De prin lume adunate

#atelier de creativitate #evenimente #muzeul taranului roman #evenimente bucuresti

Atelier de constructie de zmee la Muzeul Taranului Roman

Daca doresti sa descoperi tainele constructiei de zmee, esti invitat, in data de 2 mai, sa iei parte la un workshop organizat de Asociatia pentru Managementul Artelor, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman.

Unul dintrei cei mai renumiti kiteri din Europa va arata cum se construiesc diferite modele de zmee, ce simbolizeaza acestea si care este istoricul lor.

Zmeul, de la mit la dorinta

Zmeul, jocul copilariei care exprima dorinta primara cea mai inocenta a omului de a zbura alaturi de pasarile cerului, a aparut in China, in jurul anului 800 I.Hr. si a ramas neschimbat dupa secole si, la fel de popular, in intreaga lume.

Una din sutele de legende despre originea lui spune ca primul zmeu a fost, de fapt, o palarie de pai de orez a unui taran chinez, care satul sa tot alerge dupa ea, atunci cand i-o zbura vantul, a legat-o cu o sfoara.

Multa vreme zmeul, prin decoratiile sale traditionale, a fost purtatorul a numeroase simboluri, legate mai ales de aspiratia oamenilor de a se apropia cu sufletul de cer.

Pe masura ce zmeul a fost adoptat si de alte popoare, orientale si occidentale, acestea au folosit materiale noi de constructie, decoratii si forme aerodinamice diferite, gasindu-i alte utilizari, absolut surprinzatoare.

In traditia populara romaneasca zmeul apare sub forme diferite si este o incercare grea pentru etnologi sa le gaseasca pe toate. Cel mai celebru zmeu autohton ramane insa steagul dacic "sarpele cu cap de lup", o provocare pentru oricare kite maker.

Atelier cu cel mai renumit kiter din Europa

Iata ce declara gazda acestui workshop, domnul Rolf Stohanzl, de la clubul de kiting din Viena:

"Sunt zburator de 25 de ani si constructor de zmee de 20 de ani. Am inceput practicarea acestui hobby datoriti fiului meu, in varsta de 8 ani, cu care mergeam la festivalurile de zmee si la atelierele de confectionat zmee din Austria.

Am construit zmee de diferite forme si marimi, dar ma ocup si de restaurarea unor zmee vechi. Sunt si un colectionar pasionat. Constructia de zmee este pentru mine o ocupatie practica, iar zborul zmeului imi ofera momente unice de relaxare si meditatie. Sunt intotdeauna gata sa impart experienta mea cu altii si, de aceea, am acceptat cu placere sa fac parte din echipa Black Sea Kite Festival in calitate de consilier".

Sunt asteptati la acest eveniment copii si bunici, elevi de la liceele de arte, elevi si studenti din invatamantul aeronautic si orice pasionat de zbor. Pe 2 mai, de Ziua Tineretului, tinerii de toate varstele sunt asteptati la un eveniment inedit, plin de farmec.

Expozitii si festivaluri la Muzeul Taranului Roman

Tot in aceasta perioada, La Muzeul Taranului Roman se desfasoara si expozitia "Frumoasele straie taranesti ale doamnelor de la oras", care contine fotografii care infatiseaza doamnele din nobilimea si burghezia romaneasca, care poarta costume traditionale romanesti, si Festivalul Filmului Evreiesc, unde vei putea participa la expozitii de arta, workshop-uri si dezbateri cu tematica iudaica.

Muzeul Taranului Roman se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 3, in apropiere de Piata Victoriei. Este deschis de marti pana duminica, intre orele 10.00 - 18.00.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea