De prin lume adunate

#oua incondeiate #creativitate #ateliere

Ateliere de incondeiat oua

In apropierea sarbatorilor pascale, in Bucuresti se organizeaza cateva ateliere de incondeiat oua. La aceste ateliere vei invata practici stravechi, transmise din generatie in generatie, vei deprinde arta colorarii oualor cu ingrediente naturale, obtinute din plante si vei asculta povesti spuse de mestesugari din toate colturile tarii.
 

atelier de Oua Incondeiate la Club Mandala
 

In Ajun de Florii, pe 16 aprilie , esti astepta la un atelier de incondeiat oua, in clubul Mandala din Bucuresti. Te va indruma Laura Ungureanu, membra a grupului folcloric “Minisatul Sfantul Andrei” din Brasov, creat in 1998 ca atelier de creatie si spiritualitate pentru perpetuarea traditiilor si obiceiurilor traditionale romanesti.

Tehnica picturii pe oua nu este o simpla decorare. Ea reuneste numeroase motive si simboluri, care variaza in functie de zona. Cele mai intalnite dintre acestea sunt spicul de grau, soarele, frunza si crucea.

Decorarea oualor se realizeaza cu ajutorul unui instrument special, numit condei si creat din lemn. In cadrul atelierului, vei afla mai multe detalii despre utilizarea acestor simboluri si vei incondeia oua care sa iti aminteasca de bucuria Invierii.

Intrarea la atelier este 50 de lei si include toate materialele folosite. Pentru inscrieri si detalii poti suna la numarul de telefon 0746.692.723. Atelierul are loc pe data de 16 aprilie, de la ora 11.00. Clubul Mandala se afla pe strada Paleologu, la numarul 20, in zona Mantuleasa.
 

Fabrica iepurasului Tup - Tup la Muzeul de Geologie
 

Copiii cu varste cuprinse intre 5 si 8 ani sunt asteptati  la Muzeul National de Geologie, la atelierul de creatie si distractie ”Fabrica iepurasului Tup Tup”. Atelierul este deschis pe 16 aprilie, de la orele 10.00, 12.00 si 14.00. Accesul la atelier se face pe baza de inscriere telefonica. Pretul biletului este de 16 lei. Materialele sunt puse la dispozitia participantilor de catre Muzeul National de Geologie.

Cei mici vor confectiona decoratiuni pentru Pasti: cosulete in forma de iepuras, puisori din pomponi, oua, dar si colaje cu teme pascale. Pentru prima data, in cadrul atelierului, copiii vor fi ajutati sa descopere ”tehnica servetelului”. Metoda va fi utilizata pentru realizarea unui ou decorativ.

Programul nu are continut stiintific, se bazeaza pe proiectii video de povesti, filmulete si desene animate dedicate sarbatorilor pascale.

Inscrierea la atelier se face la numarul de telefon 021.212.89.52. interior 123, intre orele 10.00 - 15.00, de luni pana vineri. Muzeul National de Geologie se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 2.
 

Ateliere de incondeiat oua la targul produselor traditionale de la Agronomie
 

In zilele de 16 si 17 aprilie esti asteptat in parcul de la Agronomie pentru a incondeia oua de Paste. Creatiile voastre vor fi expuse intr-o zona special amenajata, unde le vei putea vinde sau dona celor care sunt singuri in aceasta perioada sfanta.

In aceeasi perioada poti afla de la mesteri populari cum se incondeiaza din strabuni ouale. La atelier vei afla si cum se obtin culorile naturale. Vopselele pe care artistii populari le folosesc sunt din plante precum galbenele, coaja de copac sau foi de ceapa printr-o tehnica veche de sute de ani. Vizitatorii targului vor cunoaste si tainele strabunilor de incondeiere a oualor, o arta prin care se creeaza adevarate bijuterii.

La targ vei afla o tehnica straveche de incondiere a oualor. Pe oua se da cu ceara curata de albine, topita la o temperatura ce o face vascoasa. Iar cu chisca, pe un lemn, cu o tabla speciala care se modeleaza se prinde un fir de par de porc si se fixeaza la baza batului de lemn.

Firul de porc se introduce in ceara, se incarca si astfel se modeleaza, dupa desen sau imaginatie, flori, desene geometrice sau alte forme si apoi se introduc in vopseaua de oua sau in culori naturale. Din foi de ceapa se pot obtine diferite nuante de la galben-rosiatic, pana la culori pale de galben.

Astfel, la targ vei afla numeroase taine despre acest frumos obicei romanesc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea