De prin lume adunate

#carte #humanitas #concurs #casanova

Casanova din ochii Luciei

Esti pregatit pentru o poveste de dragoste in care protagonistii sunt Casanova si Lucia, singura femeie pe care acesta a iubit-o vreodata? Nu trebuie decat sa citesti recenzia si sa participi la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction. Romanul In ochii Luciei de Arthur Japin a fost tradus in peste douazeci de tari si a castigat Premiul Liberis.

Povestea Luciei este o relatare clasica despre dragoste. La paisprezece ani, aceasta se indragosteste de un tanar care vine in vizita la Pasiano, locul in care traieste fata. Din intamplare, acest tanar se dovedeste a fi insusi Casanova, iar Lucia va deveni singura femeie pe care marele cuceritor a iubit-o vreodata. Urmeaza intalniri delicioase, promisiuni, imbratisari patimase, in concluzie, tot tacamul specific iubirilor de la o anumita varsta.

Ca in orice poveste, o intamplare neasteptata, va schimba pentru totdeauna destinul celor doi protagonisti. Si anume, Lucia se imbolnaveste de variola. Din aceasta cauza va ramane dezfigurata si va capata o uratenie de care se va rusina intreaga sa viata. Jumatate de an mai tarziu, cand tanarul se intorce la Pasiano cu scopul de a se casatori cu ea, acesta nu mai gaseste fata. El nu stie si nu va afla niciodata ca Lucia a decis sa plece in lumea larga considerand ca in acest fel il va scuti pe tanarul Casanova de a alege daca sa o mai iubeasca sau nu. Acesta este, insa, momentul in care tanarul incepe sa o iubeasca si mai intens, in concluzie va ramane toata viata dezamagit de cea despre care crede ca l-a tradat.

Lucia incepe un periplu haotic prin toata Europa, unde va cunoaste si se va imprieteni cu oameni extraordinari. Spre final, insa, ajunge sa se prostitueze din cauaa faptului ca cicatricele ei starnesc dezgust tuturor celor la care ar vrea sa se angajeze.

Casanova, care deja incepuse sa isi cladeasca faima de cel mai mare cuceritor al tuturor timpurilor, o va regasi aproximativ cinsprezece ani mai tarziu. Reintalnirea este devastatoare pentru amandoi, iar fata se vede inca o data intr-o situatie similara cu cea din tinerete: sa ii spuna cine este ea, sa nu-i spuna…

Parca dorind sa sublinieze ca, oricat de mult s-ar maturiza oamenii, exista ceva fundamental in ei care nu se va schimba niciodata, Lucia face inca o data aceeasi alegere. Si anume, se sacrifica pentru iubitul ei. Astfel, nici de data aceasta nu ii va dezvalui lui Casanova adevaratul motiv pentru care l-a tradat, in schimb il va face pe acesta sa se simta dezgustat de ceea ce a devenit ea in perioada in care nu s-au vazut.

La final, Lucia pare linistita si impacata cu destinul ei. Alegerea sa i-a facut pe amandoi indragostitii sa traiasca iluzia iubirii pierdute care i-a tinut in viata si care le-a modificat, ireparabil, destinul. Asa cum marturiseste, faptul ca s-a  lipsit de prezenta lui Casanova, a lasat loc imaginatiei. In acest fel, a putut sa idealizeze tot ceea ce s-ar fi putut intampla si a trait intens sentimentul de iubire fara a-l epuiza vreodata.

Nimic nu surprinde in aceasta carte. Povestea eroinei se desfasoara intr-un calm linistitor in care simtamintele vor invinge ratiunea. Iata ce spune Lucia despre iubitul ei: “Da, el era iubirea. Cui nu ma intelege, vorbele mele ii pot parea tulburi sau nelamurite, dar cel care imi seamana stie ca tot ce spun e la fel de concret ca pamantul de sub picioare. Aceasta convingere de nedescris si de nenumit seamana cel mai bine cu presimtirea tainica a unei viitoare mame, care, atunci cand simte viata din pantecul ei nu se intreaba nicio clipa daca isi va iubi copilul sau daca acesta o va iubi pe ea”.

Cei care sunt nostalgici dupa romanele lui Jane Austin, pot citi cu incredere In ochii Luciei. Desi tonul carti este modern si lipsit de prejudecati , iar mare parte din carte sunt reflectii si framantari ale Luciei, Arthur Japin nu se indeparteaza aproape deloc de idealul de iubire din secolul al XVIII-lea care, poate, ramane actul chiar si in zilele noastre.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 5 ianuarie, vei afla daca ai castigat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea