De prin lume adunate

#bucuresti #muzeu #expozitie

Top 3 locuri pe care sa nu le ratezi in Bucuresti

Capitala tarii adaposteste numeroase muzee si institutii culturale. Cateva dintre aceste obiective insa nu trebuie sa le ratezi la o plimbare prin capitala. Ateneul Roman, Palatului Parlamentului si castelul lui vlad tepes sunt unele dintre comorile Bucurestiului.

 

Castelul Vlad Tepes se viziteaza de doua ori pe an

 

In parcul Carol din Bucuresti exista un castel mai putin cunoscut publicului. Castelul are un farmec aparte si atrage privirile trecatorilor prin aspectul medieval, zidurile de caramida rosie si turnul care domina imprejurimile. Castelul Vlad Tepes a fost construit in 1906, cu ocazia a 40 de ani de domnie a regelui Carol I si reproducea la scara mica castelul lui Vlad Tepes de la Poienari, din judetul Arges.

Castelul a avut mai multe functii, fiind pe rand sediu pentru corpul de garda pentru o unitate militar, dormitoare pentru muncitori si subunitate de jandarmi, care indeplinea asigura paza la cateva banci din Capitala. Din septembrie 2004 a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor.

Castelul este o bijuterie arhitectonica si un punct de atractie deosebit pentru cei care viziteaza Mausoleul si Mormantul Soldatului Necunoscut aflate in Parcul Carol. Castelul Vlad Tepes se afla pe strada Candiano Popescu din Bucuresti, la numarul 6, in apropierea Parcului Carol.

Constructia se viziteza doar de doua ori pe an: de Ziua Eroilor ( Inaltarea Domnului ) si de Ziua Armatei , pe 25 octombrie.

 

Ateneul Roman, rafinament in Micul Paris

 

Coloane ionice impresionante, care amintesc de Templul Erechteion de pe Acropole, medalioane din mozaic si fresce uriase care infatiseaza momentele importante ale istoriei Romaniei sunt cateva dintre caracteristicile Ateneului Roman, cladire-simbol a capitalei si una dintre bijuteriile arhitectonice ale tarii.

Proiectul de infiintare a Ateneului Roman a luat nastere in 1865 la intiativa unor personalitati ale vietii culturale din Romania. Alexandru Odobescu, Carol Rosetti, Constantin Esarcu, V.A.Urechia si Dr.N.Kretzulescu au pus umarul la infiintarea Societatii Culturale Ateneul Roman. Locul pe care s-a ridicat cladirea Ateneului Roman apartinea familiei Vacaresti. Scopul acestei institutii era "inzestrarea poporului cu cunostinte folositoare", iar Ateneul sa devina un templu al artelor, stiintei si al culturii din Romania. 

Interiorul Ateneului impresioneaza prin cele patru scari in spirala, construite din marmura de Carara si prin sculpturile decorative, executate de artisti italieni si germani. Coloanele impunatoare, scarile somptuoasa si foaierul aurit, din marmura, sunt alte carateristici care dau interiorului un aer de eleganta desavarsita.

Sala de spectacole are o capacitate de 600 de locuri la parter si 52 de loji, in total aproximativ 794 de locuri. Dorinta lui Alexandru Odobescu a fost ca bolta salii sa fie decorata cu numeroase elemente zoo, fito si antropomorfe in relief policromat aurit pentru a aminti de basmele romanesti. Ceea ce impresioneaza cu adevarat la aceasta sala este fresca lunga de 70 de metri si inalta de 3 metri de deasupra lojilor, de jur imprejurul cupolei, realizata de pictorul Costin Petrescu. 

Ateneul Roman se afla pe strada Franklin, la numerele 1-3. Aici au loc concerte in fiecare zi a saptamanii, de marti pana duminica. Mai multe detalii despre program poti obtine la numarul de telefon 021.315.25.67.

 

Palatul Parlamentului, simbolul comunismului

 

Palatul Parlamentului, sau Casa Poporului, este una dintre cele mai impresionate cladiri din lume. Cladirea este inscrisa in Cartea Recordurilor, la capitolul "Cladiri Administrative", pe locul doi in lume dupa cladirea Pentagonului. Din punct de vedere al volumului, se afla pe locul trei in lume, dupa cladirea de asamblare a rachetelor spatiale de la Cape Canaveral din Florida si dupa piramida lui Quetzalcoatl din Mexic.

Palatul Parlamentului a fost construit pe Dealul Spirii in perioada 1983-1989, iar ceremonia asezarii pietrei fundamentale a avut loc la 25 iunie 1984. Casa Poporului a fost ridicata pe o colina artificiala. Dupa caderea regimului comunist, in decembrie 1989, Casa Poporului urma sa fie demolata prin dinamitare, pentru ca simboliza perioada dictaturii ceausiste. Cladirea a fost insa proiectata si ridicata cu multe sacrificii din partea intregului popor, care a trait in acea perioada clipe de foamete si frig. Multi s-au gandit sa transforme cladirea in muzeu al comunismului sau cazino.

Palatul Parlamentului are 1100 de incaperi, dintre care 440 sunt birouri, peste 30 de sali si saloane, 4 restaurante, 3 biblioteci, o sala de concerte si 2 parcari subterane. Toate materialele folosite la ridicarea si amenajarea cladirii sunt romanesti.

Palatul Parlamentului se afla pe Strada Izvor, la numarul 3. Palatul este deschis publicului si ofera programe de vizitare in mai multe limbi de circulatie internationala. Taxa de intrare este de 15 lei pentru turistii romani si 25 de lei pentru cei straini. Programul de vizitare este zilnic, intre orele 10-16. Vizitarea se poate face individual sau in grup si dureaza aproximativ 2 ore.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea