De prin lume adunate

#yasunari kawabata #vechiul oras imperial #literatura #roman #carte #humanitas

Vechiul oras imperial de Yasunari Kawabata

yasunari kawabata este primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel pentru literatura, in 1968. Vechiul oras imperial, capodopera lui Kawabata, a fost ecranizat in 1963 de Noboru Nakamura si in 1980 de Kon Ichikawa.

Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, locuitorii orasului Kyoto  asista la metamorfoza lenta, dar imuabila, a stravechilor obiceiuri. Doua surori gemene, despartite la nastere, se regasesc pe neasteptate, iar universul fiecareia sufera transformari fundamentale: socul noii identitati aduce cu sine o maturizare sfasiata de sentimente contra-dictorii, ce isi cauta alinarea in iubire.

Cadrul romanului il constituie fabulosul Kyoto, unde voluptatile spiritului, reflectate in sarbatorile fastuoase, le intalnesc pe cele ale trupului, cultivate in misterioasele cartiere ale placerilor locuite de gheise.

Ce spun specialistii

"In vechiul oras imperial se imbina toate trasaturile esentiale ale scriiturii lui Yasunari Kawabata: simtul estetic exacerbat, melancolia atotstapanitoare si un fir narativ care aminteste de o pictura Zen, unde ceea ce lipseste din imagine este la fel de important precum ceea ce este reprezentat" - Publishers Weekly

"Yasunari Kawabata se dovedeste in acest roman un adevarat maestru al tensiunii si pasiunii. Nu sunt multi scriitorii care pot sugera imagini atat de complexe in atat de putine cuvinte" - San Francisco Chronicle

"Vechiul oras imperial este romanul emblematic al lui Kawabata. Cartea trebuie citita printre randuri, caci detaliile, tacerile si privirile sunt cele care ordoneaza de fapt istoria"
- Lire

Despre roman

Chieko este fiica unui tesator de chimonouri traditionale din vechiul Kyoto. Dotata cu o sensibilitate exacerbata si un simt artistic deosebit, aceasta observa cum transformarile de mentalitate ce afecteaza viata orasului se reflecta in universul launtric al tatalui sau. Pe fundalul framantarilor existente deja in sanul familiei, Chieko isi traieste propriile drame: copil abandonat si infiat in imprejurari misterioase, ea este indragostita de Shin’ichi, in vreme ce tatal sau planuieste sa o marite cu altcineva.

Ordinea lumii lui Chieko este insa definitiv bulversata cand isi intalneste pe neasteptate sora geamana, pe Naeko, si afla secretul familiei sale adevarate. Dezvaluirea care uneste vietile surorilor aduce cu sine si povara unei vinovatii ce le schimba viitorul. O poveste a doua destine complementare, care isi raspund in pofida distantei ce le-a separat, Vechiul oras imperial surprinde o lume in care subtilitatea vechii arte nipone si misterul legendelor japoneze se intrepatrund.

Despre autor

Yasunari Kawabata s-a nascut la Osaka, in 1899. In 1924 a absolvit Universitatea Imperiala din Tokio. A debutat in 1925, si doi ani mai tarziu a devenit cunoscut prin nuvela dansatoarea din izu (Izu no odoriko; Humanitas Fiction , 2008), iar in 1948 si-a castigat definitiv notorietatea cu romanul Tara zapezilor (Yukiguni; Humanitas, 2007).

Este primul scriitor japonez care primeste Premiul Nobel, in 1968, motivatia juriului fiind „maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez“. S-a sinucis in aprilie 1972, la doi ani dupa moartea prietenului sau, scriitorul Yukio Mishima. Printre cele mai cunoscute carti ale sale se numara O mie de cocori (Sembazuru, 1952; Humanitas, 2000), Maestrul de go (Meijin, 1954; Humanitas Fiction, 2007), Vuietul muntelui (Yama no oto, 1954; Humanitas, 2000) si Frumusete si intristare (Utsukushisa to kanashimi to, 1964; Humanitas, 2000). Vechiul oras imperial (Koto, 1962) este considerat capodopera lui Yasunari Kawabata, o fresca impresionanta a legendarei capitale nipone, fiind unul dintre cele trei romane mentionate de juriu la decernarea  Premiului  Nobel.

Aceasta carte este publicata de editura Humanitas. Daca doriti sa o comandati, dati click aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea