De prin lume adunate

#evenimente #dragobete #iubire

Traditii si obiceiuri de Dragobete

Pe data de 24 februarie , in aceeasi zi in care crestinii ortodocsi sarbatoresc Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul, se sarbatoreste si Dragobetele , simbolul iubirii, dar si al tineretii si revigorarii naturii.

In satele din Romania, de Dragobete se obisnuia ca fetele si baietii sa se imbrace in haine de sarbbatoare si sa porneasca in grupuri catre lunci  si paduri, in cautarea primelor flori de primavara. In aceasta zi, fetele culeg ghiocei , viorele si tamaioase pe care le pun apoi la icoane. Florile sunt pastrate astfel pana la sarbatoarea de Sanziene, cand sunt aruncate in apele curgatoare.

Tot in dimineata zilei de Dragobete , fetele si femeile nemaritate strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau pe cap cu apa obtinuta, pentru a avea parul lucios si atragator pentru baieti.

De Dragobete, tinerii satului se adunau mai multi intr-o casa si "isi faceau de Dragobete", adica se veseleau si petreceau impreuna. Erau convinsi ca astfel vor fi indragostiti tot anul, pana la Dragobetele de anul viitor. Exista si obiceiul ca baietii sa mearga si la petrecerile din satele vecine. Tot de Dragobete, tinerii se intalneau pentru a-si face juraminte de prietenie si pentru a deveni frati de cruce.

Dragobetele era insa o sarbatoare pentru intreaga comunitate, era una de bun augur si se credea ca aduce gospodarilor un an bogat, liniste, noroc si dragoste. De obicei, Dragobetele se sarbatoarea prin petreceri in aer liber, dansuri, jocuri, discutii in jurul focului, saruturi sau logodne simbolice.

Sursa Foto: hunedoreanul.info

Tot de Dragobete exista si obiceiul zburatoritului fetelor. Fetele tinere coborau in fuga spre sat, urmarite de flacaii indragostiti. Daca fata era prinsa si sarutata, insemna ca cei doi urmeaza sa se casatoreasca in toamna. Cei care nu doreau sa sarbaoreasca Dragobetele, ramaneau singuri pana la urmatorul Dragobete.

La sarbatoarea Dragobetelui participau si adulti. Femeile maritate obisnuiau in aceasta zi sa atinga un barbat din alt sat pentru a fi dragastoase tot timpul anului. 

Tot de Dragobete, fetele nemaritate se duc in padure si aduna flori de primavara, pe care le folosesc pentru descantecele magice pentru maritis. Tot pe 24 februarie, sau pe 1 martie, in unele zone, se punea in practica zicala "Dragobetele saruta fetele". Astfel, fiecare fata din sat trebuia sarutata de baiatul drag, acest lucuru semnificand casatoria celor doi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea