De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserica #biserica sfantul mina #sfantul mina

Ce vizitam azi: Biserica Sfantul Mina

Moastele Sfantului Mina sau icoana facatoare de minuni sunt doar doua dintre atractiile unuia dintre cele mai vechi si importante lacase de cult din Bucuresti. Loc de pelegrinare pentru mii de credinciosi, Biserica sfantul Mina atrage in fiecare an vizitatori de pe alte meleaguri.

 

 

Mic istoric al BisericiisfantulMina

 

biserica sfantul mina - Vergu a fost zidita de boierul Vergu si Doamna Ancuta, fiica domnitorului Constantin Brancoveanu. Boierul Vergu era un apropiat a lui Constantin Brancoveanu si a si donat terenul pe care a fost construita biserica. Biserica Sfantul Mina a fost ctitorita in anul 1724, cu ajutorul Mitropolitului Daniil al Ungro - Vlahiei. Domnita Ancuta, fiica lui Constantin Bracoveanu, era casatorita cu Enache Vacarescu. Mitropolitul Daniil a ajutat cu bani la zidirea din temelii a acestei biserici.

Biserica Sfantul Mina a suferit mai multe avarii, in timpul celor mai mari cutremure din Bucuresti. Lacasul de cult a fost refacut in 1874. La aceasta data a primit si hramul de Sfantul Mina. Tot in aceasta perioada, biserica a primit o icoana facatoare de minuni si moastele Sfantului Mina. In anul 1900, Biserica Sfantul Mina a fost restaurata in forma pe care o are si in zilele noastre. Lacasul a fost sfintit pe 30 decembrie 1901 de catre Arhiereul Meletie Galateanu.

Picturile murale ale bisericii sunt realizate in stil bizantin, de catre preotul Vasile Damian. In anii 1980 - 1981, biserica a fost repictata de catre Gheorghe Busuioc. In anul 1991, biserica primeste o noua catapeteasma, iar in 1993 un baldachin pentru Sfintele Moaste ale Mucenicului Mina.

 

Hramurile Bisericii Sfantul Mina

 

Biserica Sfantul Mina din Bucuresti are trei hramuri. Primul hram a fost Sfantul Mucenic Dimitrie, sarbatorit pe 26 octombrie. Cel de-al doilea hram a fost cel al Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril si se sarbatorea pe 8 noiembrie.

Ultimul hram, cel al Sfantului Mucenic Mina, a fost adaugat bisericii atunci cand au fost aduse moastele sfantului. Acest hram se sarbatoreste pe 11 noiembrie. Este deja o traditie, ca in aceasta zi sa fie pelerinaj la Biserica Sfantul Mina. In aceasta biserica se pastreaza intr-o racla un fragment din moastele acestui sfant. Moastele Sfantului Mina sunt scoase la inchinare in curte, in fiecare an cu o zi sau doua inainte de sarbatorirea hramului.

 

Icoana facatoare de minuni

 

Tot in Biserica Sfantul Mina se afla si o icoana facatoare de minuni. Icoana este cizelata cu aur si il infatiseaza pe Sfantul Mina. In anul 1847, vechea biserica Stelea a fost cuprinsa de un incendiu puternic, care a distrus in mare parte lacasul de cult. Se pare insa ca dupa stingerea focului, pompierii au gasit intacta icoana Sfantului Mina.

Pompierii au dus icoana la Mitropolie, dupa care icoana a ajuns la Biserica Sfantul Mina. Pe langa icoana facatoare de minuni, biserica a mai primit intr-un mic saculet si moastele Sfantului Mina. Acestea au fost aduse tocmai din Egipt.

 

Cine a fost Sfantul Mina

 

Sfantul Mina este numit si ocrotitorul celor pagubiti, care au pierdut ceva sau care au fost inselati si jefuiti. Sfantul Mina ii ajuta si pe cei care sunt bolnavi. Se spune ca mama sfantului Mina isi dorea foarte mult sa aiba copii. Ea se ruga la icoana Maicii Domnului in fiecare zi. Intr-o zi, mama sfantului, cu lacrimi in ochi, o intreaba pe Maica Domnului cand va avea copii. Atunci, Pruncul Iisus s-a intors catre mama sa si a spus: "Aminas".

Mama Sfantului ramane insarcinata in scurt timp si naste un baiat pe care il numeste Mina. Sfantul Mina a fost martirizat in anul 304, in vremea imparatului Maximian. Dupa moartea sa, Sfantul Mina a facut numeroase minuni, in special pentru cei pagubiti. Sfantul Mina este iubit atat in Egipt, tara sa de bastina, cat si in toata lumea crestina.

 

Unde se afla Biserica Sfantul Mina

 

Biserica Sfantul Mina se afla pe strada C. F. Robescu, la numarul 18, in Piata Corneliu Coposu. Acest lacas de cult este unul dintre cele mai importante din capitala si un punct de atractie pentru vizitatorii straini.

Sursa foto : crestinortodox.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea