carti din biblioteca personala. Sufrageria, cu mobilier, servicii de ceai, un vechi aparat de radio, toate redau atmosfera in care se primeau oaspetii. Se mai pot vizita camera de lucru a poetului si gradina din jurul casei.

Poetul bacauan la origini s-a mutat in Capitala in anul 1933, intr-o casa construita din banii sotiei sale, Agatha Bacovia. Bacovia a avut cateva slujbe, printre care cea mai bine platita a fost cea de bibliotecar. Lui Bacovia insa ii placea sa stea acasa, in camera lui, sa scrie, sa deseneze sau sa cante. Camera este unica probabil prin faptul ca acolo exista un ceas care s-a oprit in momentul mortii poetului. Agatha este cea care l-a oprit.

Datorita ei si a eforturilor familiei poetului s-a infiintat in 1958 Muzeul Memorial George Bacovia in locuinta sa, de unde si-a publicat cea mai mare parte a operei sale si unde se zice ca s-a simtit cel mai bine, pana s-a stins din viata in anul 1957.

Precum s-a mai spus, muzeul a luat fiinta in 1958, dar a fost inaugurat abia in 1966, deoarece Statul le-a cerut familiei lui Bacovia sa finanteze ei singuri muzeul. Dupa deschiderea muzeului, Gabriel Bacovia este cel care s-a ocupat de conducerea sa. Cea mai mare parte a colectiei din Casa Memoriala George Bacovia o reprezinta opere de arta si de sculptura realizate de artisti contemporani cu cuplul de scriitori/autori.

Unde se afla Casa Memoriala George Bacovia

Casa Memoriala George Bacovia se afla pe strada George Bacovia, la numarul 63, in sectorul 4. In aceasta casa, poetul a locuint intre anii 1933 - 1957. Muzeul este deschis zilnic intre orele 10.00 - 18.00. Lunea este inchis.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea