De prin lume adunate

#activitati in aer liber #activitati primavara #activitati adulti #activitati copii

7 Idei de activitati in aer liber pentru tine si copilul tau

A fi parinte este un lucru minunat, iar timpul pretrecut alaturi de copilul tau este extrem de pretios. La fel ca si adultii, cei mici au nevoie sa iasa din rutina zilnica. Televizorul, calculatorul sau tableta sunt o optiune, insa jocurile virtuale nu ii ajuta sa socializeze si sa capete energie. Programul incarcat pe care il au la scoala sau la gradinita si activitatile diverse ii impiedica pe copii sa isi petreaca timpul in aer liber. Sfarsitul de saptamana sau minivacantele sunt unele dintre momentele ideale in care poti iesi cu ei afara. Pe langa plimbarile in natura, exista o multime de jocuri si activitati care va vor aduce distractie si voie-buna.

Beneficiile sportului/jocului in aer liber

Miscarea inseamna sanatate si buna-dispozitie. Este necesar sa ii oferi in mod constant copilului tau o mana de ajutor pentru a-si petrece cat mai mult timp in afara casei. Cateva idei creative si activitati extrascolare il vor ajuta sa obtina o multime de informatii si, cel mai important, sanatate. Natura nu este doar o sursa de bucurie, ci si o modalitate excelenta pentru ca cei mici sa isi dezvolte abilitati importante. Cataratul este o activitate potrivita pentru a-l ajuta sa inteleaga directiile si aiba o gandire flexibila. Astfel, vor avea capacitatea de a rezolva probleme si de a anticipa ceea ce urmeaza. Pentru micutii care intampina dificultati cu planificarea motorie, joaca la bare le sporeste abilitatea de coordonare si mentinerea echilibrului. Si activitatile care includ folosirea mingii sunt utile pentru o dezvoltare sanatoasa. Copiii invata cum sa detina controlul, sa manipuleze si sa arunce mingea, cum sa isi coordoneze miscarile sau sa gaseasca noi strategii.

In aer liber, orice copil va fi mult mai activ, fapt ce contribuie la reducerea riscului de obezitate infantila. Expunerea la soare creste sinteza de vitamina D esentiala pentru cresterea adecvata si evitarea rahitismului. Daca alegi plimbarile la munte, unde aerul este foarte curat, plamanii celui mic vor avea numai de castigat. De asemenea, activitatile outdoor sunt importante deoarece cresc capacitatea de concentrare a copilului, ii antreneaza imaginatia si creativitatea, il ajuta sa constientizeze importanta naturii si sa aiba grija de mediul inconjurator.

Activitati in aer liber pentru tine si copil

Joaca afara ii determina pe cei mici sa fie mai sociabili, mai comunicativi si sa inteleaga semnale precum tonul vocii sau limbajul corpului. De la activitati organizate pana la jocuri spontane, copilul invata cum sa urmeze si sa schimbe regulile, cum sa se bucure de o victorie sau sa se adapteze esecului. Iata cateva idei care sa va inspire atunci cand va petreceti timpul impreuna in aer liber.

1. Jocuri cu mingea

Mingea este cel mai bun prieten al copiilor. Indiferent de dimensiunea acesteia, te poti bucura alaturi de cel mic de jocuri precum fotbal, tenis, volei sau baschet. Daca ai acasa o mica gradina o poti folosi pentru a aseza acolo o masa de ping pong unde sa va distrati ori de cate ori aveti ocazia. In parc, va puteti juca tarile, ratele si vanatorii sau 7 pietre alaturi de alti copii.

2. Cursa cu obstacole

Una dintre cele mai bune optiuni pentru a consuma energia celor mici este sa le amenajezi un traseu cu diferite obstacole. Poate fi vorba de o ruta printre copaci si tobogane, un traseu cu pietre sau intreceri distractive. Aceasta va fi un antrenament excelent pentru dezvoltarea abilitatilor senzoriale si motorii.

3. Vanatoare de insecte

Natura este o sursa bogata de informatii si cunostinte, iar cel mai bun lucru la vanatoarea de insecte este ca dureaza destul de mult. Aveti nevoie de cateva obiecte precum lupa, agenda si pix, un borcan, o camera foto sau chiar un kit pentru juniori. Puteti organiza expeditii in gradina, in parc sau la o padure din apropiere pentru a gasi cele mai interesante insecte.

4. Desene pe asfalt

Daca celui mic ii place sa picteze sau sa coloreze, cateva desene pe asfalt vor fi o adevarata incantare pentru el. Aceasta este o metoda excelenta de relaxare si pentru adulti, asa ca daca afara este uscat, va puteti intrece in picturi cu creta colorata. Veti avea parte de o expozitie inedita si multe amintiri frumoase.

5. Joaca pe trambulina

Indiferent ca vorbim de copii sau adulti, o trambulina este pe lista lor de dorinte. Daca locuiesti la casa, este cu atat mai usor sa amplasezi o trambulina in gradina si sa eviti cozile din parcurile de distractii. Joaca voastra va fi astfel asigurata pe tot parcursul sezonului estival.

6. Bataie cu apa

Toti copii adora apa, iar vara cand afara este foarte cald va puteti inarma cu cateva galetuse ori pistoale cu apa pentru o intrecere pe cinste. Aceasta activitate este potrivita indiferent daca mergeti la plaja, la piscina sau daca aveti o petrecere in gradina casei.

7. Plimbare cu bicicleta

Aceasta este una dintre activitatile preferate ale copiilor, deosebit de benefica pentru sanatatea lor. Inca de cand sunt mici, copii au nevoie de o bicicleta adaptata varstei lor pentru a invata cum sa isi tina echilibrul. Cand acestia nu mai au nevoie de roti ajutatoare si sunt pregatiti sa mearga mai departe de casa, va veti bucura impreuna de cele mai frumoase plimbari.

Nu ai nevoie de ocazii speciale pentru a muta locul de joaca afara. Chiar daca timpul petrecut in aer liber depinde foarte mult de disponibilitatea parintilor si a copiilor, este necesar ca in fiecare zi micutii sa stea cel putin o ora afara. Este adevarat ca in sezonul cald va puteti bucura mai mult de anumite jocuri, insa indiferent de anotimp, timpul petrecut in natura este esential pentru sanatatea copiilor.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea