De prin lume adunate

#sibiu #festival de film #Astra Film Festival

Astra Film Festival, cel mai amplu festival de film documentar la Sibiu

In perioada 25 - 30 octombrie se desfasoara la Sibiu cea de-a XI-a editie a Astra Film Festival, cel mai vechi festival international de documentar din Romania si cel mai amplu festival de profil din Europa Centrala si de Est. Editia din acest an gazduieste expozitii de fotografie, spectacole de muzica, ateliere de creatie si o serie de curusuri cu invitati din elita producatorilor si regizorilor de film documentar din lume.


Pentru a putea intelege spectacolul lumii contemporane, dar si felul in care reusesc autorii sa il exprime prin film, pe marile ecrane, la Astra Film Festival vor fi aduse in acest an 100 de documentare din 30 de tari.

36 de documentare romanesti se regasesc in cele trei sectiuni: 14 filme intra in sectiunea competitionala Romania, fiind evaluate de un juriu international, iar 18 in sectiunea Made in Romania, o panorama a productiilor despre Romania, iar 4 filme in sectiunea Student, aceste filme fiind realizate in cadrul scolilor si cursurilor de film documentar din Romania.

Astra Film Junior, un proiect aflat la a 3-a editie si care exploreaza orizonturile copilariei din toata lumea, precum si alte programe variate legate de filmul documentar, in afara competitiei si concertele vor completa atmosfera de la Astra Film.


Astra Film Festival pune degetul pe ranile Pamantului


Patru lungmetraje europene care vorbesc despre problemele contemporane ale planetei inaugureaza, duminica, 30 octombrie, la Casa de Cultura a Sindicatelor, programul special - ECOcinematogrAFF, al Astra Film Festival. ECOcinematogrAFF este un program complex in care publicul este intampinat cu filme, muzica si un targ de bucate traditionale.

Cele patru filme diferite tematic si stilistic, dar in egala masura captivante si provocatoare, sunt: Acasa (Home, Franta, 2009), regia Yann Arthus-Bertrand, Afacerile cu porci (Pig Business, Marea Britanie, 2009), regie si productie de Tracy Worcester, Gandeste global, actioneaza local (Solutions locales pour un desordre global, Franta, 2010), regie Coline Serreau si Subjugare - Pledoarie pentru nenascuti (Submission - In Defence of the Unborn , Suedia, 2010) de Stefan Jarl.

Documentarele nu se multumesc sa traga semnale de alarma, prin intermediul unor imagini si interviuri relevante, filmate si realizate in toata lumea, ci si ofera solutii eficace, de care trebuie sa stim si pe care putem sa le punem in practica, la randul nostru.

ECOcinematogrAFF are rolul de a-i constientiza pe spectatori, intr-o maniera accesibila, asupra unor teme legate de hrana, de mediu inconjurator si resursele sale, si implicit, asupra viitorului societatii umane.


Romania necunoscuta, la Astra Film Festival


La aceasta editie a festivalului, o treime din programul festivalului se bazeaza pe documentare romanesti, dintre care sase filme vor fi prezentate in premiera absoluta. Documentaristii romani intorc camera catre realitati ale cotidianului romanesc actual, asupra unor subiecte necunoscute de publicul romanesc, prezentand imaginea vietii asa cum este ea traita.

Printre documentarele pe care le poti viziona in acest an se numara Victoria, 24 galeti, Fratie in subteran, Noi doi, Pacatoasa Teodora, Oceanul mare, Bestiar, Valea Corlatului, Scoala noasta sau Hai noroc Programul AFF Sibiu prezinta si documentare care trateaza, dincolo de suprafata uneori rece a stirilor, subiecte cunoscute de public doar prin intermediul mass-media, cum ar fi migratia muncii, cu mutiplele sale implicatii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea