De prin lume adunate

Aplauze doar daca si cat va place la Teatrul Act

"Poate cea mai datatoare de nelinisti lucrare a venerabilului dramaturg american Edward Albee, creatorul celebrei piese Cui i-e frica de Virginia Woolf?, Capra sau Cine e Sylvia? pune problema ipocriziei societatii in materie de sexualitate, ataca din toate partile institutia familiei in general si a familiei crestine in particular, denuntand morala si atitudinea moralizatoare.

Toate acestea sunt prezentate, in modul cel mai subversiv cu putinta, sub forma unei comedii. Spectatorii rad si rad copios, pana ce, realizand ca nu e chiar rasul lor, incepe sa li se faca rusine. Si, intr-adevar, cum poti sa razi in hohote de drama unei femei care afla ca sotul ei, barbatul pe care-l iubise o viata intreaga, s-a indragostit la modul cel mai sincer cu putinta de o capra? Dincolo de amuzament se deschide un hau teribil.

Haul lipsei de credinta, haul acelui daca nimeni nu ma judeca, pot face ce vreau. Vazand aceasta piesa nu poti sa nu te intrebi pana unde poate merge omul cu exersarea liberului arbitru."

„Capra sau Cine e Sylvia? abordeaza un subiect profund nelinistitor, care insa nu se refera la bestialitate ci mai degraba este irational, explorand natura iubirii. Puternic si extraordinar, Domnul Albee inca mai lanseaza intrebari pe care nici un alt dramaturg important american nu indrazneste sa le puna.”(…) „…atat de antrenant si infiorator de comic cat poate rabda scena unui teatru.”  (The New-York Times)

„Fara indoiala una dintre cele mai intelepte si comice piese pe care Albee a scris-o vreodata.” (New-York Post)

CAPRA sau Cine e Sylvia? de Edward Albee
Cu: MARCEL IURES , EMILIA DOBRIN, CONSTANTIN DRAGANESCU, MARIUS DAMIAN
Regia: Alexandru DABIJA
Durata: 2 ore (cu pauza)
O productie  Teatrul ACT si ArCuB

Vineri, 4 iulie, ora 19.00
Marti, 8 iulie, ora 19.00
Miercuri, 9 iulie, ora 19.00
Pretul biletelor: 25 LEI integral, 15 LEI redus pentru elevi, studenti si pensionari
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani

"Pe langa regia  (Mariana Camarasan) de o subtilitate greu de egalat, spectacolul Teatrului Act dezvaluie si o tanara actrita, Cristina Casian, a carei forta scenica, dublata de o nemaipomenita placere de a juca, construieste lumi si existente multiple, traversand intr-o ora si 15 minute intreaga istorie a comunismului, asa cum a fost el resimtit de omul obisnuit.
 
Povestea unui destin dramatic, un copil provenind dintr-o familie instarita, care pierde totul odata cu venirea regimului comunist, istoria Amaliei este prezentata fara incrancenari, doar cu caldura si ironie amara.
 
Cu fiecare varsta, incepand cu momentul in care se trezeste pionier, continuand cu frustrarile unui adolescent crescut in comunism, cand se bat cap in cap invataturile partidului cu propriile descoperiri si sfarsind in anii de dupa Revolutie, Cristina Casian, recompune intr-un decor redus la esential, (Alexandra Penciuc, studenta in anul III la sectia Scenografie a UNATC), o existenta cu suisurile si coborasurile ei.

Transfigurarea actritei, aproape fizica, de la o scena la alta de la o varsta la alta, pe masura ce anii trec, trecerile de la acceptare la intelegere, de la revolta la furie si apoi la resemnare sunt punctate excelent si perfect asimilate de Cristina Casian. Nimic in plus, nimic in minus, fiecare gest dozat cu maturitate scenica, fiecare cuvant rostit in respect pentru adevarul trairii. "

JOI, 10 iulie, ora 19.00
AMALIA RESPIRA ADANC de Alina Nelega Cadariu
Text castigator al premiului Autor European 2007 (Heidelberg)  
Cu: CRISTINA CASIAN, actrita distinsa cu Premiul UNITER Debut 2008 pentru acest rol
Regia: Mariana CAMARASAN
Scenografia: Alexandra Penciuc
Durata: 1 ora si 15 minute
O productie Teatrul ACT preluat de la    
Pretul biletelor: 15 LEI integral, 10 LEI redus pentru elevi, studenti si pensionar

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea