De prin lume adunate

#curiozitati #stiai ca #somn #ce nu stiai despre somn

6 lucruri pe care probabil nu le stiai despre somn

Chiar daca somnul ramane inca un proces presarat cu mistere pe care comunitatea stiintifica nu a reusit sa le elucideze pe deplin, un lucru este cert: fara odihna, n-am putea supravietui. Si daca probabil stiai deja ca ai nevoie in mod constant de somn pentru a-ti mentine sanatatea fizica si psihica, este posibil sa nu fii la curent cu cateva dintre curiozitatile urmatoare.

1. Toti oamenii viseaza, chiar si in noptile cand ar putea jura ca somnul nu le-a fost presarat cu vise. Singurele exceptii de la regula sunt, in general, persoanele care sufera de tulburari de personalitate.

2. Ai putea crede ca visele barbatilor sunt populate, in mare parte, de personaje feminine. De fapt, arata studiile, reprezentatii sexului tare viseaza, in proportie de 70%... alti barbati! Cat despre urmasele Evei, acestea viseaza femei si barbati in mod egal.

3. Parasomnia este numele dat tulburarilor de somn ce implica manifestari nefiresti in timpul odihnei. Aceasta inglobeaza si somnambulismul, persoanele care sufera de aceasta tulburare putand comite chiar si infractiuni in timpul somnului, cele mai grave fiind violul si crima.

4. Cele mai lenese mamifere sunt ursii Koala care dorm nu mai putin de 22 de ore pe zi. Acestia sunt urmati indeaproape de liliecii Myotis lucifugus care se odihnesc 19,9 ore pe zi si de pangolini - 18 ore pe zi.

La polul opus se situeaza girafele care nu se odihnesc decat 1,9 ore pe zi, in scurte reprize de cate 5-10 minute, urmate de caprioare - 3,09 ore pe zi, si de elefantul asiatic - 3,1 ore pe zi.

5. Nou-nascutii, care, de altfel, au nevoie de 16 ore de somn pe zi, "rapesc" parintilor lor, numai in primul an de viata, intre 400 si 750 de ore de somn.

6. Pozitia in care dormi iti tradeaza personalitatea! De pilda, cei mai multi oameni (41%) adopta o pozitie fetala in timpul somnului - acestia sunt persoane reticente la prima vedere, dar cu inima mare. Cei care dorm pe o parte (pozitia "busteanului" - 15%) sunt foarte sociabili si comunicativi, in timp ce aceia care se intind pe tot patul (pozitia "stea"-5%) sunt foarte buni ascultatori.

Sursa foto: mamashealth.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea