De prin lume adunate

#templu ionic #filarmonica george enescu #ateneul roman #ce vizitam azi

Ce vizitam azi: Ateneul Roman

Coloane ionice impresionante, care amintesc de Templul Erechteion de pe Acropole, medalioane din mozaic si fresce uriase care infatiseaza momentele importante ale istoriei Romaniei, sunt cateva dintre caracteristicile Ateneului Roman, cladire-simbol a capitalei si una dintre bijuteriile arhitectonice ale tarii.

O fila de istorie

Proiectul de infiintare a Ateneului Roman a luat nastere in 1865 la intiativa unor personalitati ale vietii culturale din Romania. Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu au pus umarul la infiintarea Societatii Culturale Ateneul Roman. Locul pe care s-a ridicat cladirea Ateneului Roman apartinea familiei Vacaresti. Scopul acestei institutii era "inzestrarea poporului cu cunostinte folositoare", iar Ateneul sa devina un templu al artelor, stiintei si al culturii din Romania.  

Pentru a strange fondurile necesare constructiei edificiului s-a apelat la colecta nationla, cunoscuta sub numele de "Dati un leu pentru Ateneu". In anul 1886 a inceput constructia dupa planurile arhitectului francez Albert Galleron, care a lucrat cu o echipa de arhitecti romani, formata din Grigore Cerchez, Constantin Olanescu, Ion Mincu si Ion Gr. Cantacuzino. Pe 14 februarie 1888, cladirea Ateneului a fost inaugurata si data partial in folosinta. Finalizarea constructiei s-a realizat insa in anii 30 ai secolului XX.

Ateneul Roman este circular, iar cele sase coloane ionice ale intrarii principale au proportii similar cu cele ale templului Erechteion de pe Acropole. In spatele coloanelor ionice se afla cinci medalioane in mozaic care ii reprezinta pe cinci domnitori ai Romaniei: Neagoe Basarab , Alexandru cel Bun, regele Carol I, Vasile Lupu si Matei Basarab. Cladirea este construita in stil neoclasic cu multe elemente de decorative tipice arhitecturii franceze de sfarsit de secol XIX.

Interiorul Ateneului impresioneaza prin cele patru scari in spirala, construite din marmura de Carara si prin sculpturile decorative, executate de artisti italieni si germani. Coloanele impunatoare, scarile somptuoasa si foaierul aurit, din marmura, sunt alte carateristici care dau interiorului un aer de eleganta desavarsita.

Sala de spectacole are o capacitate de 600 de locuri la parter si 52 de loji, in total aproximativ 794 de locuri. Dorinta lui Alexandru Odobescu a fost ca bolta salii sa fie decorata cu numeroase elemente zoo, fito si antropomorfe in relief policromat aurit pentru a aminti de basmele romanesti.

Ceea ce impresioneaza cu adevarat la aceasta sala este fresca lunga de 70 de metri si inalta de 3 metri realizata deasupra lojilor, de jur imprejurul cupolei, realizata de pictorul Costin Petrescu. Aceasta lucrare a fost realizata timp de cinci ani, intre 1933 si 1938.

Fresca este alcatuita din 25 de scene reprezentative din istoria Romaniei: "Intrarea Imparatului Traian in Dacia", "Formarea poporului daco-roman", "Inceputurile poporului roman", "Cruciada", "Domnitorul Stefan cel Mare", "Epoca de pace si credinta", "Unificatorul Tarilor Romane – Mihai Viteazul "sau "Inceputurile culturii romanesti".

Tot in perioada interbelica, la initiativa lui George Enescu de a strange fonduri, sala a fost imbogatita cu o orga.

In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, Ateneul Roman a scapat in urma bombardamentelor care au distrus majoritatea cladirilor din apropiere.

 

 

Filarmonica George Enescu

Filarmonica George Enescu , institutia muzicala reprezentativa a Romaniei a fost fondata in anul 1868, sub conducerea lui Eduard Wachman. Institutia avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente si promovarea muzicii clasice in randul locuitorilor Romaniei. Odata cu inaugurarea cladirii Ateneului Roman, concertele filarmonicii s-au mutat in acest sediu.

Pe 1 martie 1898 aici a avut loc primul concert simfonic al orchestrei Filarmonicii din Bucuresti, Poema Romana, sub bagheta compozitorului George Enescu, care avea pe atunci doar 17 ani. De asemenea, dupa moartea compozitorului in 1955, Filarmonica ii poarta numele.  

Sub cupola Ateneului au fost aclamati cei mai proeminenti dirijori si interpreti ai secolului: Erich Kleiber, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea si Herbert von Karajan, Dinu Lipatti, Arthur Rubinstein, Pablo Casals si Yehudi Menuhin. Discografia Filarmonicii cuprinde inregistrari istorice, care apartin lui George Enescu, simfoniile lui Beethoven dirijate de George Georgescu si opera completa a lui Enescu, dirijata de Cristian Mandeal.

Ateneul Roman se afla pe strada Franklin, la numerele 1-3. Aici au loc concerte in fiecare zi a saptamanii, de marti pana duminca. Mai multe detalii despre program poti obtine la numarul de telefon 021.315.25.67 sau pe site-ul institutiei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea