De prin lume adunate

Cartea foametei

Luni, 30 iunie, la ora 18, la Grupul pentru Dialog Social va avea loc o dezbatere in jurul volumului Cartea Foametei, de Larisa Turea, aparuta recent la Editura Curtea Veche.

Rodul unei munci de documentare de mai bine de 14 ani in satele Basarabiei si in arhivele partidului comunist din Moldova ex/sovietica, cartea reprezinta cea mai ampla, completa si teribila dare de seama asupra ocupatiei sovietice si a ingenunchierii prin foamete a romanilor din Basarabia in anii 1946-47.

Vor fi prezenti la dezbatere: Larisa Turea (autor), Luana Schidu ( editor , redactor al cartii) Ion Lazu (scriitor originar din Basarabia), Vasile Ernu (scriitor, editor, originar din Basarabia), Hildegard Buncakova ( diplomat la Centrul Cultural Slovac), Ovidiu Simonca ( red. sef adj.Observatorul Cultural), Zoltan Rostas(sociolog), Doina Jela (editor Curtea Veche), Micaela Ghitescu (revista Memoria), Teodora Stanciu (Radio Romania Cultural), Ciprian Macesaru (Revista Sapte Seri).

In literatura despre comunism s-a tot scris despre teroare, arestari, epurari, crime si foamete. S-a scris mult despre foametea din 1932-1933 din Ucraina, dar cata lume stie ca a mai fost o foamete, la fel de crunta, in Moldova datorata nu secetei, cum se pretinde in documentele vremii, ci zelului autoritatilor comuniste care a ucis peste 200 000 de oameni?

Cartea Larisei Turea vine sa umple acest gol, cu marturii cutremuratoare ale supravietuitorilor, documente si fotografii de arhiva. Desi lectura este aproape insuportabila, o data ce ai deschis cartea n-o poti lasa din mana, pentru ca totul pare scos dintr-un roman de groaza inabil exagerat. Numai ca e perfect autentic, iar fotografiile vin sa completeze imaginea.

Larisa Turea este jurnalist, critic de arta, membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova, Membru al Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (cu sediul la Paris). Actualmente este seful sectiei relatii externe ; secretar literar al Teatrului National "Mihai Eminescu"; colaborator al revistelor Timpul, Contrafort, Sud-Est cultural; fondator si redactor-sef al Gazetei Teatrului National.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Cauta-ti perechea