De prin lume adunate

#translatorul #daoud hari #carte #darfur #amintiri #lectura #timp liber #recenzie #roman

"Translatorul" de Daoud Hari

Viata tanarului Daoud Hari – prietenii ii spun David – a fost plina de curaj si de aventuri care te tin cu sufletul la gura. El insusi este o marturie vie a genocidului salbatic care are loc in regiunea Darfur a Sudanului. Folosindu-se de cunostintele de limbi straine capatate in liceu ca de o arma, in timp ce in jurul sau oamenii puneau mana pe arme adevarate, Daoud Hari a ajutat la raspandirea informatiilor despre Darfur in lume.

Daoud Hari, un localnic din tribul Zaghawa, a crescut intr-un sat din Darfur. In 2003, din modul sau de viata traditional n-a mai ramas nimic: elicoptere inarmate au inceput sa apara deasupra satelor din zona, urmate de militii calare sustinute de guvernul sudanez care atacau, violau, ucideau oamenii si dadeau foc la sate. Desi satul lui Hari a fost atacat si distrus, iar familia sa decimata si imprastiata care incotro, el a reusit sa scape.

TranslatorulStrabatand desertul calare pe camile impreuna cu un grup de prieteni, i-a ajutat o vreme pe supravietuitori ducandu-le hrana si apa si aratandu-le cum sa ajunga in locuri mai sigure. Cand au inceput sa soseasca grupurile de asistenta si reporterii din toata lumea, Hari si-a oferit serviciile ca translator si ghid. Si-a riscat astfel viata in nenumarate randuri, pentru ca guvernul Sudanului interzisese accesul jurnalistilor in zona, iar cei care ii ajutau pe ,,spionii straini’’ erau condamnati la moarte.

Pana intr-o zi, cand norocul nu l-a mai ajutat si a fost prins…
Translatorul reprezinta povestea impresionanta a unui om care si-a riscat viata pentru a lupta impotriva nedreptatii si a-si salva poporul.

Daoud Hari s-a nascut in regiunea Darfur din Sudan. Dupa ce a reusit sa scape cu viata in urma unui atac asupra satului sau, s-a deplasat in taberele de refugiati din Ciad si a devenit translator pentru organizatii media importante precum The New York Times, NBC, BBC si pentru O.N.U. si alte grupuri de asistenta. A participat la turneul Voci din Darfur pentru organizatia Savedarfur.org. In prezent traieste in Baltimore.

Aceasta carte este publicata de editura All. Daca doriti sa o comandati, dati click aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea