De prin lume adunate

#anna karenina #criitor #opere literare #shakespeare #hamlet #de veghe in lanul de secara #Un veac de singuratate #Dostoievski #Garcia Marque #tolstoi

5 opere clasice care au influentat soarta lumii

Istoria moderna a omenirii a fost influentata de cateva opere literare de referinta. Shakespeare, Tolstoi, Dostoievski, Garcia Marquez au facut dovada talentului lor prin scrieri care au strabatut secolele. Iata titlurile cele mai importante care au intrat in topul operelor cu o influenta deosebita asupra generatiilor.

1. Hamlet

Drama printului danez pus sa aleaga intre povara indatoririlor filiale, a grijii pentru regat si dragostea pentru Ofelia ramane o piesa clasica a genului dramatic semnata de William Shakesperare. Prima reprezentatie a piesei a avut loc in jurul anului 1600, iar textul final al capodoperei a vazut lumina tiparului abia dupa cativa ani, in 1603. Tirada filosofica "To be or not to be, this is the question" a strabatut cele patru secole de la prima punere in scena.

2. De veghe in lanul de secara

Model pentru toti adolescentii rebeli, Nick Caulfield, eroul romanului lui JD Salinger a dat nas in nas cu publicul prima data in 1951. Cartea lui JD Salinger se vinde in continuare in cate 250.000 de exemplare pe an. Majoritatea sunt achizitionate de catre bibliotecile publice, la nivel global "De veghe in lanul de secara" fiind declarata cea mai furata carte din biblioteci.

3. Anna Karenina

Poate unul dintre romanele care aveau sa stea la baza emanciparii femeii in societatea moderna, cartea lui Lev Tolstoi descrie iubirea interzisa dintre Ana si contele Vronski. Lipsita de afectiune in interiorul casatoriei Ana isi cauta iubirea in bratele fermecatorului nobil calcand in picioare cutumele ipocrite ale societatii secolului XIX.

4. Un veac de singuratate

O saga de familie in care Gabriel Garcia Marquez rezuma sentimentul singuratatii umane in fata timpului si surprinde impresia decadentei istoriei Americii de Sud. Considerata a doua opera majora a literaturii de limba spaniola, dupa Don Quijote, "Un veac de singuratate" a aparut intr-un tiraj initial de 8.000 de exemplare in 1967. Pana in prezent a depasit 30 milioane de exemplare vandute. Autorul ei a obtinut Premiul Nobel pentru literatura in 1982.

5. 1984

1984 este o distopie apartinand scriitorului britanic George Orwell aparuta in 1949. In mod ironic, fictiunea lui Orwell privind controlul asupra maselor, limbajul folosit de locuitorii din Airstrip One si alte elemente de teroare si constrangere aveau sa fie transpuse in practica, timp de peste trei decenii, in cadrul blocului comunist din Europa de Est.

Sursa foto: digitalcomposting.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea