De prin lume adunate

#1 martie #obiceiuri #traditii #legende #martisor #baba dochia

Traditii si obiceiuri de martisor! Ce trebuie sa faci in prima zi de primavara

1 martie nu reprezinta doar inceputul primaverii ci si ziua in care milioane de femei primesc flori si martisoare.

Potrivit traditiei, simbolul martisorului este snurul alb cu rosu, ce trebuie purtat la vedere timp de doua saptamani. Cele doua fire din care este format snurul de martisor reprezinta vara si iarna. Martisorul trebuie legat la mana, la gat sau prins in piept. Snurul trebuie agatat apoi de ramurile unui pom fructifer. Cei care fac asta vor avea parte de belsug.

In unele parti ale tarii se spune ca, daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna martisorul in pom, aceasta se va implini.

In zona Moldovei, traditia spune ca, de 1 martie, fetele sa le daruiasca baietilor martisoare, urmand ca acestia sa le ofere fetelor martisoare pe 8 martie, de ziua femeii.

Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul - intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii, potrivit mediafax.ro.

Legenda martisorului

Legenda spune ca, pe cand in muntii nostri traiau uriasi, o femeie batrana cu numele Dochia avea o fiica vitrega. Intr-o iarna cumplita, Dochia i-a dat fetei sale, pe care nu o prea avea la inima, o haina foarte murdara cerandu-i s-o spele la rau pana devine alba ca zapada, scrie b365.ro. Pe cat fata o spala mai tare insa, pe atat devenea haina mai neagra. Atunci a aparut barbatul numit Martisor si a intrebat-o ce face. Ea i-a povestit ce se intampla si tanarul, care avea o putere magica, i-a oferit o floare rosie si alba, dupa care a indemnat-o sa mai spele haina o data si apoi sa se intoarca acasa. Panza a devenit alba ca neaua. Batranei Dochia nu-i venea sa creada si, cand a vazut floarea din parul fetei a intrebat-o: "De unde o ai? Este inca iarna!"

Batrana a crezut ca primavara a revenit si a plecat cu turma pe munte. Pe parcursul calatoriei sale, si-a strans, rand pe rand, cele nouasprezece cojoace pe care le purta, pana cand nu a ramas cu nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cat de frumos fusese la inceputul zilei, pe atat de urat se facuse acum. Ningea si totul incepea sa inghete. Cand a ajuns in varf, i s-a aratat tanarul numit Martisor care i-a spus: "Vezi cat de rau e sa stai in frig si umezeala, tu, cea care ti-ai obligat fiica sa spele hainele la rau?" Apoi a disparut. Fara alte vesminte cu care sa se incalzeasca, Dochia a inghetat impreuna cu oile sale, transformandu-se in stana de piatra. Rocile se pot observa si astazi pe muntele Ceahlau, ca marturie a mitului romanesc.

Sursa foto: romania-redescoperita.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea