De prin lume adunate

#timp liber #evenimente #muzeul satului #evenimente bucuresti #carstovul viilor

Carstovul Viilor la Muzeul Satului

Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" te invita in perioada 15 - 16 septembrie la targul de "Ziua Crucii - Carstovul viilor".

"Ziua Crucii" sau "Inaltarea Sfintei Cruci", este sarbatorita in fiecare an pe data de 14 septembrie si este considerata in spiritualitatea populara un "prag simbolic" care vesteste sfarsitul verii. In aceasta zi, in zonele in care viticultura a fost practicata ca ocupatie de baza dar si in alte zone in care se cultiva vita de vie, se practica un obicei stravechi si anume "Carstovul viilor" sau "Ostrovul viilor".

Desi acest obicei pare a avea originea in perioada precrestina, astazi culesul viilor incepe cu oficierea unei slujbe crestine de sfintire a viei si a rodului, precum si cu binecuvantarea preotului satului, la acest obicei participand intreaga comunitate. La Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizatorii vor incerca in zilele de 15 si 16 septembrie sa refaca vechile cutume ale satului legate de "Carstovul viilor".

Ateliere, targuri si cantece populare

Esti astfel asteaptat cu datini si obiceiuri din tara Vrancei, "La un pahar de vin" cu "vorbe de duh si voie buna", dansuri lipovenesti si grecesti, cu "Povestea lutului" sau "Povestea firelor", "Tainele innodatului" sau "Razboiul itelor", ateliere ale mesterilor populari.

Tot aici vei descoperi cat de "Bun e vinul ghiurghiuliu", ascultand "Cantece de altadata", in interpretarea unor artisti cunoscuti si indragiti de publicul larg. Mesterii populari te asteapta cu produse traditionale realizate din lut, sticla, lemn sau lana, dar si cu placinte, cozonaci si turta dulce, pastrama si carnati, multe alte bunatati si surprize nenumarate.

Unde se afla si cand se viziteaza Muzeul Satului

Muzeul Satului se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 28, si se poate vizita zilnic de luni pana duminica intre orele 9.00 - 19.00. Taxa de intrare este de 10 lei integral si 2,5 lei redus pentru elevi si studenti. In incinta muzeului fumatul si accesul cu animale sunt interzise. Casele de bilete se inchid cu 30 de minute inainte de terminarea programului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea