De prin lume adunate

#carte #papini #fanariot #personaje #iubire

Ce citim saptamana asta

Chiar daca este vara, si evenimentele culturale sunt la fel de rare ca si ploaia, totusi editurile mai aduc un suflu nou si le pregatesc cititorilor fideli surprize saptamanale.

Fie ca vrem sa ne ralaxam dupa o zi de munca , sau suntem pe plaja si simtim briza marii, o carte este solutia ideala pentru a ne pune mitea la lucru sau la visare.

Si, ca sa va fie alegerea mai usoara, iata ce am descoperit noi interesant aceasta saptamana in librarii:

Giovanni Papini , Un om sfirsit, Biblioteca Polirom, Pret: 28.95 lei

Romanul autobiografic Un om sfirsit, publicat in 1912, este cea mai cunoscuta lucrare a lui Giovanni Papini. Cartea realizeaza un portret al intelectualului macinat de convingeri contradictorii si de o profunda dezamagire in fata mediocritatii din jur, careia ii opune o atitudine critica si lucida, dar sfisiata de angoase.

Este confesiunea uluitoare a unei personalitati complexe, de un egocentrism maladiv, insa scrisa intr-o maniera impresionanta, cu inteligenta si deplina onestitate. Stilul vehement si incisiv al lui Papini, bogat in imagini si cultivind cu voluptate paradoxul, surprinde si provoaca cititorul.

„Doar persoanele sterile si mediocre se preocupa de perfecta coerenta a gindurilor proprii si sint obsedate de teama de a nu gresi. Papini a gresit de multe ori, s-a contrazis cu furie, pina la a se compromite. Si totusi opera sa a ramas unitara si coerenta de la prima pina la ultima pagina”, spunea Mircea Eliade , despre aceasta carte care i-a marcat existenta.   

Horia Garbea, Trecute vieti de fanti si de birlici. Viata si uneori opera personajelor, Hors Collection, Pret: 19.95 lei

Poate ca nu am dat atentia meritata personajelor din cartile pe care le citim, poate nu ne-am intrebat care este viata personajelor din carti, unde se duc ele dupa ce terminam cartea, care este viata lor interioara, trairile si emotiile lor.

Autorul face o analiza amanuntita a vietii secrete a personjelor din carti, dandu-le noi sensuri, o noua fata, nevazuta pana atunci. Sunt luate la “puricat” toate aspectele vietii ascunse a personajelor, cu iubirile si tristetile lor.

Este unica in literatura romana contemporana ideea lui Horia Garbea de a face din personajele literare fiinte reale cu viata si opera proprii.

In mod surprinzator autorul reuseste sa le dea dimensiuni noi care cititorilor le-au scapat, nu de putine ori, printre rinduri si folosind noi chei de lectura, deschide usi interzise.

G.I. Ionnescu-Gion, Nicolae P. Mavrogheni “O pozna a firii”, Editura Compania, Pret : 15 RON

Cartea lui G.I. Ionnescu-Gion aduce in prim – plan un subiect mai putin placut din istoria poporului nostru: perioada fanariota. O perioada pe care insa nu o cunoastem prea bine din cartile de istorie, o  perioada peste care s-a trecut foarte repede.

Totusi, perioada fanariota are si ea farmecul ei, cu toate “dichisurile” orientale.

Personajul principal al lui Ionnescu-Gion este Nicolae P. Mavrogheni, un fanariot tipic, atat prin “fapta” cat si prin “vorba”, un maniac constient, pornit spre cruzime si salbatice schingiuiri atit prin firea lui, cit si prin natura imprejurarilor.

Cartea este una care merita citita si cu siguranta va face deliciul serilor dumneavoastra.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea