De prin lume adunate

#lectura #carti #credinta

Carti pentru sarbatorile pascale

Perioada sarbatorilor pascale reprezinta pentru multi dintre noi meditatie, liniste sufleteasca si fapte bune. Mai mult ca niciodata, in aceste zile suntem mai buni, mai atenti cu oamenii si lucrurile care ne inconjoara si, nu in ultimul rand, suntem mai atrasi de religie. Daca in aceasta perioada esti patruns de spiritul credintei, noi iti recomandam cateva carti care sa completeze starea ta.

 

Despre ingeri de Andrei Plesu

 

S-a spus mereu ca ingerii sunt dublul ceresc al omului. Suntem mereu insotiti de modelul nostru, de portretul nostru imbunatatit. Si suntem, sau in orice caz ar fi bine sa fim, intr-un dialog permanent cu posibilul acestui portret. Ingerul ofera fiecaruia din actele noastre reperul epurei lui, adica desenul lui ideal. Langa fiecare "este", ingerul aseaza un "cum ar trebui sa fie". El conjuga neobosit, la optativ, curgerea vietii noastre, asa cum am face-o noi insine daca am fi in conditia lui. Cartea lui Andrei Plesu se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 35 de lei.

 

Cinci carti din Biblie de Petru Cretia

 

"Traducand aceste cinci carti de straveche si mare faima in Vechiul Testament, am urmarit ca, fara a literariza sau poetiza in mod fortat originalele, sa le ofer cititorului drept ceea ce sunt, capodopere ale literaturii omenirii intregi, capabile sa emotioneze prin insasi redarea cat mai credincioasa a originalului.

Redarea aceasta fidela a fost inca una dintre datoriile pe care mi le-am asumat si, in acest scop, m-am servit de cele mai recente si mai autorizate cercetari. Eliberate de constrangerile versiunilor anterioare si oferite, simplu, ca texte literare de o mare adancime omeneasca, sper ca cititorul sa se poata bucura de ele in sine. Iar comentariile nu vor sa fie decat niste simple informatii si sugestii, folositoarea numai cui simte neaparat nevoia sa le citeasca", spunea despre cartea sa, Petru Cretia. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 27 de lei.

 

Evanghelia pierduta a lui Iuda   de Bart D. Ehrman

 

De-a lungul traditiei crestine, a fost infatisat drept marul putred din cosul apostolic. Nicaieri in traditia crestina nu a fost tratat cu bunavointa. Pana acum. In Evanghelia pierduta a lui Iuda, protagonistul este singurul dintre ucenici care l-a inteles pe Iisus. Doar Iuda a intrezarit adevarul. De aceea, numai lui i-a daruit Isus revelatia.

„Evanghelia pierduta a lui Iuda e o carte slefuita ca o bijuterie. Inteligenta, vie, accesibila oricui, ea ofera o perspectiva stralucita asupra cercetarii stiintifice a uneia dintre cele mai surprinzatoare evanghelii din lumea Bisericii timpurii. Este o lectura obligatorie pentru toti cei care vor sa afle mai multe despre Iuda si Evanghelia lui Iuda", declara Marvin Meyer despre cartea lui Bart D. Ehrman. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 38 de lei.

 

de

 

Jurnalul fericirii este in egala masura o opera de bilant existential, dar si una conturind devenirea si cristalizarea unei constiinte, in toate componentele ei: teologica si morala, civica si politica, estetica.

"Am intrat in inchisoare orb (cu vagi strafulgerari de lumina, dar nu asupra realitatii, ci interioare, strafulgerari autogene ale beznei, care despica intunericul fara a­l risipi) si ies cu ochii deschisi; am intrat rasfatat, razgiiat, ies vindecat de fasoane, nazuri, ifose; am intrat nemultumit, ies cunoscind fericirea; am intrat nervos, suparacios, sensibil la fleacuri, ies nepasator; soarele si viata imi spuneau putin, acum stiu sa gust felioara de paine cat de mica; ies admirind mai presus de orice curajul, demnitatea, onoarea, eroismul; ies impacat: cu cei carora le­am gresit, cu prietenii si dusmanii mei, ba si cu mine insumi", spunea Nicolae Steinhardt . Jurnalul Fericirii se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 59,50 de lei.

 

Amintirile peregrinului apter de Valeriu

 

Potrivit marturiei autorului, "aceasta carte s-a zamislit sub pamant", intr-o celula de la Jilava, la sugestia colegilor de detentie de a-si pune pe hartie, dupa eliberare, povestirile despre peregrinarile sale pe la manastirile din tara. Iar rezultatul este acest volum de nuvele fantastice grupate in jurul unui personaj simbolic, ingerul care si-a pierdut aripile, care, prin calatoriile lui in spatiul fascinant al manastirilor romanesti, prilejuieste o incursiune in trecutul istoric si legendar al locurilor.

Un amestec de prezent si ecouri ale unor evenimente istorice de care se leaga inaltarea manastirilor Olteniei, de mitologie crestina si profan, de omenesc si supraomenesc ce aminteste de creatia lui V. Voiculescu si Mircea Eliade . Conflictul dintre familia lui Constantin Brancoveanu si aceea a Stolnicului Constantin Catacuzino, zidirea maicii Olimpiada, fiica din flori a lui Brincoveanu, in peretele bisericii, acuzata de vrajitorie de catre Stefan Cantacuzinul si doamna sa Pauna, figura lui Mircea Ciobanul si a doamnei Chiajna sunt doar cateva fapte si personalitati care dau autenticitate povestirilor peregrinului apter, un personaj contemporan cu intregul nostru trecut istoric. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 44,95 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea