De prin lume adunate

#expozitii #timp liber #evenimente #evenimente bucuresti #ada kaleh insula din suflet

"Ada Kaleh. Insula din suflet", expozitie deschisa la Muzeul Taranului Roman

Muzeul National al Taranului Roman te asteapta joi, 2 august, de la ora 17.00, la vernisajul expozitiei Ada Kaleh. Insula din suflet. Expozitia face parte dintr-un proiect finantat de AFCN si va fi itinerata ulterior la Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (14 - 28 septembrie 2012) si la Muzeul Regiunii Portilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin (9 - 31 octombrie 2012).

Cu aceasta ocazie esti invitat sa deschizi o pagina de istorie din trecutul recent al Romaniei. Prin intermediul expozitiei, vei rememora destinul tragic al micutei insule de pe Dunare, in aval de Orsova veche, disparuta impreuna cu aceasta in apele involburate ale fluviului, in momentul in care s-a incheiat, la inceputul anilor '70 ai secolului trecut, constructia Hidrocentralei Portile de Fier I.

Expozitia nu a reconstituit fidel stilul de viata aparte, specific comunitatii insulare preponderent de etnie turca, de altfel imposibil de redat veridic intr-o expunere temporara. A cautat doar ca prin crearea unei atmosfere speciale sa sugereze unicitatea unui spatiu exotic, pierdut pentru totdeauna.

Povestea insulei s-a construit pas cu pas din fotografiile provenite mai cu seama din arhivele personale ale fostilor insulari, din carti postale si ilustrate din perioada de glorie a insulei, din harti vechi si din relatari pline de durere sau nostalgie ale locuitorilor insulei.

Obiecte provenite din Ada Kaleh (atatea cate s-au mai pastrat), dar si altele, cu valoare de simbol, vor intregi un tablou pitoresc pe care fiecare vizitator si-l va contura din informatii disparate si subiective. Este singura perspectiva posibila astazi asupra unui spatiu considerat de localnici un paradis pamantesc, pe cale sa devina mitologie.

Dupa vernisaj, esti invitat la o calatorie in timp prin intermediul camerei de filmat, oferindu-ti o proiectie de filme documentare realizate in si despre Ada Kaleh la sfarsitul deceniului 6 de catre studioul Sahia Film. Acestora li se va adauga filmul Ada Kaleh Stories de Ismet Arasan (Turcia, 2009).

Expozitia "Ada Kaleh. Insula din suflet" este deschisa la sala Foaier pana pe 19 august 2012, de marti pana duminica, intre orele 10.00 - 18.00. Intrarea este libera.

Insula Ada Kaleh

Ada Kaleh a fost o insula pe Dunare, acoperita in 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Portile de Fier I. Insula se gasea la circa 3 km in aval de Orsova si avea o dimensiune de circa 1,7 km lungime si circa 500 m latime. Era populata de circa 600 de turci.

Insula Ada Kaleh era pentru locuitorii din regiune un punct turistic indragit datorita preturilor scazute, pentru cumpararea delicatesele turcesti, bijuteriile si tutunul. Insula a fost renumita si pentru cresterea trandafirilor din care localnicii obtineau uleiul si parfumul de trandafir.

Insula Ada-Kaleh a ramas posesiune turca aflata sub ocupatie austro-ungara pana in anul 1918/1920, cand a devenit teritoriu romanesc. Majoritatea populatiei insulei era insa de origine turca.

Inaintea crearii lacului de acumulare de la Portile de Fier, principalele obiective istorice de pe insula au fost demolate. Incercarea recladirii lor in aval pe insula Simian in anii urmatori, a fost insa fara succes, majoritatea locuitorilor preferand sa se mute in alte regiuni ale Romaniei sau sa emigreze in Turcia.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea