De prin lume adunate

#carti #timp liber #lectura #top carti interzise # carti interzise

Top carti interzise

Religie, politica sau sex sunt doar cateva dintre subiectele controversate care au dus la interzicerea publicarii a numeroase carti. "Lolita", "Fructele maniei" sau "Tropicul Cancerului" sunt pe lista celor mai controversate carti ale tuturor timpurilor.

Minunata lume noua de Aldous Huxley

Celebrul roman "Minunata lume noua", aparut in anul 1932, porneste de la ideea unei societati distopice care, pentru a‑si controla cetatenii, recurge la orice subterfugiu: de la transformarea rasei umane si manipularea ei genetica, pana la mascarea minciunii in adevar absolut.

Rezultatul este o combinatie de realitati orwelliene si scene din cel mai pur SF, in care cartile sunt arse si singura cultura acceptata sunt preceptele unui conducator megaloman, in care aparitia unei editii de "Opere complete" de William Shakespeare poate duce la rasturnarea unui regim absurd, in care oamenii sunt conceputi in imense incuba­toare, iar cei neatinsi inca de morbul acestei "civilizatii" sunt izolati in rezervatii.

Fructele maniei de John Steinbeck

In detalii reale si emotionante, John Steinbeck surprinde destinele unor oameni obisnuiti, care lupta pentru a-si pastra demnitatea in fata unei crize sociale si economice acute. Nevoita sa isi paraseasca ferma din Oklahoma, familia Joad se alatura altor mii de emigranti si visurilor acestora de a deveni proprietarii unei bucati de pamant in California.

Insa, zilele si noptile petrecute pe drum duc la crearea unei noi societati, guvernate de reguli nescrise, de lideri alesi, de ura, violenta si conflicte sangeroase. Romanul "Fructele maniei" reprezinta portretul disputei amare intre cei puternici si cei slabi.

Tropicul Cancerului de Henry Miller

"Tropicul Cancerului" este unul dintre romanele cult ale literaturii americane si o capodopera clasica a erotismului. Cartea a aparut la Paris, insa a fost interzisa mai mult de 25 de ani. "Tropicul Cancerului" este o combinatie indrazneata de fictiune si biografie, naratiune si flux liber al constiintei. Cartea prezinta cu dezinvoltura aventurile unui tanar scriitor american exilat la Paris, unde duce o existenta marginala si precara.

Versetele satanice de Salman Rushdie

Controversatul roman "Versetele satanice" i-a adus lui Salman Rushdie numeroase premii, insa si o condam­nare la moarte. Polemicile legate de posibilele conotatii blasfematorii ale cartii au pus uneori in umbra discutiile legate de meritele literare ale tex­tului si de rolul jucat de acesta pe scena literaturii contem­porane britanice.

Insa, romanul "Versetele satanice" este de fapt un roman superb despre dezradacinari, despre mosteniri, despre masti, straturi de identitati si istorii.

Lolita de Vladimir Nabokov

Povestea iubirii obsesive a lui Humbert Humbert pentru Dolores Haze a fost pe rand carte interzisa, roman scandalos, obiect de cult si roman clasic al secolului XX. Din cauza subiectului sau socant, pasiunea unui barbat matur pentru o fetita de 12 ani, romanul "Lolita" a fost respins de editori, insa a fost publicat in Statele Unite abia dupa aparitia sa in Franta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea