De prin lume adunate

#hobby #jocuri de societate #joc de carti #bridge

Bridge – joc de carti cu circuit inchis

Bridge este unul dintre cele mai practicate jocuri de societate in randul aristocratilor din intreaga lume. Inainte de revolutia din 1989, in Romania acest joc era interzis. Bridge-ul a fost catalogat drept un joc periculos pentru ca aduna prea multi intelectuali la un loc, iar schimbul de idei dintre acestia era imposibil de controlat.

Jocul de bridge este un joc complex de carti, care provine din whist . Se joaca cu un pachet intreg de carti impartite egal intre patru jucatori care alcatuiesc doua perechi adverse. Jucatorii aflati pe doua laturi opuse ale mesei de joc constituie o pereche, de unde si denumirea de "bridge" (pod).

Cluburi de bridge in Bucuresti

In Bucuresti exista cateva cluburi de bridge pentru jucatorii amatori sau profesionisti. La toate aceste cluburi se percepe o taxa de membru care trebuie platita anual. Bridge Club, Atomic, Club 7 si Bridge Club Locomotiva sunt singurele cluburi de acest gen din Bucuresti. Membrii acestor cluburi au zile speciale in care se intalnesc si la care singura regula este jocul de bridge.

La Bridge Club se poate merge si fara sa fii membru si chiar fara sa stii sa joci. Clubul dispune de bar si frecvent aici se organizeaza si petreceri. Toate cluburile de bridge din Bucuresti sunt afiliate Federatiei de Bridge din Romania, care impune anumite regulamente. In cadrul acestor cluburi au loc frecvent concursuri si competitii. Jucatorii port participa atat la competitii interne in tara, la cluburile de bridge din orasele mari, cat si la competitii internationale, in Europa.

Bridge online

Daca insa nu vrei sa devii membru al vreunui club autorizat de bridge, poti juca acest joc de carti si online. Pe internet exista atat site-uri straine cat si romanesti care pun la dispozitia utilizatorilor programe de descarcare a acestui joc in mai multe variante.

Pe site-ul Complete Bridge ai la dispozitie unele dintre cele mai bune softuri didactice de bridge din lume. Cu ajutorul acestor programe vei putea sa inveti bridge sau sa iti perfectionezi tehnicile. Daca esti incepator in acest joc, site-ul iti pune la dispozitie programe gratuite care te vor familiariza cu primele notiuni ale bridge-ului. Jucatorii avansati au si ei numeroase softuri, insa acestea sunt contra cost.

Regulamentul jocului

In jocul de bridge se folosesc toate cele 52 de carti ale unui pachet. Bridge-ul este format din doua etape: licitatia si jocul de levata .

Licitatia

Licitatia urmareste stabilirea contractului care va fi jucat. Distribuitorul este cel care vorbeste primul. El poate ceda cuvantul jucatorului urmator sau poate licita. Licitatia decurge in sensul de rotatie al acelor de ceasornic si consta in angajamentul de a realiza un numar de trick-uri si a decide daca jocul se desfasoara cu sau fara atu. Licitatia se incheie dupa 3 pas-uri consecutive. Numarul anuntat de fiecare jucator indica trick-urile care trebuie castigate peste baza obligatorie de sase levate.

Perechea care liciteaza cel mai mare numar de trick-uri, cu sau fara atu, castiga licitatia si trebuie sa realizeze contractul la care s-a angajat. Declarant este jucatorul din linia care a castigat licitatia si care a numit primul denominatia respectiva.

Jocul de levata

Primul jucator aseaza pe masa, cu fata in sus, o carte. Urmatorul jucator, asezat in stanga primului, joaca o carte, insa este obligat sa furnizeze la culoare, adica trebuie sa aleaga din mana sa o carte de aceeasi culoare cu cea jucata de primul. Regula de aur la acest joc este sa se serveasca la culoare. Al treilea si al patrulea jucator furnizeaza la randul lor o carte in culoarea jucata de primul.

Dintre cei patru jucatori, cel care a pus cea mai mare carte in culoarea de referinta va lua levata pentru axa sa. Aduna in acest moment toate cele 4 carti, adica levata. Scopul jocului de bridge este de a face levate. Jucatorul care a obtinut levata este primul care va juca la levata urmatoare. El va alege liber prima carte a acestei levate.

In situatia in care un jucator nu are o carte in culoarea respectiva este obligat sa joace o carte de alta culoare, insa el nu va putea sa castige levata. Cartea sa este astfel inutila in joc, insa partenerul sau poate castiga, daca are cartea potrivita.

Jocul de levata incepe imediat dupa ce contractul a fost declarat. Jucatorul aflat in stanga declarantului este primul care joaca. El alege o carte din mana si o aseaza pe masa. Partenerul declarantului, numit mort, aseaza cartile pe masa, cu fata in sus, pe culori, repartizate pe 4 coloane. In interiorul fiecarei culori, cartile sunt clasate in ordine descrescatoare si orientate catre partener. Mortul nu va mai participa la dona respectiva. Declarantul alege de la mort o carte in culoarea care a fost atacata si o joaca. Partenerul celui care a atacat joaca la randul sau o carte. Declarantul joaca si el, de data asta din propria-i mana o carte.

Primul care joaca este intotdeauna cel care a castigat ultima levata. Mortul are un rol pasiv, cartile lui fiind jucate de partener. Declarantul incearca sa realizeze contractul. Apararea incearca sa impiedice aceasta. Mana mortului este in permanenta expusa vederii celorlalti trei jucatori, care trebuie sa tina cont de ea in modul in care urmeaza sa joace.

Dictionar de termeni in bridge:

Axa - doi jucatori denumiti conventional N-S sau E-V, care joaca impreuna si sunt o pereche.
Contract - angajamentul liniei declarantului de a castiga in denominatia respectiva (trefla, caro, cupa, pica, fara atu) un numar de trick-uri de la 1 la 7.
Trick - fiecare levata castigata de linia declarantului peste primele sase, acestea reprezentand baza de pornire. Trick-urile sunt de la 1 la 7.
Declarant - jucatorul din linia care a castigat contractul final.
Levata - unitate prin care este determinat rezultatul contractului, formata din patru carti, furnizate una cate una, pe rand, de cei patru jucatori, in sensul acelor de ceasornic.
Defosa - carte furnizata de jucator atunci cand ii lipseste culoarea ceruta.
Renonsa - jocul unei carti in alta culoare decat cea jucata , cand mana detine, totusi, culoarea jucata.
Impas/ expas - tehnici de joc care permit castigarea unei levate cu o carte inferioara ca rang unei carti detinute de adversari.
Slem - un contract pentru realizarea a 12 levate = mic slem, sau 13 levate = mare slem.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea