De prin lume adunate

#piata george enescu #bmff 2013 #music film festival #festival de film bucuresti

BMFF 2013 incepe azi in Piata George Enescu

Astazi, 21 iunie, incepe cea de-a VIII-a editii a evenimentului Bucharest Music Film Festival. Programul saptamanii urmatoare se va desfasura exclusiv sub semnul diversitatii si spectaculozitatii genului clasic. Luni, in Piata George Enescu, incepand cu ora 19.00, va asteapta recitaluri pline de personalitate, interpretari inedite ale lucrarilor lui Rahmaninov, Bach, Verdi si Rossini, povesti fascinante in acordurile languroase de tango, si momente de balet, pline de vraja si gratie.

Seara va fi deschisa, la ora 19.00, de tanarul pianist Silviu Dumitrescu, care va face o demonstratie de virtuozitate si sensibilitate pe compozitii semnate de Mozart, Brahms si Rahmaninov. De la 19.30, pagini celebre din muzica universala (sonate, uverturi, simfonii sau arii de opera) prind viata si fascineaza audienta intr-o interpretare inedita, fara orchestra ori sustinere instrumentala. Grupul Vocal Acapella va invita sa descoperiti valoarea unor bijuterii muzicale, prin creativitatea si armonia cu care artistii le abordeaza.

Acapella este unul dintre cele mai apreciate ansambluri corale, care in cei 14 ani de existenta s-au evidentiat in concursuri si concerte internationale, fiind prezent la toate editiile de pana acum ale Bucharest Music Film Festival.

De la ora 20.00, ansamblul Acord Vibes va provoaca sa urmariti istorii patimase de amor si trairi ascunse, destainuite doar pe note, intr-un inedit program de tango. Acord Vibes este o pledoarie pentru diversitate sonora, ce reuneste instrumente cu identitati diferite: vibrafon, contrabas, acordeon si flaut. Prin interpretarea originala si improvizatiile spectaculoase, muzica grupului suprinde si cucereste de la primele acorduri. Clasice sau moderne, compozitiile celebre din vastul repertoriu al tango-ului, de la Violloldo si Gardel, pana la  Bregović sau Gottan Project, asigura ingredientele unei seri fascinante.

Seara se va incheia cu un film care reda farmecul si stralucirea spectacolului coregrafic. De la ora 21.00, in Piata George Enescu, puteti urmari Spargatorul de nuci de P.I.Ceaikovski- o inregistrare de exceptie a spectacolului Teatrului Marinsky (Sankt Petersburg), avandui ca prim-solisti pe Alina Somova si Vladimir Ponomaryov. Productia plina de culoare, realizata intr-un decor impresionant, confirma traditia si excelenta scolii de coregrafie rusesti.

Seria momentelor muzicale de exceptie continua marti, 25 iunie, cu invitati de prestigiu. De la ora 21.00, Grupul Ensemble Raro&Friends sustine un concert ce combina in mod creativ repertoriul clasic cu cel contemporan. Ensemble Raro&Friends reuneste patru tineri muzicieni de valoare:  Diana Ketler (pian), Alexander Sitkovietsky (vioara), Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel) si Razvan Popovici, fondatorul grupului (viola). De aproape 10 ani, impreuna cu numerosi invitati, membrii Ensemble Raro&Friends  au concertat pe scene din intreaga lume. in cadrul  Bucharest

Music Film Festival muzicienii au pregatit un repertoriu aparte, impletind sonoritatile intime ale muzicii de camera cu entuziasmul pieselor de café concert si cu pasiunea nemuritoare a tangourilor, semnate de Astor Piazzolla si Marcelo Nisinman.

Filmul serii va ofera ocazia de a trai o experienta memorabila in compania a doi dintre cei mai importanti muzicieni ai secolului, Daniel Barenboim si Zubin Mehta, prin inregistrarea Concertului Aniversar dedicat marelui pianist, un spectacol unic sustinut de Filarmonica din Berlin, condusa de celebrul dirijor.

Miercuri, 26 iunie, melomanii se vor intalni cu noua generatie de muzicieni, tineri interpreti cu o acsensiune impresionanta, care isi propun sa promoveze si sa diversifice muzica romaneasca. De la ora 19.00, Ansamblul SonoMania, sustine un recital amplu, cu o interpretare dinamica si plina de entuziasm. SonoMania propune un program variat, din care nu lipsesc marii “rasfatati” ai genului: Prokofiev, Debussy, Saint-Saens sau

Sostakovici, precum si creatii ale compozitorilor romani M. Maniceanu si Dan Dediu. In continuare, spectatorii vor face o incursiune prin lumea marilor compozitori in compania a doi muzicieni romani de exceptie: pianistul Horia Mihail si violonistul Gabriel Croitoru, care vor sustine un recital plin de virtuozitate si sensibilitate, abordand un repertoriu bogat si inspirat (Dvorak, Haydn, Ravel, J.Joplin, Kreisler).

Seara se va incheia cu una dintre cele mai spectaculoase si complexe scene ale baletului universal, cuprinse in inregistrarea  Ballet Favorites, care surprinde momente inedite din montari coregrafice de prestigiu avandu-i ca protagonisti pe Mikhail Baryshnikov, Wayne Eagling, Irina Kolpakova si Darcey Bussel.

Ziua de joi, 27 iunie, va incepe in compania Silvestri Orchestra, condusa de Tiberiu Soare. Unul dintre cele mai tinere ansambluri autohtone, Silvestri Orchestra promoveaza constant traditia interpretativa si valorile muzicii romanesti, prin varietatea repertoriilor abordate si personalitatea muzicala.

Filmul ales pentru aceasta seara reediteaza spectacolul interpretativ oferit de Filarmonica Regala din Stockholm, sub bagheta dirijorului Sakari Oramo, cu participarea unui “magician al arcusului”, violonistul Joshua Bell. Este vorba despre inregistrarea Concertulului traditional de la ceremonia decernarii Premiilor Nobel - editia 2010, o experienta muzicala unica, intr-o interpretare inedita, pe partituri semnate de Ceaikovski, Sibelius si Bethoven.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea