De prin lume adunate

#evul mediu #tortura #muzeu

Tortura in muzee

Aerul pestilential in jurul spanzuratorilor, tipetele de agonie ale celor trasi pe roata si multimea adunata ca la spectacol, toate acestea sunt imaginile fragmentare ale unui episod de tortura din anii intunecati ai Evului Mediu. Nefericitii osanditi care se faceau vinovati de comiterea vreunui pacat cu care Biserica nu era de acord treceau prin cele mai groaznice chinuri.

Tortura nu exista fara un scop anume. In istoria omenirii au existat numerose momente in care scopul a scuzat mijloacele. De la faraoni pana la presedinti, tortura a fost instrumentul principal de aflare al unor informatii strict secrete sau de pedepsire pentru pacate capitale. De la obtinerea de informatii, razbunare, raspandirea terorii in randul comunitatii pana la distrugerea personalitatii, tortura a fost folosita intens de catre conducatori.

Ororile trecutului nu au disparut si au ramas conservate in multe dintre muzeele lumii.  

Muzeul torturii si criminalitatii din Roma

Muzeul Torturii din Roma, amenajat intr-o veche inchisoare, a fost redeschis publicului in 1994. Obiectele sunt expuse cronologic, de la aparaturi medievale pana la cele “moderne”. Muzeul se numara printre putinele din lume care prezinta o istorie a torturii si a criminalitatii.

Printre pisele de rezistenta ale muzeului se numara si “taurul de foc”. Acest instrument de tortura a fost conceput in secolul VI inainte de Cristos pentru tiranul sicilian Falaride. Motiv pentru care acest instrument mai poarta numele de “taurul lui Falaride”.

Oamenii erau asezati goi pe acest taur din metal, in interiorul caruia se aprindea un foc pana cand devenea incandescent. Astfel, victima avea parte de o moarte lenta si era constienta de tot ce i se intampla. Instrumentul era unul dintre cele mai “populare” in antichitate. Era folosit indeosebi pentru uciderea martirilor crestini. 

Un instrument celebru de ucidere foarte bine conservat in muzeul de la Roma este ghilotina. Aceasta a fost introdusa in secolul XIX de catre Napoleon si a fost folosita de mii de ori, pana in anul 1870. Ghilotina era si un instrument pentru pedeapsa cu moartea.  Mai tarziu, decapitarea a fost rezervata exclusiv aristocratilor. Muritorii de rand erau executati prin dezmembrare , tragere in teapa si spanzurare.

Muzeul adaposteste si diverse lanturi de tortura, biciuri din piele pentru pedepsirea detinutilor, camasi de forta, curele si bratari de tortura, hamuri sau diverse cutite si sabii folosite de calai pentru uciderea condamnatilor.

De asemenea, in muzeul de la Roma, se mai gasesc si documente scrise despre istoria criminalitatii, precum “Paris Cocktail Paradis”, "Niciodata doi fara trei" sau "Voluptati rustice". Tot aici exista si o sectie consacrata “vicleniilor penitenciare” din contemporaneitate care arata cum isi fabricau prizonierii cutite si le ascundeau intr-un Crucifix, o lingura de lemn sau o perie de par.

Printre curiozitatile muzeului se numara si cranii si creiere ale unor criminali de temut din vremurile respective. Multi dintre criminalii antichitatii nu erau ucisi, ci erau intemnitati. Ei erau supusi in mod frecvent diverselor forme de tortura. Astfel le erau observate  capacitatile de adaptare la orice chin fizic sau psihic.

Muzeul se afla pe strada Via del Gonfalone, la numarul 29, si este deschis de marti pana sambata de la 9 pana la 18.30. Lunea si duminica este inchis.

 

Muzeul torturii de la Praga

Muzeul torturii din Praga este amplasat in pivnitele medievale ale primariei, in piata centrala din Cesky Krumlov . Muzeul are expuse peste 60 de instrumente de tortura din toate colturile Europei. Punctul central al muzeului este spectacolul audio-vizual al arderii pe rug a unei vrajitoare si o decapitare.

Cele mai multe dintre masinariile de tortura din muzeu au fost utilizate pe vremea Inchizitiei. Printre acestea se numara mastile si scaunele incalzite pe jar pana la incandescenta sau diverse instrumente folosite pentru spanzuratoare. Unul dintre cele mai infricosatoare instrumente este Fecioara din Nurnberg, cunoscuta si sub numele de Fecioara de Fier.

Acest instrument are forma unui sarcofag care pe interior avea mii de cuie care intrau in pielea celui osandit la o astfel de tortura. Victimele inchise in carcasa de fier puteau supravietui pana la doua zile cu membrele, abdomenul si ochii penetrati de cuie. Prima folosire Fecioarei de Fier a avut loc in anul 1515.

Muzeul se afla la adresa Kiovnick nm. 1/194, Prague 1 si este deschis zilnic intre 10.00 – 22.00.

 

Muzeul torturii din Amsterdam

Acest muzeu arata atat realitatea cruda a Evului Mediu, dar si cea a epocilor mai moderne, cand tortura era o practica legala si recunoscuta.

Instrumentele pe care Muzeul din Amsterdam le prezinta sunt unele dintre cele mai infricosatoare si care inca ne dau fiori pe sira spinarii.

Mastile erau folosite in special in vremurile de revolta, agitatie a maselor, atunci cand restrictionarea cuvantului liber era o indeletnicire mai mult decat normala. Cei care indrazneau sa insulte regii sau care blasfemiau erau incarcerati si li se punea pe fata o masca de fier. Chiar si cei care raspandeau zvonuri si se dedau barfei primeau acest tratament.

“Spargatorul de cranii” este un instrument terifiant folosit de Biserica pentru pedepsirea ereticilor.  In fata preotilor, erezia era cel mai mare pacat impotriva divinitatii. Instrumentul avea forma unui tibuson care era introdus direct in teasta condamnatului. Moartea survenea imediat.

“Furculita ereticilor” era folosita impotriva celor banuiti de comportament eretic si de subminare a regulilor Bisericii. Sub forma de furculita, atasata la un ham legat de gat, acest intrument strapungea gatul ereticilor in cateva secunde.

Custile – spanzuratoare erau unele dintre cele mai inspaimantatoare intrumente de tortura. Sub forma unor custi,  in care cel osandit era spanzurat si tintuit in cuie, aceste intrumente erau folosite in special pentru pedepsirea evreilor. De cele mai multe ori, custile erau agatate in marile piete sau la rascruce de drumuri. In cazuri extreme, custile erau lasate in mijlocul cainilor salbatici, iar trupul celui aflat inauntru era sfasiat.

“Scaunul de interogare ” sau “Scaunul inchizitorial” era folosit cu precadere in Evul Mediu pentru pedepsirea femeilor acuzate de vrajitorie sau adulter. Scaunul metalic era prevazut cu mii de cuie care stapungeau pielea celui condamnat, fara a-i produce insa moartea imediata.

In acelasi timp sub scaun se aprindea un foc, pana ce acesta devenea incandescent. Cei care scapau din aceasta tortura ramaneau cu traume semnificative care in cel mult doi ani duceau la moarte.

Muzeul se gaseste pe strada Singel la numarul 449.

 Kuntzkamera, muzeul ororilor si al torturii din Sankt Petersburg

Muzeul a fost fondat de tarul Petru I al Rusiei. Tarul a colectionat o serie de materiale ciudate si inspaimantatoare gasite pe teritoriul Rusiei: de la animale si oameni conservati in formol pana la cele mai ingenioase instrumente de tortura. Printre acestea se numara leaganul lui Iuda, pantofii si ghetele de pedeapsa sau fierastraul, instrument cu care cei condamnati erau practic taiati.

Leaganul lui Iuda este un aparat ingenios, sub forma unui scaun cu trei picioare care se termina in forma de piramida. Varful piramidei era foarte bine ascutit. Osanditul era ridicat cu ajutorul unor scripeti si asezat pe scaun. Cei mai putin corpolenti aveau parte si de alta cazna: li se agatau greutati de maini si picioare. Victima era practic sfasiata cu acest instrument.

O alta solutie de tortura pentru cei condamnati erau ghetele. Acestea erau din lemn sau fier. La cele din lemn, picioarele vitimei erau legate in corzi si apoi prinse intre pene de lemn. Cu ajutorul unui ciocan, penele erau lovite sistematic. In acest mod, oasele celui osandit erau sfaramate.

Pantofii de pedeapsa erau confectionati din metal si erau prevazuti cu cuie. Acestea erau infipte in dreptul calcaielor.

Kuntzkamera este unul din cele mai vechi muzee din Rusia si a fost  deschis publicului pentru prima oara in 1714. Muzeul se gaseste pe strada Universitetskaya Embarkment, la numarul 3, din Sankt –Petersburg.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea