De prin lume adunate

#evenimente #salinger #carte #literatura #de veghe in lanul de secara #roman

Ce se afla in seiful lui Salinger

Autorul celebrului roman " De veghe in lanul de secara , J.D. Salinger , a murit saptamana trecuta, la varsta de 91 de ani, in locuinta sa din New Hampshire, dupa aproape 50 de ani de exil autoimpus.

Cei care l-au cunoscut in timpul vietii l-au descris ca pe un tip temperamental, care isi dorea intimitate mai mult decat orice. Nimeni nu a inteles vreodata de ce scriitorul nu a mai vrut sa faca parte din societate. Ultimul interviu al lui Salinger a fost in 1974, pentru ziarul New York Times.

Cea mai importanta opera literara a lui Salinger a fost romanul "De veghe in lanul de secara " si spune povestea unui tanar adolescent rebel pe nume Holden Caulfield. Romanul a aparut in 1951, in perioada Razboiului Rece, iar in scurt timp, Holden Caulfield a devenit cel mai faimos anti erou al litaraturii americane. Cartea s-a vandut in peste 60 de milioane de copii in lumeai intreaga, iar impactul sau a fost major. Chiar si dupa aproape 50 de ani de la publicare , cartea ramane expresia fundamentala a visului american: aceea de a ramane mereu tanar.

 

Capodopere literare ascunse in seif?!

 

Moartea scriitorului pune punct unei vietii misterioase si lasa in urma multe semne de intrebare. Multa lume se intreaba ce s-a intamplat cu Salinger in toata perioada in care a dus o viata retrasa, iar multi cred ca seiful scriitorului poate da raspunsul multor enigme. Se crede ca  timp de 45 de ani, Salinger a scris peste 15 carti, pe care nu le-a publicat si pe care le-a stocat in seiful sau din casa. O fosta iubita declara la randul sau ca Salinger scria zilnic si ca are cel putin doua romane terminate.

In ultimul sau interviu din 1974, scriitorul a declarat ca nu a incetat niciodata sa scrie. "Ai un minunat sentiment de pace cand nu publici. Publicarea inseamna o groaznica invadare a intimitatii mele. Imi place sa scriu. Iubesc sa scriu. Dar scriu doar pentru mine insumi si pentru propria mea placere".

Dupa ce a disparut in culmea gloriei de pe scena literara, Salinger a dus o viata retrasa si a refuzat orice fel de interviu sau aparitii publice. Scriitorul a refuzat si sa dea cuiva drepturile de ecranizare ale celebrului sau roman, "De veghe in lanul de secara". Salinger motiva aceasta decizie spunand ca niciodata niciun actor nu il va putea interpreta cum se cuvine pe eroul sau, Holden Caulfield. Drepturile asupra intregii opere litarare a lui Salinger apartin in prezent fiicei sale, Margaret.

Avocatii si reprezentantii scriitorului nu au dat nicio declaratie in ceea ce priveste posibilele romane scrise de Salinger in ultimii 45 de ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea