De prin lume adunate

#evenimente #expozitie #goya #gravura #pictura

Capriciile lui Goya la Muzeul National de Arta al Romaniei

Muzeul National de Arta al Romaniei va invita la expozitia Fatete ale constiintei. Capriciile lui Goya . Expozitia prezinta cele 80 de gravuri din celebra serie a Capriciilor, realizata de pictorul spaniol Francisco de Goya (1746-1828) si publicata in perioada 1797-1799.

De un mare impact vizual, aceste gravuri suscita interesul deopotriva cunoscatorilor si celor care le vad pentru prima oara, nu numai datorita valorii artistice si calitatilor tehnice, dar si datorita mesajului moral transmis si titlurilor incitante, cel mai cunoscut fiind Somnul ratiunii naste monstri.

Capriciul, gen de gravura cu subiect liber, de la detaliul decorativ la compozitia fantastica, este in acceptia lui Goya motiv de acida satira sociala. Goya sanctioneaza, cu ironie, amaraciune sau severitate, slabiciunile si viciile umane: coruptia, prostitutia, sarlatania, vanitatea, infatuarea si stupiditatea. Sagetile lui tintesc nu numai masele populare, ci si clerul, inaltii demnitari si aristocratia.

Primele 36 de imagini ating teme precum dragostea, educatia gresita a copiilor, casatoriile de convenienta, cruzimea parintilor, prostitutia, lacomia s.a. Gravurile de la 37 la 42 contin scene in care personajele principale sunt magarii, ca efigii ale imposturii in diverse domenii ale vietii publice si private. In ultimele 38 de planse, Capriciile dezvaluie o lume supranaturala, populata de spirite, vrajitori, calugari si creaturi monstruoase.

Continutul critic al Capriciilor a provocat nemultumirea Inchizitiei, fapt care a blocat raspandirea gravurilor. Plansele au fost retrase rapid din vanzare, iar Goya a daruit regelui placile gravate precum si exemplarele nevandute, salvandu-se astfel intreaga serie. Placile gravate apar in inventarul Calcografiei Nationale din 1803 si au fost folosite pentru mai multe tiraje postume.

Gravor talentat si inovator in domeniu, Goya realizeaza Capriciile combinand tehnicile acvaforte si acvatinta, pentru a obtine semitonuri si efecte dramatice de clarobscur.

Gravurile sunt insotite de comentariile originale ale artistului, pastrate in manuscris pe exemplarele din primele tiraje aflate in colectiile Muzeului Prado si ale Bibliotecii Nationale din Madrid, care explica titlurile, uneori enigmatice, sau completeaza mesajul imaginii. Seria expusa acum la Bucuresti a fost imprimata in 1929, intr-o editie limitata, cu ocazia Expozitiei Universale de la Sevilia.

Expozitia beneficiaza de manifestari conexe: in data de 28 aprilie in sala de expozitie va avea loc conferinta Goya in literatura, sustinuta de Leonardo Romero Tobar, profesor la Universitatea din Zaragoza, iar pe 18 aprilie si 23 mai, de la ora 11.30, tot in expozitie are loc proiectia filmului artistic biografic Goya la Bordeaux (Spania, 1999, regia Carlos Saura ).

Expozitia este deschisa pana pe 30 mai, iar programul de vizitare este de miercuri pana duminica, intre orele 11.00 - 19.00. Pretul unui bilet este de 8 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea