De prin lume adunate

#manastire #biserica #bucuresti #antim #darvari #stavropoleos

Top 3 manastiri din Bucuresti

Manastirile din Bucuresti sunt adevarate capodopere arhitecturale. Oaze de liniste si reculegere, manastirile din Bucuresti  adapostesc si muzee cu obiecte vechi si valoroase. Manuscrise in limbi demult apuse sau obiecte religioase importante, acestea sunt doar cateva dintre comorile pe care le vei descoperi in periplul tau prin manastirile din Bucuresti.
 

Manastirea Stavropoleos

 

Manastirea Stavropoleos este una dintre cele mai pitoresti din Bucuresti. Turistii din alte tari sunt fascinati de aceasta mica capodopera a arhitecturii brancovenesti, un loc cu adevarat special. Manastirea Stavropoleos a fost construita in 1724 de catre arhimandritul Ioanichie, in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat. Biserica este de rit ortodox si a fost construtia in stil brancovenesc. Hramul bisericii este de Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, insa este cunoscuta sub numele de Manastirea Stavropoleos. Numele sau vine de la cuvantul grecesc Stauropolis, care inseamna "Orasul Crucii".

Pe langa biserica, manastirea Stavropoleos mai cuprinde si o colectie de obiecte de arta religioasa si o biblioteca. In colectia de obiecte de arta vei gasi icoane, obiecte de cult, piese de arta decorativa si fragmente de fresca, icoane imparatesti, icoane praznicare, icoane de vatra sau de procesiune, pe lemn sau pe sticla. Colectia  mai contine si un fragment de la o biserica de lemn din Sudul Transilvaniei, un jilt domnesc cu stema boierilor Mavrocordati si un sfesnic brancovenesc. Biblioteca din incinta manastirii contine volume de teologie, arta si istorie, manuscrise si tiparituri in limbile romana, greaca si slavona, carti de cult sau manuscrise muzicale din secolul al XVII-lea sau al XVIII-lea.

O bogatie aparte o reprezinta si colectia de documente muzicale religioase. In biblioteca exista peste doua sute de carti si manuscrise de muzica bizantina si este cea mai bogata colectie de acest gen din Romania. Aici se gasesc cele mai importante cantari in limba romana, dar si in limba greaca si slava.

 

manastirea antim

 

Manastirea Antim este una dintre cele mai frumoase biserici din capitala si un reper arhitectural pretios. Realizata in anii 1700 de catre ierarhul Antim Ivireanul, manastirea a reusit sa treaca peste testul vremii si sa isi pastreze demnitatea.

Manastirea Antim din capitala a fost ctitorita de ierarhul Antim Ivireanul in perioada 1713-1715. Manastirea Antim a avut initial forma unei cetati, cu biserica in centru, iar pe laturi se aflau chiliile calugarilor. Fiecare colt al manastirii era strajuit de cate un turn.

Intregul complex manastiresc a fost realizat dupa planurile lui Antim Ivireanul si pastreaza trasaturile arhitecturale tipic brancovenesti. Biserica, chiliile, paraclisul, clopotnita si casele ecumenesti aveau o arhitectura aparte si reprezentau unele dintre cele mai frumoase monumente din Bucurestiul acelor vremuri. Un insemn particular al acestei manastiri il reprezinta emblema Sfantului Antim: melcul. Aflat deasupra usii de la intrare, sub pisanie, melcul este simbolul credintei si al smereniei si este incadrat de o cununa de lauri si o stea.

In cadrul Manastirii Antim exista si un muzeu cu obiecte de arta bisericeasca si o expozitie inchinata vietii si activitatii Mitroplitului Antim Ivireanul. Coletia cuprinde arta brancoveneasca, istoria tiparului si carte veche. Tot aici pot fi vazute si planurile realizate de Antim Ivireanul.

 

Manastirea Darvari

 

In centrul capitalei, ascuns de ochii trecatorilor grabiti, se afla Schitul Darvari, o oaza de liniste si spiritualitate. Schitul Darvari a fost ctitorit in anul 1834, de catre Mihail Darvari si sotia sa Elena. La inceput, a fost zidita o biserica mica, din lemn, ca loc de rugaciune pentru membrii familiei ctitorilor.

De-a lungul timpului, Schitul Darvari a trecut prin numeroase schimbari. Din anul 1992, Schitul Darvari este declarat monument istoric , iar manastirea a fost renovata de mai multe ori, chiliile si biserica au fost refacute si pictate. La Schitul Darvari, credinciosii mai pot admira si clopotnita, magazinul cu obiecte religioase si un mic paraclis de rugaciune.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea