De prin lume adunate

#ani de asteptare #humanitas #roman #carte #concurs

Ani de asteptare

Dupa ce ai treminat de citit ani de asteptare mai ai o singura intrebare: asteptare dupa ce sau dupa cine? Tomo, sotia inaltului demnitar Yukitomo Shirakawa, personajul principal al acestei carti, nu primeste nimic pana la finalul vietii. De altfel, nici macar ultima sa dorinta nu ii este respectata. Cartea cunoscutei autoare japoneze Fumiko Enchi a aparut pentru prima data acum jumatate de veac si a fost onorata cu Premiul Nora. Daca doresti sa castigi acest roman, participa la concursul pe care www.acasa.ro il organizeaza si in aceasta saptamana impreuna cu editura Humanitas Fiction. De data aceasta, ai sanse mai mari sa iti imbogatesti biblioteca cu acest exemplar deoarce vom avem doi castigatori.

Obiceiurile si excentritatile conjugale ale Japoniei dinastiei Meiji sunt absolut socante pentru europeanul monogam prin definitie. Astfel ca, in momentul cand Yukitomo Shirakawa ii cere propriei sotii sa ii aleaga o amanta, cititorul are un moment de suspans si de uimire totala.

Si, totusi, se pare ca aceasta dorinta era un fapt neobisnuit chiar si pentru japonezii epocii. De aceea, sotia lui Yukitomo va trece prin momente amare de umilinta, insa va ramane supusa codurilor nescrise ale femeii prin care se prevedea ca aceasta este devotata neconditionat barbatului si ca trebuie sa ii indeplineasca absolut toate dorintele.

De fapt, acest cod moral, anuleaza total statutul femeii in societatea japoneza din epoca in care se desfasoara actiunea romanului. Nici Suga, tanara amanta de cincisprezece ani, nu scapa de traditia nemiloasa. Pentru a-si ajuta familia saraca si pentru ca parintii decid, fata convinsa ca toata lumea ii doreste numai binele, se lasa cumparata de bogata familie Shirakawa. Chiar daca stie, inca de la inceput, ca primul sau contact sexual, precum intreaga sa viata, se va petrece in preajma unui batran obsedat, fata considera ca asa este mai bine decat sa fie gheisa sau saraca. Si surpriza, Suga se considera fericita si implinita.

Exact astfel gandesti, daca nu esti un bun cunoscator al epocii Meiji. De aceea, pentru a nu scapa sensurile ascunse ale romanului, este necesar sa nu uiti ca lumea asiatica se desfasoara dupa cu totul alte reguli decat cea europeana.

In esenta, insa, diferenta dintre cele doua continente, nu este chiar atat de mare. Nu trebuie decat sa ne reamintim ca in secolul al XVIII-lea, familiile europene se formau in urma unui targ pe care familiile il conduceau si in care se pune in balanta averea fiecareia dintre cei doi viitori soti, nicidecum dragostea existenta intre ei.

Este, pana la urma, Ani de asteptare un roman despre iubire? As indrazni sa spun ca, de fapt, este un roman despre nenumaratele fatete pe care poate sa le aiba iubirea. In cazul lui Tomo, sotia lui Yukitomo, iubirea se transforma treptat in ura amestecata cu o prietenie neconditionata. Femeia devine, cu timpul, sfetnicului devotat si pretios din momentele in care sotul ei se gaseste in impas, precum si admistratorul bogatiilor acestuia.

In ceea ce o priveste pe concubina Suga, vrand-nevrand, doar acest barbat batran va fi singurul de care se va apropia sufleteste si trupeste. De aceea, fata il va identifica ca singura sa iubire. In cazul Miyei, nora lui Yukitomo, aceasta isi gaseste refugiu in socrul sau. Casatorita cu un barbat violent si needucat, averea acestuia, care in prima instanta a fermecat-o, se dovedeste a fi insuficienta pentru fericirea ei. Astfel ca, in momentul in care socrul fermecaror o seduce, fata nu va opune niciun fel de rezistenta si va incepe 10 ani de relatie incestuoasa.

Daca vrei sa iti completezi biblioteca si cu aceasta carte, participa la concursul nostru si in data de 19 ianuarie, vei afla daca ai castigat

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea