De prin lume adunate

#lectura #biblioteca #carte #literatura

Biblioteci in Bucuresti

Chiar daca bibliotecile si-au pierdut din notorietatea pe care o aveau acum ceva timp, mai exista numeroase persoane care mai regasesc placuta activitatea de a merge la biblioteca si a imprumuta o carte. In Bucuresti exista numeroase biblioteci, atat pentru uzul elevilor si adultilor, cat si pentru pentru cei mai mici dintre noi, copiii de gradinita. Biblioteca a ramas totusi un instrument necesar pentru student, iar Biblioteca Universitara ofera materialul de care acestia au nevoie.

 

Biblioteca Nationala a Romaniei

 

Biblioteca Nationala a Romaniei a fost infiintata  in anul 1955, ca principala biblioteca publica a tarii, o institutie creata pe baze biblioteconomice moderne, avand atributiile specifice unei biblioteci nationale, conform standardelor UNESCO. Potrivit celor mai multi istorici si cercetatori, Biblioteca Nationala a Romaniei isi gaseste originile intr-una dintre cele mai vechi si reprezentative biblioteci din Romania, Biblioteca Colegiului Sf. Sava din Bucuresti. Aceasta si-a deschis colectiile catre publicul larg in anul 1838, atunci cand au fost catalogate aproximativ 1000 de volume de carte frantuzeasca.

Dupa Unirea din 1859, aceasta a obtinut statutul de biblioteca nationala, primind alternativ denumirea de Biblioteca Nationala si Biblioteca Centrala. In anul 1864, prin legea Rreglementarilor publice, este numita Biblioteca Centrala a Statului, denumire si statut pastrate pana in anul 1901, cand este desfiintata, iar colectiile sale sunt transferate Bibliotecii Academiei Romane care primeste statutul de biblioteca nationala. Imediat dupa prabusirea comunismului, la inceputul lunii ianuarie 1990, Biblioteca Centrala de Stat a devenit Biblioteca Nationala a Romaniei.

 

Biblioteca Academiei Romane

 

Biblioteca a fost infiintata in 1867 si a avut misiunea de a aduna si conserva in colectiile sale fondul national de manuscrise si tiparituri, ilustrand istoria si cultura romaneasca, precum si istoria si civilizatia universala. Colectiile sale au o structura enciclopedica, incepand cu cele mai vechi texte in limba romana sau in limbile de cancelarie si cult care au circulat in interioriul spatiului romanesc, pana la ultimele publicatii de orice tip si pe orice suport.

Fondurile sale se cifreaza la peste 10 milioane de unitati, dintre care 3.600.000 monografii si 5.300.000 publicatii seriale. Colectia de manuscrise este cea mai bogata din tara, iar colectiile Cabinetului de Stampe, cele ale Cabinetului de Numismatica, Cabinetului de Muzica si Cabinetului de Harti sunt adevarate puncte de referinta in domeniu. Biblioteca Academiei Romane se afla pe Calea Victoriei, la numarul 125.

 

Biblioteca Centrala Universitara Carol I

 

Inaugurata pe 14 martie 1895 ca Fundatie Regala, BCU "Carol I" confera o continuitate dinamica traditiilor culturale si educative care i-au marcat inceputurile. Intemeiate initial pe o orientare preponderent umanista, colectiile de documente ale BCU ofera astazi posibilitati de informare, studiu si cercetare in toate domeniile cunoasterii. BCU este prima mare biblioteca universitara din Romania care a introdus un sistem informatic integrat. Biblioteca se afla pe Calea Victoriei, la numarul 88.

 

Biblioteci in sectorul I

 

Biblioteca Dimitrie Bolintineanu

 

Aceasta biblioteca a fost infiintata in 1951. Din anul 1968 este mutata pe bulevardul Bucurestii Noi, unde se afla si azi. Biblioteca se afla amplasata la intrarea in Parcul Basilescu, pe fostul domeniu al omului de cultura Nicolae Basilescu, cel care infiintaeza in 1898, pe mosia sa din nordul Capitalei, o noua asezare, Bucurestii Noi. Biblioteca dispune de doua sali de imprumut, doua sali de lectura si o sala multimedia.

 

Biblioteca Ion Creanga

 

Biblioteca a fost infiintata in 1969, in cadrul Bibliotecii Municipale Mihail Sadoveanu. Biblioteca dispune detrei sali de imprumut, o sala de lectura si o sala de expozitii. In podul bibliotecii functioneaza Teatrul de papusi Licurici. Teatrul de papusi Licurici este singurul teatru de acest gen din tara integrat unei biblioteci publice si desfasoara spectacole si repetitii saptamanale, cu public, intr-o locatie special amenajata in incinta bibliotecii, functionand de 36 de ani, primind premii in tara si strainatate si facand parte din programele UNICEF. Echipa de papusari este alcatuita din copii, sub indrumarea Gabrielei Stamatiade, care pregatesc fiecare spectacol de la alegerea scenariului, la confectionarea papusilor si pana la punerea in scena a acestuia. Biblioteca se afla pe strada Christian Tell, la numarul 10.

 

Biblioteca Petre Ispirescu

 

Biblioteca Petre Ispirescu a fost infiintata in anul 1963, in Bucurestii Noi. In anul 1976 biblioteca este mutata pe strada Faurei, unde se afla si azi. Biblioteca este axata pe publicatii pentru copii si tineret si dispune de o sala de imprumut cu acces liber la raft. Biblioteca se afla pe strada Faurei, la numarul 1.

 

Biblioteca Marin Preda

 

Biblioteca a fost infiintata in 1957 si avea sediul pe bulevardul Dinicu Golescu. La inceput avea titulatura de Biblioteca Publica de Sector Theodor Neculuta. Din anul 1989 se muta pe strada Stirbei Voda si i se schimba si denumirea in Biblioteca Marin Preda. Biblioteca dispune de o sala de imprumut cu acces liber la raft si depozit, precum si de sala de lectura unde se afla si colectia Elena Vacarescu, o colectie de limba franceza. Biblioteca se afla pe strada Stirbei Voda, la numarul 168.

In sectorul I mai exista si bibliotecile Cezar Petrescu si Ioan Slavici.

 

Biblioteci in sectorul II

 

Biblioteca Lucian Blaga

 

A fost infiintata in 1963 ca biblioteca pentru copii, cu denumirea de Ion Creanga, in raionul Tudor Vladimirescu, pe strada Dimitrie Cantemir. Din 1987 functioneaza in spatiul actual amplasat in centrul sectorului 2, pe soseaua Mihai Bravu, la numarul 116. Biblioteca dispune de o sala de imprumut la domiciliu care funtioneaza si ca sala de lectura.

 

Biblioteca Dimitrie Cantemir

 

Pana in anul 1991, in localul bibliotecii a functionat un depozit de carte pentru bibliobuze, automobile amenajate cu o biblioteca volanta. Din 1991, s-a deschis ca biblioteca publica pentru toate categoriile de utilizatori, patronul spiritual al acesteia fiind marele carturar Dimitrie Cantemir. Biblioteca dispune de doua sali de imprumut cu acces liber la raft si o sala de lectura. Biblioteca se afla pe strada Viitorului, la numarul 52.

 

Biblioteca Panait Istrati

 

Biblioteca a luat fiinta in 1951 si se afla pe fosta sosea a Colentinei. De-a lungul timpului a fost mutata in mai multe sedii, pana in anul 1976, cand ajunge pe soseaua Andronache, unde se afla si astazi. Biblioteca dispune de trei sali de imprumut cu acces liber la raft si o sala de lectura. Biblioteca se afla pe soseaua Andronache, la numarul 53.
In sectorul II se mai afla si Biblioteca Sonora pentru nevazatori si ambliopi, biblioteca Costache Negruzzi si Alexandru Odobescu.

 

Biblioteci in sectorul III

 

Biblioteca Bogdan Petriceicu Hasdeu

 

A fost infiintata in anul 1951 sub emblema de Biblioteca Populara Nr. 28. Incepand cu 1963 se va chema Biblioteca Populara B. P. Hasdeu. Din 1995 biblioteca are si functia de birou zonal pentru Sectorul 2. Biblioteca dispune de un depozit si  de o1 sala: de lectura si  imprumut la domiciliu cu acces liber la raft, spatiu special amenajat pentru consultarea publicatiilor din fondul de referinta si pentru utilizarea statiilor Esprimo, sala infodocumentara si  sala pentru copii. Biblioteca se afla pe strada Traian, la numarul 2.

 

Biblioteca Liviu Rebreanu

 

Biblioteca functioneaza in actualul spatiu din 1966, cand i s-a atribuit si numele de Biblioteca Liviu Rebreanu. In anul 1959, biblioteca era amplasata in Casa de Cultura a Raionului 23 August de pe Calea Mosilor. Biblioteca dispune de o sala de lectura si doua minidepozite si e afla pe strada Lucretiu Patrascanu, la numarul 13.

In sectorul III mai poti merge si la bibliotecile Ion Neculce, Pantelimon Halipa, George Enescu, Emil Garleanu si I.H. Radulescu.

 

Biblioteci in sectorul IV

 

Biblioteca Otilia Cazimir

 

A fost infiintata in 1977, la inceput sub numele de Temerarii, ca o oportunitate de a oferi copiilor o biblioteca numai pentru ei. In 1991 biblioteca primeste numele de Otilia Cazimir si functioneaza la parterul unuia din blocurile noi construite in zona. De la deschidere functioneaza in aceeasi locatie. Activitatea bibliotecii se desfasoara intr-o singura incapere si se afla pe strada Turnul Magurele, la numarul 19.

 

Biblioteca Nicolae Iorga

 

Biblioteca s-a infiintat in anul 1997, fondul initial provenind din colectiile Bibliotecii Metropolitane. Biblioteca detine publicatii referitoare la orasul Bucuresti si dispune de o sala de lectura cu acces liber la raft. Biblioteca se afla pe strada Bosianu, la numarul 10.

Din sectorul IV mai poti imprumuta carti de la bibliotecile Nicolae Balcescu, George Cosbuc, Alexandru Macedonski si Ienachita Vacarescu.

 

Biblioteci in sectorul V

 

Biblioteca Vasile Alecsandri

 

A fost infiintata in martie 1950, avand denumirea de Biblioteca Populara Nr. 31. In perioada 1962 – 1969 indeplineste functia de biblioteca raionala pentru sectorul 6. In 1969 este cunoscuta ca biblioteca specializata pentru copii si tineret Vasile Alecsandri. Din anul infiintarii, 1950, functioneaza in acelasi spatiu situat in Calea Ferentari, la numarul 72. Biblioteca este cu profil special, de carte pentru copii si tineret, intr-o zona foarte populata cu potentiali utilizatori de varsta scolara si de conditii sociale defavorizate.

 

Biblioteca Elena Farago

 

A fost infiintata in 1978, la inceput ca sectie pentru copii in cadrul Bibliotecii Nicolae Balcescu. In 1993 fondul de publicatii pentru copii este transferat intr-o alta locatie si devine biblioteca de sine statatoare sub denumirea de Elena Farago, ca o oportunitate de a oferi copiilor o biblioteca numai pentru ei. Biblioteca se afla pe strada Magurei, la numarul 1.

Pe langa aceste biblioteci, in sectorul V gasesti si bibliotecile Gheorghe Sincai si George Calinescu.

 

Biblioteci in sectorul VI

 

Biblioteca Mihai Eminescu

 

Aceasta biblioteca a fost infiintata in 1969, in cartierul Drumul Taberei. Fiind un local necorespunzator, biblioteca a fost mutata in Drumul Taberei, pe strada Compozitorilor, sub numele de Ion Creanga. Din anul 1975, biblioteca isi schimba numele in Mihai Eminescu. Biblioteca dispune de doua sali, una de imprumut cu acces liber la raft si un depozit. Biblioteca se afla pe strada Aleea Valea Prahovei, la numarul 3.

In sectorul VI vei gasi si bibliotecile Nicolae Labis, Gheorghe Lazar, Nichita Stanescu si George Toparceanu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea