De prin lume adunate

#ce vizitam azi #biserica #sfantul elefterie #bucuresti #cotroceni #biserici din bucuresti

Ce vizitam azi: Biserica Sfantul Elefterie

In vechiul Bucuresti, in zona Podului Eroilor Sanitari , exista o insula a raului Dambovita. Ostrovul adapostea un sat, construit in jurul schitului Sfantul Elefterie. In scurt timp, satul a devenit unul dintre cele mai frumoase colturi ale Bucurestilor.

Mahalaua din ostrov s-a format intre anii 1743 si 1744, cand Maxim Cupetul a contruit Biserica sfantul elefterie Vechi. Insula Sfantul Elefterie era una foarte iubita de bucurestenii de altadata, pentru ca aici isi gaseau linistea. Era o zona de agrement, cu multa verdeata si ape curgatoare. Dupa rectificarea raului Dambovita, insula Sfantul Elefterie a disparut, iar in locul sau si-a facut aparitia cartierul Cotroceni.

In acest cartier, care cunoste o maxima dezvoltare dupa primul razboi mondial , se construieste biserica Sfantul Elefterie Nou, atunci cand vechea biserica devine neincapatoare pentru desfasurarea activitatilor parohiale.

Piatra de temelie a Bisericii Sfantul Elefterie Nou a fost pusa in ziua de duminica, 29 iunie 1935. In acelasi an au inceput si lucrarile de constuctie ale lacasului de cult, lucrari care au tinut timp de 36 de ani. Biserica a fost construita din donatiile cetatenilor. Cea mai mare donatie pentru aceasta constructie a fost a generalului Ion Georgescu si a sotiei acestuia, Smaranda, care au donat o suta de mii de lei.

Donatiile pentru biserica erau anuntate atat in biserica cat si in presa centrala si in buletinul Bisericii. Pe langa donatiile personalitatilor cu stare, la consctuctia bisercii au contribuit si concertele religioase organizate pentru strangerea de fonduri.

In 1971 biserica a fost terminata in totalitate si pe 29 iunie a avut loc sfintirea. La eveniment au participat patriarhul Justinian, episcopul-vicar Antonie, consilierii patriarhali, precum si alti preoti si diaconi. Picturile din biserica au fost realizate de Vasile Rudeanu si Iosif Keber. Stilul adoptat de cei doi a fost pictura neoclasica in fresca.

Biserica Sfantul Elefterie din Bucuresti impresioneaza prin arhitectura, spatiul liturgic generos si prin slijbele oficiate aici. Un alt factor de atractie al acestui lacas este catapeteasma impunatoare. Aceasta este sculptata in lemn de cires si este unicat in Romania.  Modelul este realizat dupa o catapeteasma din Skopje, Macedonia, iar icoanele sunt realizate de pictorul Stan Hermeneanu de la Govora, iconar renumit prin lucrarile executate la cele mai alese biserici din tara.

Biserica are dimensiuni monumentale si este asemanatoare cu bisericile: "Parcul Domeniilor", "C.A.M. Belvedere" si Mitropolia veche din Targoviste.

Programul bisericii in Saptamana Patimilor

In perioada sarbatorilor pascale, credinciosii pot merge la slujbele specifice Saptamanii Patimilor: Deniile, Liturghia Darurilor, Sfantul Maslu si Taina Sfintei Spovedanii.

La Biserica "Sfantul Elefterie", slujba Deniilor incepe la ora 18:00, iar in fiecare seara, inainte si dupa randuielile liturgice, preotii slujitori spovedesc pe cei prezenti.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea