De prin lume adunate

# paduri amazoniene #mistere neezplicate amazon # mistere neexplicate #mistere amazon

8 mistere neexplicate ale Amazonului, care ar putea deveni istorie

Padurea Amazoniana este cuprinsa de incendii in fiecare an, insa 2019 se pare ca este cel mai negru an de pana acum. Incendiile care au izbucnit in regiunea Amazonului de la inceputul anului si pana acum sunt cu 84% mai multe decat anul trecut. Insa nu doar incendiile de vegetatie atrag atentia acestei zone, ci si alte mistere neexplicate despre acest loc.

Numele Amazon

Denumierea regiunii Amazon a fost inspirata de un soldat sapaniol, pe nume Francisco de Orellana. In 1541, Orellana a fost primul european care a explorat zona, ajungand pana la gura raului Amazon. Cand s-a intors in Spania, a dus cu el o multime de povesti legate de aurul si scortisoara pe care le-a gasit in zona in care a ajuns. Tot pe parcursul calatoriei sale in aceste locuri, Orellana a fost atacat de triburi de femei, care isi aparau cu inversunare teritoriu, asa ca exploratorul spaniol le-a numit Amazoane, o referire la femeile razboinice din mitologia greceasca.

Stratificarea padurii tropicale

Padurea tropicala amazoniana este regiunea cu cea mai mare biodiversitate de pe Pamant. Aici exista sute de specii de arbori care ajung sa atinga inaltimi de sute de metri, dezvoltand ramuri imense care formeaza o adevarata copertina. Alte specii de copaci pot creste si mai inalti si se ridica deasupra acestei copertine, formand stratul emergent, un loc preferat de multe pasari, insecte sau animale cum sunt fluturii si liliecii. Sub copertina principala a copacilor, stratul de jos este mai inchis la culoare si mai linistit. Plantele care cresc acolo au flori speciale, extravagante, cu parfum puternic care atrage polenizatorii intr-un loc cu putina lumina. Ultimul strat format de pamantul padurii este si mai inchis la culoare, iar aici cresc doar cateva plante.

Copertina copacilor

Cea mai interesanta parte a padurii tropicale este copertina copacilor, care formeaza acoperisul ecosistemului la 25 de metri deasupra pamantului. Cele mai multe animale de aici traiesc sub copertina copacilor, inclusiv pasari, maimute, paianjeni si alte sute de specii de insecte, care se hranesc cu fructe si frunze si dorm pe ramurile copacilor.

Triburile izolate

In regiunea Amazonului traiesc aproximativ 400 de triburi, multe dintre acestea avand contact cu lumea exteriora de sute de ani. Ei vaneaza, pescuiesc, cresc animale si au acces la sistemul medical si educatie din vest.

Urmele de matase

In ultimii ani, numerosi oameni de stiinta au incercat sa afle ce specie formeaza structuri mici de matase, in Tambopata, Peru. Fiecare structura are cate un inel format din niste stalpisori conectati intre ei prin legaturi orizontale, formand un gard de mici dimensiuni, in mijloc aflandu-se un con. Dupa perioade lungi de observatie, specialistii au constatat ca aceste structuri erau formate de un paianjen, insa nu au determinat din ce specie face acesta parte.

Delfinii roz

Delfinii roz traiesc in bazinele raului Amazon din Peru, Bolivia, Brazilia, Columbia, Ecuator, Guyana si Venezuela. Delfinii roz traiesc doar in ape curate, iar numarul lor se pare ca ar fi de ordinul zecilor de mii.

Pirania

Pirania cu burta rosie care traieste inclusiv in raul Amazon ataca foarte rar oamenii. In schimb, aceasta specie de pesti calatoreste doar in grupuri pentru a fi vanatori mai abili. Pirania cu burta rosie mananca in special creveti, viermi sau moluste.

Broastele sageata otravita

Broasca sageata otravita care traieste in regiunea Amazonului este viu colorata, insa frumusetea sa este inselatoare. Pielea acestei specii de broasca secreta o otrava care poate paraliza si chiar ucide victima.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea