De prin lume adunate

#terasa #dinning #restaurant #bucuresti #the harbour #unde mancam

The Harbour – portul culinar din Bucuresti

"In toate povestile lumii exista un port. Exista dorinta de a intelege mersul lucrurilor si al lumii; nevoia lui, a ei, de a ajunge in locul in care iti recastigi increderea: in cele de ai crezut, in planurile facute dinainte de a purcede la drum, in cei care te-au ajutat pe parcurs. Altfel nicio calatorie nu-si mai afla sensul. Doar cei impliniti stiu ca frumusetea se afla la capatul drumului acolo unde toate curg, asa cum ai visat. Ca au parfumul primelor vele ridicate in vant, ca sunt la adapostul vaselor de croaziera, toate drumurile duc catre un port pe pamant. O data ajuns aici nu ai decat sa te gandesti la toate cate urmeaza: cate au mai ramas de vazut, cate tarmuri de neatins, cate cufere pline te asteapta pe insulele lumii. De aici se aude marea doar daca stai sa asculti".

The Harbour – orasul piratilor

Acestea sunt cuvintele care stau la loc de cinste in restaurantul The Harbour din Bucuresti. Fie ca esti bucurestean, fie ca esti in trecere prin capitala Romaniei, The Harbour este locul in care trebuie sa poposesti macar pentru un pahar de whisky. O data ce ai pasit in Port, vei uita ca te afli in inima Bucurestiului, un loc intens circulat si aglomerat. Simturile iti vor fi alintate de mirosuri mediteraneene si licori scotiene.

Dupa o calatorie de cateva luni prin tarile europene, arhitectii restaurantului s-au intors cu idei inovatoare, iar dupa alte cateva luni a luat nastere si restaurantul, in 2004. Restaurantul este amenajat sub forma unui port in miniatura si adaposteste mai multe vase. The Harbour este o oaza de linisite si un adevarat port culinar. Materialul care predomina in restaurant este lemnul si cuprul, folosit indeosebi pentru lavoarele din bai.

Atmosfera de la The Harbour este relaxanta, primitoare si are un aer de vacanta. Busole, ancore, tablouri, franghii, colace de salvare sau ceasuri marinaresti sunt cateva dintre elementele de decor care dau personalitate restaurantului.

Candelabarul de cositor din mijlocul restaurantului este cu adevarat spectaculos, iar sistemul de tevi din plafon iti da senzatia ca te afli in sala motoarelor. Si modul in care sunt asezate toate aceste obiecte iti dau senzatia ca te afli pe mare, in toiul unei furtuni. Tablourile sunt puse stramb, semn ca marea este agitata. Ceasul mare de pe perete poarta amprenta timpului si a sutelor de povesti de dragoste pe care le-a auzit.

Restaurantul este structurat pe doua niveluri. Nivelul de sus este locul de intalnire, un loc asemanator unui vas de croaziera , cu o mica terasa. Nivelul de la subsoul este amanajat sub forma unui loc de intalnire al piratilor, pirati care sunt obisnuiti sa petreaca pana in zori. Pentru romantici exista si o corabie special amenajata pentru o cina sub clar de luna.

Restaurantul reuseste astfel sa ofere un spatiu oricarui timp de intalniri: romantica, de afaceri, intre prieteni sau o petrecere zgomotoasa cu mult dans. Mesele din lemn masiv nu sunt inghesuite si fiecare mesean are parte de intimitate si o discutie tihnita cu prietenii.

In timpul verii, terasa acoperita in timpul iernii prinde viata si isi deschide obloanele. Inconjurata de un gard inalt care aminteste de balustrada unei corabii, terasa are un sistem de pulverizare a apei care racoreste corsarii veniti sa ia masa sau sa bea un vin vechi.

Ce mancam la The Harbour

De cum intri in acest restaurant, un pirat impunator strajuieste vitrina cu pestele proaspat asezat pe pat de gheata. Fara sa vrei, papilele tale gustative o iau razna si nu ai liniste pana nu comanzi din specialitatile casei. Si, fara indoiala, ai de unde alege. Asa cum spuneam la inceput, The Harbour este un adevarat port culinar, cu nenumarate specialitati din meniul international.

Meniul este bogat si daca esti mai nehotarat din fire, la The Harbour citirea meniului este o proba in sine, la care bucatarii te supun nemilos. Iti vei dori sa le incerci pe toate, mai ales ca mirosurile bucatelor din farfuriile vecinilor nu iti dau pace. In fiecare zi a saptamanii exista un meniu al zilei care cuprinde supe, ciorbe si preparate la gratar . Insa, ceea ce face cu adevarat deliciul unui adevarat gurmand sunt preparatele internationale.

Pulpa de rata pe varza calita la cuptor, tocanita marinareasca cu berbecut, vita, ciuperci si legume, dorada in sare sau muschi de vita cu cherry, vin rosu si cartofi groningen sunt cateva dinte preparatele care te vor face sa salivezi. Nici deserturile nu sunt de trecut cu vederea. Placintele cu branza si smantana, mere, clatitele cu ciocolata si fructe de padure, tartele si inghetata asortata iti vor face cu ochiul din vitrina.

Si, ca meniul sa fie complet si bucatele sa mearga bine, in zilele de miercuri, vineri si sambata, acordurile de mandolina se fac auzite in portul din mijlocul Bucurestiului.

Ca orice restaurant care se respecta, din meniu nu lipsesc bauturile. La bordul vasului vei gasi peste 15 sortimente de whiskey, coniac, nemunarate cocktail-uri alcoolice si nonalcoolice, vinuri autohtone, dar si selectii din Franta, Italia si Argentina. Limonada este si ea o bautura pe care trebuie sa o incerci in zilele caniculare.

Cat costa masa la The Harbour

Contrar aparentelor si faptului ca este un restaurant situat in inima capitalei, la The Harbour preturile sunt decente.

Pentru o gustare calda cu pui parizian, ficatei sote, bulete de cascaval, ciuperci umplute, creier pane si chiftelute cu susan vei plati 19 lei, carnaciorii inveliti in cascaval si bacon la gratar sunt 13 lei, salatele sunt 13-15 lei, pastele 17 - 22 de lei, supele 11 lei, preparatele din carne la gratar sunt 15 - 30 de lei, in functie de ce alegi, pui, vita sau berbecut, o felie de tiramisu este 15 lei, limonada este 12 lei, iar berea 7-10 lei.

Unde se afla restaurantul?

Restaurantul The Harbour se afla in centrul capitalei, in Piata Amzei, la numerele 10-12. Portul este deschis zilnic, intre orele 11.00 - 01 si te asteapta sa clatoreste in timp spre alte lumi. Rezervari se pot face la numarul de telefon 021.319.72.57.

  •   2009-05-28
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Sfatul expertului


Citeste pe Romaniatv

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Unde poti inota cu delfinii

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii