De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserica #moaste #lacas de cult

Ce vizitam azi: Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti

Centrul capitalei adaposteste una dintre comorile arhitecturale si spirituale ale Romaniei. biserica sfantul Gheorghe Nou, ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, este una dintre cele mai importante destinatii de pelerinaj pentru credinciosi. Mormantul lui Constantin Brancoveanu, moastele Sfantului Nicolae sau icoane facatoare de minuni atrag zilnic zeci de credinciosi.

 

BisericasfantulGheorghe nou, ctitoria lui Brancoveanu in Bucuresti

 

Biserica sfantul gheorghe Nou a fost construita in anul 1669 de catre Antonie Voievodul. Lacasul de cult a fost insa terminat in anul 1707, de catre domnitorul Constantin Brancoveanu. Aceasta biserica este de altfel si singura din Bucuresti ctitorita de Constantin Brancoveau, care a ramas intacta pana in zilele noastre. Destinatia initiala a lacasului era de biserica de manastire. Astfel, pe langa biserica s-au construit chilii si un palat patriarhal.

In anul 1847, biserica Sfantul Gheorghe si picturile interioare au fost distruse de un mare incendiu. Din biserica au mai ramas doar zidurile. Lacasul a fost insa refacut de arhitectul Xavier Villacrosse. Aceasta a refacut biserica dupa alte planuri si cu o forma diferita de vechiul lacas de cult. Astfel, biserica primit numele de "Sfantul Gheorghe Nou".

Biserica Sfantul Ghoerghe Nou a suferit pagube si in cutremurele din 1940 si 1977. A scapat insa de la demolare in timpul regimului comunist. Biserica Sfantul Gheorghe Nou este monument inclus in patrimoniul Unesco.

 

Biserica Sfantul Gheorghe, lacasul cu patru hramuri

 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou are patru hramuri. De asemenea, este cunoscuta si sub numele de Biserica Sfanta Vineri, deoarece a preluat o parte din obiectele aflate in biserica Sfanta Vineri Herasca. Acest lacas a fost demolat in anul 1987, in timpul regimului comunist.

Hramul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se sarbatoreste pe 23 aprilie. Acest hram se pastreaza inca de pe vremea lui Constantin Brancoveanu. Hramul Sfantul Ierarh Nicolae se celebreaza pe 6 decembrie. In aceasta biserica se afla mana dreapta a Sfantului Nicolae. Aceste moaste au fost daruite bisericii de catre domnitorul Mihai Viteazul.

Un alt hram al lacasului religios apartine Sfintilor Martiri Brancoveni si se sarbatoreste pe 16 august. In biserica Sfantul Gheorghe Nou se afla si mormantul domnitorului Constantin Brancoveanu. Dupa ce a fost ucis de turci in anul 1714, ramasitele sale au fost ingropate aici de sotia sa, Maria. Cel de-al patrulea hram este cel al Sfintei Cuvioase Parascheva si se celebreaza pe 14 octombrie.

 

Loc de pelerinaj pentru credinciosi

 

Situata chiar la kilometrul 0 al Romaniei, biserica Sfantul Gheorghe Nou este un loc de pelerinaj pentru mii de credinciosi. In aceasta biserica se afla mormantul domnitorului Constantin Brancoveanu. La aceea vreme, mormantul nu era inscriptionat, de teama ca turcii sa nu profaneze locul de odihna al domnitorului. De-abia in anul 1914 s-a descoperit deasupra mormantului o candela din argint pe care era inscriptionata pisania mormantului.

Credinciosii mai vin in pelerinaj la Biserica Sfantul Gheorghe Nou si pentru icoana facatoare de minuni a Sfintei Parascheva. Aceasta icoana a apartinut bisericii Sfanta Vineri, demolata de regimul comunist. Icoana este cunoscuta pentru minunile infaptuite inca din cele mai vechi timpuri.

In biserica se mai gasesc si moastele Sfantului Nicolae. Racla cu moastele Sfantului Nicolae se deschide in fiecare zi de miercuri. Rugaciunile la aceste moaste aduc alinare in suferinta. Biserica mai adaposteste si o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Se spune ca celor care se roaga cu evlavie li se indeplinesc rugaciunile.

 

Unde se afla biserica Sfantul Gheorghe Nou

 

Biserica Sfantul Gheorghe Nou se afla la kilometrul 0 al Romaniei, intre Piata unirii si Piata Universitatii, in apropiere de pasajul Lipscani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea