De prin lume adunate

"Zimbrulu si Vulturulu", favorit la EFIRO 2008

Cel mai valoros ziar din lume participa la competitia din cadrul Expozitiei Filatelice Mondiale EFIRO 2008, alaturi de celebrul "Cap de Bour" si de alte mii de timbre din colectii valoroase.

Expozitia Mondiala Filatelica 2008 prezinta peste 830 de colectii filatelice apartinand unui numar de peste 650 de colectionari din 74 de state, reunind, astfel, cele mai valoroase timbre din lume in cadrul unei competitii derulate in Romania. Cel mai scump ziar din lume, "Zimbrulu si Vulturulu", in valoare de 830.000 euro, este favorit pentru castigarea Marelui Premiu National la EFIRO 2008.

"Zimbrulu si Vulturulu" a fost publicat pentru prima data in secolul 19. La acea vreme, expedierea prin posta a unui ziar costa 5 parale, insa o intamplare aparent banala a determinat ca acesta sa devina cel mai valoros ziar din lume.

Primul exemplar dintr-un pachet de ziare "Zimbrulu si Vulturulu" care urma sa fie trimis la Galati a fost francat cu 8 marci postale "Cap de Bour" de 5 parale din a doua emisiune din 1858, cu legenda "PORTO GAZETEI", pe hartie azurata, obliterate cu stampila rotunda IASSY MOLDOVA, aceasta reprezentand cea mai valoroasa francatura compusa.

Dupa ce a ajuns la Galati, exemplarul francat cu cele opt marci postale "Cap de Bour" a fost vandut unui librar, colectionar de timbre, dar, dupa aceea, urmele proprietarilor sai s-au pierdut.

Ziarul a revenit in atentia filatelistilor in 1969, cand proprietarul sau din acel moment l-a expus pentru prima data in cadrul unei expozitii mondiale orgnizate la Sofia, unde a castigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat in posesia unui colectionar din Elevetia, iar in anul 2006, acesta a fost achizitionat, in urma unei licitatii, de catre Joseph Hackmey, un colectionar din Londra, pentru suma de 830.000 euro.

"Prezenta unor piese de o asemenea valoare in cadrul expozitiei de anul acesta, precum ziarul romanesc "Zimbrulu si Vulturulu", timbrele "Cap de Bour", primele marci postale romanesti, "Penny Black", primul timbru din lume sau piesele din colectia Majestatii Sale Elisabeta a II-a , Regina Marii Britanii ne onoreaza si dovedesc importanta si ampoarea EFIRO 2008", declara Gabriel Mateescu, Presedintele Comitetului de Organizare a EFIRO 2008.

Anul acesta, ziarul s-a intors in Romania, dupa 150 de ani, pentru a fi expus in cadrul expozitiei EFIRO 2008.

EFIRO 2008 este organizata de Compania Nationala Posta Romana in colaborare cu Federatia Filatelica Romana, sub inaltul patronaj al Presedintiei Romaniei. De asemenea, EFIRO se desfasoara sub patronajul Federatiei Internationale de Filatelie (FIP) si al Asociatiei Internationale a Jurnalistilor Filatelici (AIJP).

EFIRO 2008 este impartita in doua sectiuni: o sectiune competitionala unde, in cadrul a 14 clase tematice de concurs, se intrec aproximativ 830 de colectii. Dintre clasele de concurs amintim aici Clasa Championship FIP, de altfel cea mai importanta, fiind rezervata exponatelor care au fost recompensate cu trei medalii de "aur mare" in ani diferiti la expozitii mondiale organizate sub patronajul Federatiei Internationale de FIlatelie pe parcursul ultimilor 10 ani.

Alte clase competitionale sunt cele de Filatelie traditionala, Filatelie fiscala, Istorie Postala, Aerofilatelie, Astrofilatelie, Filatelie tematica, Maximafilie, Filatelie pentru Tineret sau Literatura Filatelica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea