De prin lume adunate

#concert #spectacol #teatru #act #marcel iures

10 ani de Teatru ACT

Anul acesta, Teatrul ACT implineste 10 ani. Cu aceasta ocazie a pregatit o selectie a spectacolelor reprezentative pentru teatru. In perioada 14-19 octombrie, Marcel Iures este gazda unora dintre cele mai importante personalitati din lumea culturala internationala. Printre acestia se numara Joyce Nettles, Elisabeth Kindler si Jeremy Conway.

Acestia sunt doar cativa dintre invitatii de vaza ai scenei internationale pe care Teatrul ACT ii asteapta pe Calea Victoriei. Cu totii au contribuit la dezvoltarea culturala a teatrului.

Povestea Teatrului ACT incepe in 1994, cand Marcel Iures a dorit sa creeze un spatiu cultural activ. Proiectul sau a fost insa refuzat si de abia in 1998 teatrul a avut prima reprezentatie cu "Cetatea Soarelui". De atunci institutia culturala este un reper puternic in viata culturala a bucurestenilor.

Si povestea spatiului este interesanta. Arhitectul Octavian Neculai i-a oferit lui Marcel Iures o sala aflata la subsolul unei cladiri de pe Calea Victoriei. Subsolul era o fosta sala de artefacte si materiale ideologice comuniste. Cei care ramaneau peste noapte in teatru spuneau ca auzeau soapte. In doua luni, insa, Teatrul ACT si-a facut aparitia din tonele de moloz scoase de la subsol.

Macel Iures declara ca “idea a fost una nebuneasca, dar interesanta. Pe parcursul anilor am intalnit fete de ceara, de plumb, de sare, dar si oameni formidabili, cu lumina in ochi, oameni autentici, care ne-au ajutat”.

In cei zece ani de existent, Teatrul ACT a creat o generatie aparte de spectatori. Este un spatiu preferat pentru un grup de creatori foarte activ.

Cei care au intrat si au facut istorie indiferent ca au facut regie sau au fost actori, au facut diferenta intre un activist si o persoana. Cei care a trecut prin ACT, au mizat pe conceptual de “persoana”. Inainte de toate omul este o persoana”, a mai declarat Marcel Iures.

Evenimentul Teatrul Act – 10 ani aduce in perioada 14-19 octombrie o retrospectiva a celor mai interesante spectacole din portofoliul teatrului. De asemenea vor fi si cateva concerte de muzica. Cei care vor veni pe scena teatrului vor fi Sorin Romanescu, Cristian Soleanu, Razvan Cojanu, Vlad Popescu, Alexandru Andries si Ioana Maria Mantulescu.

Cei zece ani de activitate teatrala vor fi rememorati printr-o inedita colectie de fotografii din spectacole, mesaje si scrisori de la personalitati care s-au implicat de-a lungul timpului in viata culturala a teatrului. Personalitatile care au schimbat destinul teatrului au fost Dame Judy Dench si Alan Rickman.

Tot pentru aceasta sarbatoare a teatrului ACT, Catalin Stefanescu a realizat un documentar special. Protagonistii sunt sala de teatru, spectatorii, actorii si oamenii din spatele scenei.

Anul 2008 a adus pentru Act si inaugurarea unei ceainarii – biblioteca. Sala de lectura isi propune sa schimbe conceptul de sala de lectura. Astfel, la biblioteca ceainariei ai mereu acces liber la raft. In fiecare zi poti citi in voie orice carte pe care o gasesti in rafturile Salii de lectura. Te pot insoti un ceai cald, o prajitura, dulceata sau bomboane facute in casa.

Un alt punct de atractie este si pianul recent achitionat. Pianul Steinway, in valoare de 64.500 de euro are si el o poveste frumoasa. Intr-o lume in care muzica adevarata si-a pierdut din valoare, Marcel Iures a dorit sa readuca in spatiul sau o farama de frumusete.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea